Help for English

ice cream

 

to je počitatelné i nepočitatelné. Když dám „an ice cream“ myslím tím třeba 1ks zmrzliny? a když dám „some“ tak nějakou zmrzlinu, ve smyslu „nepočitatelné“??? Nebo jak to lépe vysvětlit (myslím použití „an“ a „some“). Jak je to potom třeba s „fish-fishes, cheese – cheeses, atd) ve spojení se členy. Nejsem si jista, jak to správně vysvětlit, aby v tom děti neměly "guláš“. Díky všem :-)

Ale to jsme ti přece nedávno řešili…

Zmrzlina je obecně nepočitatelná, ale pokud myslíte jednu PORCI, pak ji můžete počítat.

Stejně jako třeba pivo, káva apod.

Sýr je taky nepočitatelný, ale pokud je obchod, který prodává hodně DRUHŮ sýrů, pak použijete cheeses.

Ryby jsou trochu něco jiného. Ty jsou normálně počitatelné, ale množné číslo se netvoří přidáním -S:

one fish, two fish, three fish…

Jedině pokud chcete dát důraz na velký počet různých druhů ryb, můžete říct fishes.

Ale Marek to má všechno určitě napsáno v článku.

When ice cream is countable, you're not actually counting the ice cream, but you're counting the unsaid „cone“ or „sundae“ or „cup“ – „I'll have an ice cream <cone>“. It's also used when talking about the various ice cream things you buy at the shop or the restaurant from Algida (and all the other ice cream manufacturers).

But when you say „I'll have some ice cream“, then it's uncountable – you're not focusing on the FORM of the ice cream (the cone, cup, sundae, etc), just that you want some of the STUFF called ice cream.

Oops Roman beat me to it :)

Díky moc. :-) Chtěla jsem se ujistit, že to nevysvětluju špatně. Ve škole se děcka učí striktně „nepočitatelné“, tudíž ne „a/an“, ale vždycky „some“. :-(

No jo, ve škole… Tam se učí spousta polopravd :-)

Článek o tomto mám na HFE už ‚založený‘… ale teˇ%d se ještě dokopat. Vždycky když čtu an to téma další dotaz, říkám si, že bych už měl. :-)

Jé, pane Marku, takový článeček by byl fakt super. A snad by si ho přečetly i některé učitelky. „Moje“ děti už dokonce některé úči přiměly, že ve škole na HFE „chodí“. To je, co!!! :-D Tak se moc přimlouvám „už byste měl“ .Dííííky! :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.