Help for English

tranzitivní - intranzitivní

 

Do nedávna mě nějaké T a I ve slovníku nijak zvlášť nezaujalo :oops: , ale říkám si, jestli na to máte nějakou poučku, kterou si řeknete vždy, když u slovesa uvidíte T

…(sloveso) koho/co

nebo jak se učíte rozumět tomu, když je sloveso T,I ?

Je to prostě informace o tom,jestli sloveso může přibírat předmět nebo nikoliv. Věřím tomu, že je to většinou logické, ale mohou být případy, kdy je taková informace důležitá.

Transitive: „She wrote a letter“.
Intransitive: „He died suddenly.“
Příklady z OALD.

K.

já tomu rozdílu rozumím, ale nikdy si nezapamatuji, jestli je to T nebo I :-) Zatím s tím neumím pracovat automaticky a vždy se dívám znovu a znovu do slovníku s jakou vazbou se sloveso pojí a přitom by mi mohlo právě zapamatování si T/I pomoct.

Říkám si, jestli se native speakers učí ve škole co je tranzitivní nebo netranzitivní sloveso – asi spíš na to mají přirozený cit a vůbec to neřeší. Pro ně je slovosled naprosto přirozená záležitost :-) Určitě si neříkají koho/co? = předmět :-)

Me prijde, ze toto je jedna z veci, kterou si clovek proste casem zazije sam, stejne jako treba kolokace apod. Vetsina slovicek jde poznat intuitivne, treba rict „He sleeps a bed“ zni zkratka jako blbost. Dyt to mame i v cestine, presto se to ve skole nikdy neresilo.

Urcite jsou slovicka, u kterych to intuitivni neni (kdyz se napr. rozchazi v tomto smeru s cestinou), ale tech bude malo, takze zazit si jejich tranzitivnost (resp. intranzitivnost) by melo jit vcelku rychle.

Naprosto s Washingtonem souhlasím. Nikdy jsem s tímto problém neměl.

díky za reakce, jojo, my English is still in its infancy :-D (ale ráda bych jí a jejímu způsobu myšlení opravdu porozuměla 8-) )

Sice to není přímo k T a I, ale z tohoto videa je patrné jak se ptají na předmět:
http://www.youtube.com/…GrammarBytes#…

I kicked WHAT?
I kicked WHO?

:-)

Monotrasitive – s přímým předmětem (4.p.) např. I love HIM.

Ditransitive – přímý předmět + nepřímý předmět (3.p.) She gave me a nice gift.

  • me – přímý předmět
  • a nice gift – nepřímý předmět*

TRANZITIVNÍ – s předmětem např. I can see the moonlight.

INTRANZITIVNÍ – bez předmětu např. The moonlight has increased.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.