MAKE / LET / GET someone do something

Zdravím, hledám nějaké vysvětlení gramatiky týkající se :MAKE / LET / GET someone do something – nevím jak se to česky jmenuje. Dále by se mi hodily materiály k Have something done – sice už jsem zde něco našel. Také by mě zajímalo použití need + -ing.

Za odpovědi předem děkuji.

vazba předmětu s infinitivem. Je tu na to článek.
NEED TO DO / NEED DOING – viz článek o gerundiu.

Dobry den, rada bych se Vas zeptala, kdy pouzijeme made someone do/ TO do something, napr.: the boss made Miriam to go home,she looked so ill. Nyni veta bez – to : he made us pick up all the broken glass. Peter was lazy, but his mother made him water the garden.

Nerozumim,kdy pouzivam infinitiv to, a kdy naopak ne. Moc Vam budu vdecna, Dekuji, Kristyna

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Christeente vložený před 10 lety

Dobry den, rada bych se Vas zeptala, kdy pouzijeme made someone do/ TO do something, napr.: the boss made Miriam to go home,she looked so ill. Nyni veta bez – to : he made us pick up all the broken glass. Peter was lazy, but his mother made him water the garden.

Nerozumim,kdy pouzivam infinitiv to, a kdy naopak ne. Moc Vam budu vdecna, Dekuji, Kristyna

Co já vim, tak se po “make” nepoužívá infinitiv s “to”, tím pádem bych řekl, že je ta první věta prostě špatně. Ale třeba se pletu…

V činném rodě se MAKE váže s infinitivem bez TO, v trpném s TO.
Viz také článek Verb Patterns (slovesné vzorce).

Dobry den, prvni veta urcite spatne neni, jelikoz je to ukazkova veta k prijimackam :).. Franto, dekuji Vam, ale porad v tom nevidim moc velky rozdil v techto vetach :D

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Christeente vložený před 10 lety

Dobry den, prvni veta urcite spatne neni, jelikoz je to ukazkova veta k prijimackam :).. Franto, dekuji Vam, ale porad v tom nevidim moc velky rozdil v techto vetach :D

Ta věta ale určitě špatně je..nemůže tam být TO, ať ta věta byla kdekoli.

proč by to zde nemohlo byt?

Zkuste si projít ještě tento článek:
http://www.eeyore.uh.cz/?…
Jsou tam příkladové věty na čínný i trpný rod slovesa make.

Moc Vám děkuji, odkaz mi pomohl :)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.