Help for English

Studijní plán

Zdravím všechny 8-)
Jak tak pročítám všechny rady, které se týkají toho jak se správně učit jazyk a ne jen ten, dozvídám se, že je dobré sestavit si tzv. „Studijní plán“. Myslím, že by to mohl být docela dobrý pomocník, ale nevím jak na to. Zkoušel jste to někdo? Máte nějakou zkušenost nebo nápad? 8-)

Neznám nikoho kdo by si tvořil vlastní studijní plán tak jsem se na to ptal v topiku „jak se přinutit učit“. Možná se zde někdo ozve.
U mne je to jednoduché 2×2hod týdně kurz.Za jednu hodinu (45') probereme jednu stranu (new english file). Máš li dobrou učebnici dej si cíl v počtu stránek je to. Mým plánem je zejména to, že si v knize i workbooku jednou barvou zvýrazňuji problémovější oblasti abych se k nim brzy vrátil a tím si je lépe zafixoval. Resty z gramatiky řeším přes HFE – asi tři témata mám zkopírované v PC v restech co nestíhám.

Místo knihy lze lze použít testy základních znalostí zde na HFE a podle výsledků se učit problémové věci.

Dobré je sem tam udělat revizi ve svých jednotlivých dovednostech (grammar, listening, reading, speaking…). Já aktuálně obměňuji podcasty pro poslech v autě za náročnější.

Myslím si, že nejlepší je udělat si studijní plán, který ti vyhovuje, sestavit si jej podle sebe – například když víš, že máš problémy s poslechem, tak tomu věnovat víc času než třeba četbě apod., takže je to hodně individuální a asi nikdo ti nemůže přesně říct, čemu se máš věnovat víc, to musíš zjistit sama. Já se třeba snažím každý den 15 min. opakovat slovíčka, potom si udělám 1–2 kapitoly z gramatiky, přičemž si projedu gramatiku, co jsem brala 2 až 3 tři předtím, protože mozek rád zapomíná a pak si třeba na 15 min. pustím nějaký rádio. Když zbyde čas, tak dělám něco z učebnice. Vím, že je u mě důležitý učit se slovíčka a pak gramatiku, ve které mám mezery. Někdy ještě čtu knížku, když mám zrovna chuť, ale to už nepovažuji za tak podstatné.
Je asi důležitý si sepsat, co je pro tebe základní a co by si chtěla každý den udělat a to splnit a pak, jestli se ti bude chtít, věnovat se něčemu dalšímu, co by tě v tu chvíli bavilo. Můžeš tak třeba po měsíci vidět, že jsi udělala 30 stran z učebnice, kdežto když si jednou za týden čteš třeba 1 hodinu knížku a pak si další hodinu opakuješ slovíčka, máš pocit, že jsi neudělala téměř nic. Alespoň takhle je to u mě.
No a až budeš mít naplánováno, co chceš dělat, je důležitý se toho držet..možná je lepší si nejdříve dát menší cíle a postupně přidávat. Psychologové říkají, že když nějakou činnost děláš víc jak 60 dní, tak pak ti přijde naprosto automatické se jí věnovat. Mě se to ještě nepodařilo, ale myslím, že sem na dobré cestě:)
Tak hodně štěstí.

Ja si radsej nerobim studijny plan lebo ked si nieco naplanujem tak to aj tak nerobim. Najlepsie je robit to co ta bavi a na co mas prave chut. Ja najcastejsie pozeram serialy, citam noviny, citam internetove stranky co ma zaujimaju po anglicky. Vzdy mam pri sebe MP3 prehravac s podcastami a bez hudby lebo potom nemas na vyber a musis pocuvat podcasty. Ja sa najviac venujem listeningu a readingu lebo najprv musis rozumiet aby si potom mohla odpovedat. A hlavne ked gramatiku prilis analyzujes tak ta to nuti premyslat a to ta spomaluje. Ty potrebujes mysliet po anglicky a na to je najlepsi listening a reading. Zacni s niecim jednoduchym a postupne zvysuj uroven.Je sice pekne, ked mas perfektnu gramatiku ale ked nerozumies tak ti to je aj tak na nic. Ja som sa zacal ucit podla tejto metody http://effortlessenglish.com/ a po roku a pol som skoro od nuly spravil FCE za A.

ten pan na videu effortless english mi hodne pripomina Marka Ebena :-D :-D

inak to čo mi ma v tom „effortless english“ pomoct? Mnez toho chodí nenormalne veľa spamov, že mam dačo zaplatiť, alebo si zarobiť etc. alebo sa ma moja angličtina zlepšiť práve ich čítaním? :D

No ja mam od nich dost vela podcastov a v nich vysvetluje, ze sa treba ucit anglictinu najprv pasivnou formou. Hlavne vela pocuvat a citat. Opakovane pocuvat rovnake podcasty velakrat aby sa ti slovicka v hlave trvalo zafixovali. Pocuvat a popritom citat text. Dolezite je tiez pocuvat podcasty alebo pozerat filmy o niecom co ta bavi. Nesnazit sa velmi analyzovat gramatiku lebo to potom spomaluje. Dolezite je vediet mysliet po anglicky a na to je najlepsie pocuvanie. Nevravim, ze to funguje u kazdeho ale mne pocuvanie podcastov, pozeranie filmov a serialov pomohlo viac ako hocijaka ucebnica.

podle mne je není dobré dávat si plán kolik stran něco ti jde líp něco hůř

Souhlasím s názory, že je dobré se více zaměřit na to, co nám dělá největší problémy. U někoho je to poslech, jinému jde zase hůře gramatika a pod.
Můj výukový rozvrh je následující:
Pravidelně každý den probírám mluvnici podle učebnice a hodně opakuji již probranou látku. Potom se věnuju poslechu mluvené Angličtiny (rádio BBC,Storynory,HFE, občas shlédnu nějaký ten film.)Písemný projev procvičuju na fórech, kde se komunikuje v Angličtině. Občas přeložím nějaký ten článek či text do AJ nebo obráceně. Také hodně čtu (časopisy, noviny a knihy v Angličtině), což je dobré hlavně pro rozšiřování slovní zásoby.
Na pořadí nezáleží, jinýmy slovy je mi jedno, jestli začnu četbou, poslechem, gramatikou nebo tím ostatním. Samozřejmě se to nechá během dne i rozdělit, když máte čas.
Dobré je při studiu dělat cvičení se zpětnou kontrolou podle učebnicového klíče, nebo testy s vyhodnocením jako jsou zde.
Jinak jsem s Angličtinou začínal jako samouk, nyní navštěvuji kurs Angličtiny při OA v našem městě. Výuka probíha jednou týdně a používáme učebnice Agličtina pro jazykové školy (I-IV). Na základě svých zkušeností musím říci, že pro výklad gramatiky jsou tyto učebnice opravdu výborné. I recommend them warmly.
Myslím si, že učení se cizímu jazyku je hodně o vůli dotyčného člověka. Kdo má na jazyk talent a navíc ho to baví, toho stojí učení menší námahu. Kdo nadání nemá, musí tomu dát víc. Důležitá je pravidelnost, abychom se učili poctivě, pokud možno denně tak, aby to bylo nějakým způsobem vidět.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.