Help for English

TAXUS LEARNING - oprava

Dobrý podvečer, tak se zdá, že se mi snad podaří opravit původní příspěvek, kde došlo k nějaké chybě, i když jsem postupovala správně. Chtěla jsem znát nějaký názor na tuto metodu výuky angličtiny, kdy posloucháte CD s podprahovými záznamy a rozhovor rodilých mluvčích. Přitom můžete dělat něco úplně jiného a pracuje vlastně vaše podvědomí. Neučí se gramatika a pracujete i s překladovou učebnicí. Máte někdo zkušenosti?

Hmmmm, tak to mám smůlu, zítra dorazí kurýr s CD a možná kupuji zajíce v pytli. Opravdu jste o tom nikdo nic neslyšel?

Dobrý večer! Když se vam nikdo neozval, tak napišu aspon já co si o tom myslím.Mám za sebou studium na VŠ,ted se učim svůj třetí jazyk a nevěřim na zázračné metody. Zázračné jsou peníze, co jim za to dáte.Stejného efektu s podprahovým vnimanim dosahnete i poslouchanim nahrávek (třeba BBC) a to zcela zadarmo.Je to můj názor, třeba někdo má jiný, ať se ozve.

Děkuji za odpověď,
možná máte pravdu, ale znáte to, tonoucí se stébla chytá:-)Bohužel nemám možnost sledovat zahraniční kanály, jsme rádi, když naladíme Novu:-)Takže pokud si půjdu koupit DVD, nebo CD v AJ, tak za to stejně utratím. Začínám už s angličtinou nevím po kolikáté, na VŠ, 2 x v různých firmách, ale vždycky bylo studium přerušeno (skončil kurz, nebo zaměstnání) a já se doma nepřinutím. Mluvím dobře italsky, naučila jsem se nejvíc metodou „hodit do vody a plav“ přímo v Itálii na praxi. Bohužel s angličtinou jsem takové štěstí neměla. Teď jsem v situaci, kdy zoufale sháním zaměstnání a VŠUDE chtějí AJ, proto takový drahý špás. Nemám už moc času:-( Přesto díky za názor, až to budu mít vyzkoušené, řeknu Vám zase svůj.

Trh ponúka veľa zázračných a najmä rýchlych kurzov. Pomerne drahých a robených pre obchod. Mnohé stavajú na vyzdvihovaní nejakej metódy, ktorá ale nemusí každému sedieť. Niektoré majú výborné nápady. Mnohé kurzy vám vsugerujú, že už ovládate jazyk. A to používaním ľahkých viet , ktoré majú slovosled ako v rodnom jazyku a ľahko zapamätovateľné slová. Potom človek ľutuje veľké peniaze, keď pri styku s cudzincom sklamane zistí, že mu nerozumie a ani nevie hovoriť. Z tohto webu si môže každý zadarmo vybrať z Tipov a trikov výborné metódy, ktoré ho posunú dopredu . Jazyk sa dá v cudzine na bežnej hovorovej úrovni zvládnuť za rok. Kvalitne sa naučiť jazyk doma , to je celoživotný tréning. Taxus mám doma, ale druhýkrát by som si ho za tie peniaze nekúpil . Výborný je v tomto webe Language Lab, ktorý je neuveritelne lacný a efektívny. Mám ho pár dní a každý vážnejší čitateľ jeho kúpou spraví veľa pre svoju slovnú zásobu a podporí aj finančne prevádzku tohto webu. Verte, že najväčším nepriateľom v štúdiu jazyka je u večných začiatočníkov POHODLNOSŤ. Zázračné metódy túto pohodlnosť využívajú – dobre zaplať a bez námahy jazyk zvládneš! Rada na záver: Tak, ako hudobníci a športovci musia denne cvičiť, to platí i pre jazyk. Treba pravidelne cvičiť a rozvíjať svoje jazykové schopnosti, inak zakrnú ako tučniakovi krídla a ten už nikdy nevzlietne. Pri intenzívnej výuke pri dlhých večeroch začínať každú celú hodinu jazykovou desaťminútovkou. Až potom pozerať televízor

MLČANIE – NAJNOVŠIE VÝZKUMY MOZGU – ZÁĽUBA V PREMÝŠĹANÍ. Ak sa niečo nové učíme, či gramatiku alebo logickú skupinu vo vete, nehovorme to hneď bezprostredne nahlas. Nechať v sebe dozrievať danú myšlienku, dokiaľ náš mozog nerušene v tichu vytvorí spojenia s ostatnými podobnými myšlienkami a pôvodná myšlienka tak zosilnieva až dozreje do hovorenej podoby. Stane sa činom. Je to veľmi príjemný tvorivý proces, ktorý prežívajú nielen spisovatelia ale všetci tí, ktorých akákoľvek práca baví. Napríklad aj autori tejto webstránky. Keď som prvýkrát videl úspešný film Vtedy na západe, učarovala mi charizma mlčiaceho hrdinu Charlesa Bronsona. Dnes už viem, že v mlčaní a premýšťaní sa zhromažduje obrovská sila. Prečo to nevyužiť aj pri štúdiu jazyku? **** ****

Frekvencia najčastejších slov v texte umeleckej literatúry

500 slov-70% textu – dá sa sledovať hlavná myšlienka autora

1000 slov-80%
2000 slov-86% -dá sa spraviť dobrý obsah
3000 slov-90%
5000 slov-93% -málo sa líši od čítania v rodnom jazyku. Plynulé čítanie
10000 slov-96%

• Frekvencia slov v ústnom prejave je iná

1000 najpouží­vanejších slov zaberá až 90% slov hovoreného prejavu
Človek preto pri dennej dávke 7 sloviek začne v cudzine hovoriť asi za 5 mesiacov, ak je v styku len s cudzincami.

to Pega: co se tyce mlceni, tak se obavam, ze kdybych tohle aplikoval u sebe, tak bych se zrejme moc nedomluvil :) Ale myslim, ze vim, co mate na mysli. Nekdy mam v hlave cast gramatiky nebo neceho uplne jinyho a porad nad tim premyslim dokola, davam si to do souvislosti s jinyma vecma a nakonec zjistim, ze tomu perfektne rozumim.

to King: mam zkusenost s necim mozna podobnym… Kdyz se ucim slovicka, tak si je obcas necham nahrat do MP3 prehravace a pak je behem prace posloucham. Pokud se na ty slovicka nesoustredim a delam jenom jinou praci, tak to muzu slyset 50×, pak se zacit soustredit a budu mit pocit, ze jsem ty slovicka nikdy predtim neslysel. Aby tahle metoda mela u me ucinek, tak se na ty slova musim aspon trochu soustredit. Cim vic, tim rychlejc se je naucim. A idealni je pak zacit je pouzivat co nejrychleji v mluveny anglictine.

S Taxus learning mám dobrou zkušenost. Začal jsem s tím asi před rokem. Neveřil jsem, že budu moci číst něco v češtině a poslouchat v angličtině, ale jde to dobře. Veřím popsané metodice, jako dítě jsem se začal dívat na polskou TV a dnes s 90% rozumím polsky (což potvrdí můj nový polský kolega). Jenom tím, že jsem se díval na TV!! S psaným textem je to horší, protože s ním nemám zkušenost. Rychle jsem si pořídil MP3 přehrávač (mohu poslouchat i při cestě do/z práce) a převedl poslech do tohoto formátu. Nedávno jsem však „přešel“ na jiný poslech. Potřebuji si osvojit problemtatiku telefonování, schůzek, jedání,.. Na těchto stránkách jsem se dozvěděl o http://www.ondemand-english.com/ a postahoval jsem si všechny soubory, včetně souboru v pdf. Snažím se každý den si vytvořit anglické prostředí. I v práci mám na uších sluchátka a poslouchám a poslouchám (i teď :-)). Nesmíte to ale uspěchat. Jsme jenom lidi. Další soubor poslouchám až mám předchozí zvládnuté a ke starším se po čase vracím.

TAXUS LEARNING JE ŠTVORKROKOVÁ METÓDA UČENIA SA JAZYKOV PODĽA PANI BIRKENBIHL, KTORÁ JU ZVEREJNILA ZAČIATKOM 70-YCH ROKOV. MÁ ŠTYRI UČEBNÉ KROKY

• PRVÝ KROK. DEKÓDOVANIE SLOV ANGLICKÉHO TEXTU. Pri tom treba dbať aby slovenské slovko bolo napísané priamo pod anglickým slovkom. Taxus Learning to už v svojich textoch má .

• DRUHÝ KROK. AKTÍVNE POČÚVANIE. Počúva sa anglický text a súčasne sa číta slovenský dekódovaný preklad. To sa deje postupne, t.j. po každej vete nasleduje krátka pauza, počas ktorej si študent vizualizuje počuté-prečítané. Tieto pauzy sa postupne skracujú. Najlepšie, ak si pauzy sám študent reguluje napríklad cez MP3 prehrávač.

• TRETÍ KROK. PASÍVNE POČÚVANIE. To je základ metódy Birkenbihl. Učenie sa deje akoby mimochodom a skracuje sa doba učenia. Už známy a vizualizovaný text z druhého kroku sa nechá donekonečna tichšie prehrávať, pričom sa študent venuje niečomu úplne inému. Tým sa simuluje pobyt v cudzom prostredí, napríklad v anglickej kancelárii. Alebo učenie sa malých detí, ktoré v prvých mesiacoch pri hraní sa len počúvajú reč rodičov. Niektorí vravia, že správna anglická výslovnosť sa doma dá len takto naučiť

• ŠTVRTÝ KROK. ĎAĽŠIE AKTIVITY. HOVORENIE,ČÍTANIE, PÍSANIE. Pani Birkenbihl kladie dôraz na to, aby študent začal hovoriť až po dôkladnom porozumení. Inak získa katastrofálnu výslovnosť, ktorá sa neskôr namáhavo opravuje.

• MOJA OSOBNÁ POZNÁMKA. Každá revolučná metóda má svoje prednosti a nedostatky. A každá nakoniec stroskotala, všeobecne sa neujala. Učenie sa jazyka vyžaduje od každého študenta veľmi špeciálny prístup. Každý študent má úplne inú povahu, vyžaduje si iný prístup, sedí mu aj úplne iná metóda učenia.Metóda je iná u začiatočníkov , u pokročilejších sa postupne mení . Osobne doporučujem vyskúšať si metódy z tohto webu a tie sám pre seba vylepšovať. Tretí krok, pasívne počúvanie už známeho textu mne osobne vyhovuje.Zdalo by sa,že študent, ktorý sa učí pri zapnutom rádiu s anglickou hudbou robí to isté. Je to ale len vtedy, ak rozumie textu piesne.

PEGA- Souhlasím, každému vyhovuje něco jiného. V tomto případě jsou to kvanta poslechu, opakování a čtení anglického textu se současným poslechem.Také mě inspiroval tento web, hlavně tipy a triky.Forma testů je pro mě bezkonkurenční.

Tak jsem zase po čase zavítala a moc Vám všem děkuji za postřehy a připomínky. Zatím jsem na těchto stránkách moc nepátrala, ale těším se, až začnu také zkoušet testíky. Stránky mi doporučila kamarádka, taky si je moc-moc chválí.
Ještě k metodě TAXUS-Learning, píší tam, že se texty nemají přepalovat (nejen proto, že je to trestné…ale známe český človíček), ale prý se ztrácejí podprahové záznamy a to je také důvod, proč to nelze kvalitně převést na MP3…píší autoři. Tak nevím, jestli to není jen tah, jak odradit kopírování, ale něco na tom může být.
Ještě k vlastním zkušenostem s cizím jazykem, v r. 1994 jsem absolvovala odbornou praxi v Itálii, přijela jsem tam s dokončenou 7. lekcí v učebnici pro samouky, tj. znala jsem vzor časování sloves, dny v týdnu, roční období, hodiny a žalostně máááálo slovíček. Bylo mi do breku, pracovala jsem v agroturistickém centru, se dvěma manželi, rodilými taliány a bydlela jsem v hostinci, kde všichni mluvili příšerným dialektem a snažili se o spisovnou italštinu jen kvůli mě. První 4 týdny jsem nebyla schopná vůbec mluvit, po 6 nedělích jsem měla zvláštní pocit, že všemu rozumím, ale nedokážu reagovat, po 2 měsících jsem se jednoho rána probudila…a mluvila jsem naprosto plynule italsky…kdo nevěří ať nechá být, vím o čem mluvím. Ten pocit zažívám znovu o dovolených, kdy po týdnu začínám snít v italštině a myslet v italštině. Byla jsem překvapená, když podobné pocity popisuje i TAXUS metoda…takže proč by to nešlo, navíc mám výhodu už jednoho celkem slušně zvládnutého jazyka a je zajímavé, že i mnohá slovíčka jsou s angličtinou dost podobná:
př: questione – otázka
libero – volný
pagine – stránka
ritornare – vrátit se

To že se to nesmí převádět do MP3, protože by se ztratili nějaké podprahové záznamy je IMHO naprostá blbost a řiká se to opravdu jenom kvůli pirátství.

V mluveném textu nic jako podprahové záznamy totiž neni, text je buď srozumitelný, nebo neni a pokud je ten text zkomprimován do MP3 v nějaké přijatelné kvalitě, tak je úplně stejně použitelný, jako z CD.

Před více než rokem Marek Vít na samostatné stránce napsal svou kritiku na Taxus Learning. Dosti tvrdou. Poté, co jej Taxus málem zažaloval, ji musel odstranit. Víte, jak je k Taxusu ta informační brožura? Téměř ke každému tvrzení v ní obsaženém napsal protiargument. Když jsem tu webovou stránku četl, nejprve jsem se dosti naštval (mám taxus doma). Připadalo mi, že vytrhává věty z kontextu a pak je napadáva.
Na základě této kritiky jsem měl zprvu na Marka Víta dosti špatný názor, který se však rozplynul, když jsem se prve dostal na tuto jeho stránku.
V současné době pokládám taxus za celkem dobrou věc, avšak s velice nadsazenou cenou.

Tato kritika už na webu neexistuje kvůli obvinění taxusu z nekalé soutěže. V jedné internetové diskusi z ní byl ale zkopírován úrývek, který sem kopíruji, abyste si udělali obrázek v jakém duchu se ona kritika nesla.

Nebaví mne gramatika S TAXUS Learning® gramatiku vůbec neprobírám. Naučím se ji díky doslovným, z hlediska češtiny však doslovným překladům.

kecy + cestinarsky nesmysl

S TAXUS Learning® pochopím angličtinu dlouhodobým posloucháním angličtiny, ale nesmím hned mluvit.

kecy + cestinarsky nesmysl

s timhle zkusenosti nemam, ale studuju AJ jako obor na univerzite a vim, co to znamena gramatika a naucit se ji. moje rada je: zapomen, ze neco takoveho existuje. je to parazitovani na lidske lennosti. zaplat si poradny kurs s native speakerem, konverzuj kde muzes, cti AJ clanky na netu,…

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.