Help for English

Co se děje na HFE

 

8. 12. 2010

– První letošní vánoční písnička již vyhrává. Snad se Vám Dobrý král Václav bude líbit. K písničce jsem také vydal okruh slovní zásoby.

– Help fórum pro začátečníky končí. Dnes jsem tuto sekci fóra uzamkl, a brzy zmizí úplně. Nápad to byl původně dobrý, ale moc se neujal. Výsledkem bylo, že se v obou rubrikách objevovaly často stejné dotazy či dotazy stejného typu. Bylo potom matoucí tyto dotazy sledovat… Vracíme se tedy k jednomu Help fóru.

9. 12. 2010

– Help fórum pro začátečníky se nám (Petrovi) úspěšně podařilo sloučit s hlavním Hlep fórem. Původně jsme si mysleli, že o všechny posty v tom začátečnickém přijdeme, ale Petr je šikovný. :-)

– Jediné, co jsem stihl na stránkách udělat já, je pár úprav v bannerech na titulní stránce. Ano, Englishbooks day! Tak hurá do objednávání. :-)

10. 12. 2010

Jak to říct krátce? Nada. Zip. Squat. Nothing.

Více snad dnes. :-)

11. 12. 2010

Já jsem opět bohužel nestihl nic (kromě účasti na slavnostním otevření Cambridge ESOL centra v Hradci Králové), zato Petr pracoval na několika nových úpravách na Help for English. Více Vám o nich řeknu později.

12. 12. 2010

– vyhodnotil jsem tři předvánoční soutěže a vylosoval výherce. V tomto týdnu bychom měli odeslat výhercům seriálové soutěže, výherci encyklopedie a výherci hry WHAT A PERFORMANCE jejich ceny odeslat. Do Vánoc by mělo být vše u nic (u Vás?) doma.

– trička se již dělají, kdo ho máte objednané, také by snad (při troše štěstí) mohlo být u Vás.

– s Petrem připravujeme další na první pohled drobnější změny na HFE, více informací snad v zítřejším reportu.

13. 12. 2010

Dnes je pár věcí, kterých jste si asi všimli a pár věcí, kterých asi ne.

– viditelná novinka je nová písnička od Jan Krist spojená se zimou a sněhem… ne tak úplně Vánoci, ale zimní a sněhuláková je dost. K písničce jsem vydal okruh slovní zásoby.

– s Petrem Hudíkem jsme připravili (Petr připravil a naprogramoval) opravu vyhledávání ev slovníku. Dříve např. při napsání slovíčka AS slovník vypsal vše, co na AS začínalo. Nyní vyhledává pouze relevantní hesla. Věřím, že se tím slovník stane ještě použitelnějším. Změna zatím funguje jen v anglicko-českém vyhledávání.

– Trochu se změnil systém vyřazování nevhodných komentářů. Vyřazovat nyní mohou i další autoři a několik námi určených „moderátorů“. Doposud bylo vyřazování komentářů vlastně jen na mě či Petrovi, nyní se okruh lidí rozšiřuje a já věřím, že to ještě více přispěje k všeobecné kladné atmosféře na našem webu a ubere to stres mě.

– Veliká, veliká novinka je, že ve slovníku je nyní asi 3500 nových nahrávek amerického rodilého mluvčího! Nové nahrávky jsou samozřejmě i pro uživatele programu WORD MANAGER – provedete-lia ktualizaci, bude trvat o něco déle než obvykle – program si stáhne všechny nové nahrávky. Přiřazování nahrávek ke slovíčkům proběhlo automaticky, je tedy možné, že se někde stala nějaká chybka. Pokud byste na HFE nebo ve WM přišli na nějakou nesrovnalost mezi zvukem a slovíčkem, prosím napište.

– Podobně čeká na přidání i balík několika tisíc britských nahrávek. Ty je ale potřeba nejprve nastříhat na jednotlivé nahrávky. To bude ještě nějaký čas trvat. Ale budou!

14. 12. 2010

– Systém moderátorů se docela osvědčil, dnes jsem vyřazoval daleko méně nevhodných komentářů.

– Pracuje se na dalších úpravách některých prvků webu… profily, bublinky…

– Vydal jsem vánoční Cloze test, čehož jste si možná všimli.

– Začal jsem pracovat, zatím spíše teoreticky, na nové textovce. Už se pracuje na několika prvních obrázcích. Příběh jsem již vymyslel, ještě ko trochu konkretizovat, napsat scénář (gameplay)… a jedeme. Do příštích Vánoc by to mohlo být hotové.

– Začalo se pracovat na přidávání britských nahrávek do slovníku. Mám asi tisícovku britských slovíček, ale soubory nejsou nastříhané… pověřil jsem tedy někoho tímto mravenčím úkolem. Až budou nahrávky nastříhané, můžete se těšit na nové nahrávky jak na HFE tak ve WM.

– Ceny z posledních soutěží (seriálová, what a performance a soutěž o Crystalovu encyklopeii) jsou již na cestě k výhercům…

– Trička a mikiny z předvánoční nabídky jsou na cestě od dodavatele k nám, v pátek je odešleme Vám. Tentokráte udělali vše dle objednávek takže nic nechybí… snad.

Tak a to je asi vše. Busy day.

15. 12. 2010

– Na našich stránkách už vyhrává nová vánoční písnička. Americká klasika, nenechte si ji ujít.

– Na hlavní stránce také najdete Petrův článek o nových bublinkových nápovědách. Konečně by už nemělo docházet k problémům se zobrazením v Google Chrome…a nebudu už muset lidi od tohoto skvělého prohlížeče odrazovat. Věřím, že si na nové bublinky brzy zvyknete.

– Petr vyřešil i další problém, na který jste si často stěžovali – ve zkoušení slovíček se nyní zobrazuje, zda se má jednat o britské či americké slovíčko. V minulosti se totiž mohlo stát, že v lekci bylo např. slovo FLAT a APARTMENT, což obojí znamená ‚byt‘. Při zkoušení jste pak nemohli vědět, které ze slovíček počítač po Vás chce.

– Pracoval jsem trochu na slovníčku, asi stovka slovíček byla revidována.

– Dnes se po několika měsících objevil v tomto mém vláknu „cizí“ komentář. Původně jsem to zamýšlel jako diskusní vlákno, ale když už úspěšně a jednotně okupuju celých sedm stran… tak jsem si dovolil komentář smazat. Ten stejně patřil do knihy přání a stížností. Na začátek vlákna jsem ale pro jistotu dal link na „Markovy reporty“, kam se prosím ke všemu, o čem tady píšu, můžete vyjadřovat. Díky uživatelce HanaRT, která to vlákno založila.

16. 12. 2010

– S Petrem jsme trochu ladili žárovičky (viz včerejší report) – Petrovi se je podařilo ještě trochu vylepšit.

– Vydal jsem nový testík… už jsem ho měl vytvořený cca týden, dnes jsem mu dopsal jen vysvětlení odpovědí. Vánoční testování… kdo to vymyslel?

– Trička a mikiny Help for English se právě balí, zítra bude vše odesláno. Dá to ale hodně, hodně práce… když není objednávkový systém, musí se všechno dělat ručo fučo…

17. 12. 2010
- nic zásoadního, několik úprav slovníku (já) a několik úprav kódu (Petr). Blíží se Vánoce a tak zvolňujeme… (tedy až na Romana… viděli jste jeho poslední články z Business? :-) )

18. 12. 2010

– zvolňování pokračuje i dnes… chvíli jsme pracoval na novém článku, a s Petrem jsme hodně řešili nové úpravy profilů. Už se něco rýsuje, ale podrobnosti nebudu prozrazovat.

– v průběhu dne omylem přestaly fungovat některé naše testy… naštěstí Petr pohotově problém vyřešil.

– dohodli jsme se, že od pondělí najedeme na náš tradiční „vánoční provoz“, tedy až do 1. ledna bez článků apod. Vánoce, Vánoce…

19. 12. – 31. 12. 2010

Vánoční prázdniny, na Help for English samozřejmě tu a tam jukneme, odpovíme na dotazy, komentáře… ale až do Nového roku nebudou vycházet žádné články ani žádné reporty o tom, „co se děje“.

Krásné Vánoce a nashledanou v novém roce!

31. 12. 2010

– Novoroční článek je na světě a na HFE. Jelikož tyto článku píšu vždy v noci mezi 31. 12. a 1. 1., prosím o toleranci překlepů. Donutit prstíky, aby ťukaly do správných kláves, je obzvláště v tuto noc obtížné.

– Ve slovníku přibylo cca 200 nových slovíček a v sekci okruhy slovní zásoby přibylo několik okruhů z učebnice Objective CAE.

– Vánoční výzdoba a předvánoční sleva na Word Manager je pryč. Místo toho jsem vyvěsil jednodenní silvestrovskou dekoraci na hlavní stránce.

– těším se, co nám nový rok přinese!

HAPPY NEW YEAR!!!!!!!!!!!!!!!

1. 1. 2011

– Tak, ranní ohlédnutí na za předešlou noc napsané ohlédnutí nedopadlo nejlépe… tolik překlepů jsem již dlouho v žádném svém článku neměl. Většina jich je ale už opravena. Díky za shovívavost.

– Pustil jsem se do práce a napsal nový článek. Visel tu už asi měsíc nedodělaný.

– Začal jsem plánovat lednové soutěže. Pokud vše klapne, mají se na co těšit příznivci seriálů i ti, kteří se raději učí slovní zásobu a gramatiku z učebnic.

– Zmizela i silvestrovsko-novoroční dekorace a vše je již zase „strictly business“.

2. 1. 2011

– Přidával jsem nové nahrávky výslovnosti do slovníku, jednalo se asi o 250 nových amerických nahrávek. Naštěstí z větší části automatika. Na dalších 500 se můžete těšit ještě tento týden.

– Ručně jsem přidával nahrávky slůvek, jejichž výslovnost je záludná. Nyní jsou ve slovníku nahrávky pro homografy jako SEPARATE/SEPARATE, CONVERT/CONVERT, a další jako contrast, deliberate, abuse, lead, permit, project, recall, recount…

– První dvě letošní soutěže jsou již skoro připraveny… jedna bude seriálová (vítěž získá PĚT sezón jednoho seriálu!) a jedna učebnicová. Více o seriálové soutěži prozradím zítra… Dnes jsem vymýšlel pravidla a vytvářel banner.

– Vytvářel jsem test pro své studenty… MULTIPLE CHOICE část samozřejmě dám na web. Pravděpodobně někdy v průběhu týdne.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.