Help for English

Co se děje na HFE

 

3. 1. 2011

Po dlouhém dnu v práci a následném opravování zápočtových testů jsem toho moc nestihl…

Stihl jsem ale vydat upoutávku na novou seriálovou soutěž… tak je to venku. Téma kosti jsem ještě podpořil obohacením slovníku o pár desítek slov pro kosti jak v angličtině tak i v poangličtělé latině. Můžete se je nyní naučit v sekci okruhy slovní zásoby. Články nejsou vydané jako nové, ještě na ně nechci moc upozorňovat, protože v blízké době přidám ilustrace a brzy snad i nahrávky a pár dalších věcí.

4. 1. 2011

– Vydal jsem první z opakovacích testíků. Ještě budou dva podobné… pokusím se to ale něčím proložit, ať nevydávám stále jen skoro identické věci. Se dívím, že na to ještě někoho nachytám (myslím tím ve škole v písemce). Nový test je pochopitelně už i ve SMart Tests.

– Vytvořil jsem několik nových ikonek, jednu z nich najdete už teď v nové sekci webu – psaní. Zatím jsou v této rubrice jen starší články o interpunkci, ale je to první krok k tomu, abych se pustil do nějakých těch článků o psaní… slibuji to už dost dlouho a teď už nemám výmluvu… mám už vytvořenou rubriku. :-)

– Druhá nová ikonka je teď u Romanových fotočlánků. Třetí brzy nahradí stávající ikonku u Business English.

– Udělal jsem novou anketu… prosím o Váš klik. Celkem mě výsledek zajímá.

5. 1. 2011

– Vydaný článek o slovech SHADE a SHADOW…

– Kostičky jsou již vydané jako nové články, zatím bez nahrávek, ale nyní už je u všech slov nový obrázek. Díky naší ilustrátorce, které všechny požadované kůstky rychle a myslím že moc hezky nakreslila. Pokud používáte Word Manager, můžete si slovíčka stáhnout. Mimochodem, utěch odborných termínů můžete zkusit i zkoušení nepravidelného množného čísla… to ale spíše pro experty.

6. 1. 2011

Celý den běhání po úřadech (proč? – o tom jindy) způsobil, že jsem se k HFE moc nedostal, odpověděl jsem na pár komentářů ale jinak nic moc tvůrčího. Vydal jsem alespoň druhou verzi opakovacího testu (na uni v Pardubicích jsem ho použil jako část zápočtového testu). Můžete otestovat.

7. 1. 2011

– Vydal jsem další testík pro pokročilce… měl bych se teď nějaký čas věnovat začátečníkům a elementary… aby to bylo fér.

– Náš program Smart Tests tím nyní překročil hranici 4700 testových otázek… ještě tři stovky a budeme slavit.

– Chvíli jsem přidával nová slovíčka do slovníku na HFE. Roste to, roste to… pomalu ale jistě.

– Soutěž o seriál BONES se blíží… Už v pondělí budeme hledat první kost!

8. 1. 2011

– až na pár věcí spíše víkendový odpočinek.

– s Petrem testujeme a připravujeme k vydání slovenskou verzi Word Manageru. Už brzy bude!

– pracoval jsem trochu na slovníku, připravoval jsem další slovíčka k nakreslení a upravoval nové obrázky, keré mi naše ilustrátorka včera poslala.

9. 1. 2011

– informace o soutěži už visí na stránkách. Soutěž je tentokráte úplně jinak pojatá, snad Vás bude bavit hledat kostičky a odpovídat na otázky.

– nahromadilo se mi hodně nových obrázků a nahrávek. Potřeboval bych alespoň týden dovolenou, abych to zpracoval a přidal na web… takže pomalu, pomaličku. :-)

10. 1. 2011

– tak, zdá se, že soutěžní otázka ve hře o seriál BONES mnohé z Vás pořádně zamotala. To je dobře… jen doufám, že to nikoho neodradilo. Mám dobrou zprávu, k hlavní ceně bude ještě vedlejší cena pro nejlepší sběratele kostí. To ale zatím jen tak mezi námi.

– vydal jsem nový článek s testíkem, vše zaměřeno na LEND/BORROW a podobné dvojice slovíček. Test je nyní i součástí Smart Tests…

– přidáno několik nových kostiček i s obrázky do slovníku i okruhů o kostech.

Na více bohužel nebyl čas. Více snad zítra.

11. 1. 2011

Přidal jsem nový okruh slovní zásoby… snad se bude hodit. Obsahuje slovíčka, které ne každý zná, i když v češtině patří do slovníku snad každého školáka. Proč nevědět, jak se anglicky řekne KOTOUL či VÝMYK, nebo že pod slovem PUSH-UP si můžeme představit i něco jiného než jistý efekt některých podprsenek…

Domácí úkol pro Vás… vezměte si celý tento nový okruh a zkuste si všechny uvedené cviky udělat. Přeji hodně zábavy… pokud doma nemáte hrazdu, na lustru to raději nezkoušejte.

Pro soutěžící ve hře o seriál BONES jsem dnes zakopal další kostičku… kdopak ji najde?

12. 1. 2011

Po dalším dlouhém dni zkouškového období jsem si jen tak procházel staré nevydané články, a narazil jsem na téměř hotový, X let starý test, který jsem vytvářel ještě když jsem učil na gymplu… testík jsem dodělal a vydal. Dnes to bylo snadné… ale více tvůrčí práci jsem dnes nezvládal.

Původně měl v názvu slovo Miscellaneous… a až Roman mě upozornil, že toto slovo, ač ho používám v názvech testů hodně často, stále ještě nemám ve slovníku. Tedy, MISCELLANEOUS přidáno. Test jsem ale přejmenoval, aby se toho starteři nelekli.

Důmyslně jsem ukryl další kůstku pro naše soutěžící. Jen pátrejte, hrabejte… tahle kostička je veliká…

13. 1. 2011

V mezerách mezi studenty u zkoušek jsem stihl jen několik drobností…

1) pokračoval jsem v revizi hesel ve slovníku… už mi jich zbývá méně než 1500. Sláva.

2) začal jsem připravovat takový malý projekt, na který bude potřeba pár set nahrávek… sestavil jsem tedy seznam potřebných nahrávek a zadal rodilému mluvčímu.

3) Po delší době jsem autorizoval avatary uživatelů.

4) Další soutěžní kostička je úspěšně ukrytá…

14. 1. 2011

– Celé odpoledne jsem pracoval na několika článcích… snad se mi přes víkend podaří alespoň nějaký z nich dokončit a vydat. Je to tak, a nebo se mi jen zdá, že dny jsou čím dál kratší??? Pamatuju si, že když jsem byl ještě malej kluk, míval každý den celých 24 hodin.

– Dnešní soutěžní otázka již visí… už jsem se nemohl dívat na to, jak všichni píšou, jak je to strašně jednoduché, že kost vždycky do dvou minut vyhrabou… :-) Jakpak to půjde asi dnes?

15. 1. 2011

Kromě sobotního lenošení a experimentování v kuchyni jsem pokračoval v práci na nových článcích, ale ani dnes se mi nepodařilo dotáhnout je do konce.

Průběžně jsem se bavil tím, jak naši soutěžící chudáci převáděli čísla z binární soustavy…

Nová soutěžní otázka již visí, kost je zahrabaná. Hodně štěstí při hledání!

16. 1. 2011

Vydal jsem dva články věnované zlomkům. Ten druhý je prvním článkem tohoto typu u nás – v názvu nese označení CLIL, což znamená Content and Language Integrated Learning. Brzy bych rád otevřel tomuto tématu samostatnou rubriku, ale uvidíme, jak rychle poroste.

Myšlenku zahrnout na stránkách CLIL jsem dostal už více než před rokem. Je až zarážející, že je tolik věcí, které umíme česky, ale nemáme ani páru o tom, jak to je v angličtině. Zlomky jsou jen malým příkladem. Se slovy ‚čitatel‘, ‚jmenovatel‘ apod. se setkáváme už snad od šesté třídy základní školy… proč je neumíme i anglicky? Půjdu ale ještě dál. Slovíčka sčítat, odčítat, násobit a dělit… naprosté základy… ale kolik i pokročilejších studentů by dokázalo o těchto matematických operacích mluvit anglicky?

Rád bych průběžně psal podobné články (na úrovni učiva základní školy) o matematice, fyzice, chemii, biologii, dějepise, zeměpise, gramatice apod. – V ANGLIČTINĚ. Určitě to nepůjde rychle… ale projekt Help for English je (snad) na celý život, takže času dost (snad).

Určitě mě zajímá Váš feedback… třeba Vám to bude připadat jako ztráta času a nebo naopak.

--------------
Soutěžní otázka č. 6 Vás zaměstnala na déle, než bylo mým úmyslem. Nová otázka už je online a snad to bude rychlovka.

17. 1. 2011

Dnešek byl opět velmi dlouhý… kromě zkoušek na uni jsem stihl moc zajímavou přednášku autorky knihy ‚Jak žít a nezbláznit se‘. Moc pěkné a inspirativní.

Na Help for English jsem se dostal až v deset hodin a to jsem stihl pouze přidat novu soutěžní otázku do soutěže o BONES.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.