Help for English

Red Dwarf

 

Zdravím,

Chtěl bych se zeptat, zda viděl někdo tenhle seriál(nebo jeho část) v původním znění. Uvažuji o jeho koupi na Amazonu. Tak jestli se to dá poslouchat:).

(Pro srovnání – např. na IT Crowd se zvládnu téměř bez problémů dívat bez anglických titulků)

Díky za odpovědi!

RED DWARF nedávno vycházel na stánkách za 49 kč.

Tak to mě mrzí, že jsem to propásl. Na Amazonu nabízí výroční edici All The Shows (ovšem ne s extras:( ) za 38 liber. Snad se mi poštěstí a ještě na ty za 49Kč někdy narazím. A budu tedy věřit, že se tomu dá rozumět:-D

Červený trpaslík je určitě ještě k sehnání. Já ho tuhle viděla v Levných knihách (nebo v levných CD?) a tuším, že nějaké díly mají i v Tescu.

Fakt? Mě utekla jednička a pětka. :-(

No, 38 liber… To si raději pořiďte vhodný program přes který se to dá stáhnout z netu zdarma. Red Dwarfa nabízí ke stažení kdejaký uživatel. Stahuji všechno. Red Dwarfa, Simpsons, Everybody loves Raymond..
Stahování navíc ani není ilegální, ilegální je pouze poskytovat věci ke stažení 8-)

to je věc pohledu… u nás možná není úplně ilegální, ve světě ale ano. každopádně to lze považovat za imorální. Pokud si zadarmo stáhnete něco, za co je určeno k prodeji, není to správné.

Pokud si filmy stahujete, nechte si to alespoň pro sebe. Protože veřejně to propagovat a nabádat lidi, aby to dělali taky, to už se dostáváme do úplně jiné roviny.

Navíc, když si něco stahujete, většina programů funguje tak, že si to od vás zároveň mouhou stahovat dalším takže data plynou k vám (což skutečně není dle našeho zákona nelegální), ale data proudí i od vás (to už ilegální je).

Každopádně, autorská práva by se měla respektovat, ať je to k software, filmům, seriálům, písničkám apod.

Pokud by si všichni seriály stahovali nelegálně, mělo by to velmi zásadní dopad na kvalitu pořadů. Takže když už si něco stáhnete, alespoň se tím veřejně nechlubte.

Ah, omlouvám se. Tím, že tady v Anglii je to legální (nebo je to alespoň veřejností takto vnímáno) a všichni tady v okolí vypalují a předávají si věci, brala jsem to tak nějak automaticky. Asi jako by se Rus divil, že mu někdo dává morální kázání o pálení vodky…
Přijímám. Nešlo ovšem o vychloubání. Jinými slovy: „Proč si kupuješ tu vařečku za tisíc korun? Raději si jednu vyřež…A pak ji pujč ještě sousedům..“
Nicméně chápu… holt vidíte, jak nás projevuje moderní svět a jeho vymoženosti. Člověk se již nad mnoha věcmi nepozastaví, co se dá ošidit, ošidí. Na rovinu – kolik z nás nikdy nepoužilo ilegální Windosw? A stydíte se, když máte pirátskou kopii? Většina je spíše pyšná, jak se to hezky dalo obejít a ušetřit… (Tady se pochlubím, já legální verzi mám :-) )

Já neříkám, že jsem si nikdy nic nestáhl, ale není to správné. Sám mám autorská práva na docela dost věcí, software, články, testy atd atd, a není v pořádku, když moje práva někdo porušuje. Pokud si např. někdo stáhne nebo od někoho okopíruje můj software a nezaplatil za něj, je to pro mě zloděj, protože mi něco vzal, na co nemá žádné právo. Stejné je to s filmy, písničkami apod.

Na našem webu máme něco přes padesát písniček nejrůznějších písniček různých zpěváků a skupin. S mnoha z nich jsem v osobním kontaktu. Mají k tomu stejný přístup – pokud si jejich písničky někdo nelegálně stahuje, okrádá ho.

Lidé se různě vymlouvají na to, že tím neokrádají umělce, ale velké společnosti, kteří se na tom jen přiživují… ale to je jen výmluva.

Vím, že je to v dnešní době zcel aběžné, kopírovat, vypalovat, vyměňovat mezi sebou, ale legální to není. A ani správné ani morální.

Jinak myslím, že v Anglii to legální není. Ale nevím. Samozřejjmě, dkdyž si někdo stáhně odněkud jeden film, nebude mít hned za zády policii – to by se policie zbláznila, kdyby měla každého takového stíhat, ale to jako argument obhajující stahování nestačí. To, že to dělají všichni, z toho nedělá něco, co by bylo normální.

Vím, že můj postoj k tomu je možná extrémní, ale jako člověk, který tráví hodiny a hodiny tím, že něco vytváří, nemůžu nechat komentář typu „proč si to kupujete, když se to dá stáhnout“ bez reakce.

Premyslel jsem na toto tema a tady je muj pohled na vec:
Jako obvykle, nic neni cernobile. Mnoho audiovizualnich del je na Internetu k dispozici naprosto legalne. Staci se podivat na stranky Ceske televize, Ceskeho rozhlasu nebo YouTube. Neni prece nemoralni udelat si kopii techto del pro svoji vlastni potrebu. To je podobne jako zajit si do knihovny a okopirovat si casopis. S filmy je to slozitejsi, ale pokud je nejaky film ci serial uvolnen k vysilani na bezne dostupnych televiznich stanicich (at jiz terestrialnich, satelitnich ci kabelovych), tak si ho muze kdokoliv nahrat kdyz je vysilan. To je analogie s vyse uvedenym. Stazeni takovehoto filmu z Internetu by proto nemelo byt povazovano za nemoralni. Jenom si porizuji kopii pro svoji vlastni potrebu jinou cestou a delam-li to spravnym zpusobem tak je to i legalni. Jina vec je u filmu ktere jdou v kinech nebo jsou zatim jenom ve videopujcovnach. Takovato dila by stahovana byt nemela. Takze v pripade serialu Red Dwarf bych se „nezinyroval“, nehlede k tomu ze verze v tafikach nemaji anglicke titulky. Kdyz uz jsme u te moralky, je moralni aby vydavatele novin vydavali filmy za dumpingove ceny jenom proto aby si zvysili prodejnost svych bulvarnich platku, kdyz pritom existencne likviduji videopujcovny?

Je něco jiného,když si něco nahrajete z televize, když je to vysíláno – televizní stanice za ten seriál platí. Dnes je ale běžné, že si někdo nahraje nový seriál z televize, když je vysílán, např. HEROES či LOST či PRISON BREAK, a dá ho na internet ke sdílení. Tady už nejde o nahrání si seriálu, když je vysílán. Ten, kdo si takový seriál stahuje, neplatí poplatky dané televizi, nevidí reklamy, které danou stanici drží při životě… Když si je každý stáhne tímto způsobem, studiu, které je natočilo je bude již těžko prodávat dalším stanicím, protože jejich sledovanost nebude tak vysoká, a až přijdou do prodeje, nikdo si je nebude kupovat, protože to bude mít každý už dávno postahované. Přijde mi to hodně čenobílé.

Samozřejmě stáhnout si ze své televize něco pro svoji potřebu je OK.

To s těmi plátky a levnými DVD je pravda, ale to s tím nemá nic moc společného. Je jasné, že v takové době videopůjčovnám odzvonilo. Ale ty plátky, které filmy vydávají, ty autorské poplatky platit musí taky. A že jim to je dovoleno, to je druhá věc.

Jinak legálnost obrovské spousty věcí na YouTube je velkou otázkou.

No stale me to zas az tak jednobarevne neprijde. Prikladne na porady na Nove se divame jenom tim zpusobem, ze si nahravame vybrane porady a reklamy preskakujeme. Takze neplatim poplatky (myslim tim Nove, CT samozrejme platime :-) ) a nesleduji reklamy. Prece neni nemoralni reklamy preskakovat. Cely tenhle problem je daleko zamotanejsi nez se zda. Pojem autorskeho prava zaostal za technologickym pokrokem. Kdyz byly jenom gramofonove desky, bylo kopirovani nemozne. S magnetofonovym paskem se situace zmenila, ale pojem autorskeho prava zustal stejny. Co s tim? Vzdy kdyz se neco zakaze je treba neco povolit. Jinak to nefunguje. Problem asi je v tom, ze vladam celeho sveta pod rukama vyrostlo neco co nedovedou ridit a co se neda ovladat musi se zakazat (je to take nejjednodussi). Cely svet vytahl proti peer to peer sitim a jsou ve vsech zapadnich zemich postihovany. Tak vznikl dalsi fenomen – internetove uschovny. Kazdy si do ni dava data pro svoji potrebu a neni nelegalni si tato data stahnout. Je to to same jako kdyz se nejaka zena na ulici svlekne do naha. Je nelegalni a nemoralni se na ni podivat? (A paradoxne i ona muze byt postizena za to, ze neco verejne nabizi, i kdyz v tomto pripade ma ona autorska prava). Je ale pravdepodobne, ze se administrativa pokusi i tento zpusob sdileni dat omezit. Vznikne, ale neco jineho jako dosud vzdycky vzniklo. Chce to proste jiny prodejni model a ne restrikce a moralizovani.
Byl bych ale velice nerad, kdybych byl povazovan za zastance nelegalniho stahovani. Za software uz jsme zaplatili sedmimistne sumy a jenom rocni poplatky se splhaji ke stu tisicum. Ja jen tvrdim, ze na to co si muze kazdy nahrat z televize a radia by mel mit alespon moralni (kdyz uz ne realne) pravo si nahrat odjinud, kdyz to v te televizi nestihl. Nehlede k problemu naproste xenofobie ceskeho naroda a likvidace originalnich zvukovych stop a titulku na v Cesku prodavanych mediich.
Myslim si, ale ze diskutovany problem docela redukuje lenost lidi. Ono je daleko snazsi v Tesku hodit do kosiku DVDcko za 4 petky, nez se s nim stahovat, hledat titulky a vypalovat a koho u nas zajimaji anglicke titulky krome par „uchylu“ co se snazi naucit se anglicky trochu vic nez „Skolko we must zahlen?“. Uz pri cene lidske prace 50kc/hodinu je tato cinnost ztratova. Navic se z kazdeho zapisovatelneho CD, DVD, hardisku, kopirky atd. plati autorske poplatky. Za co je tedy vsichni platime kdyz bychom si nemeli porizovat kopie?

Otazka moralky je dost individualni zalezitost a oba dva mate jiste svou pravdu.
Vzdy zalezi na uhlu pohledu. Kdyz jsme si za minuleho rezimu kopirovali pisnicky od Karla Kryla, protoze se koupit nedaly, nikdo se nepozastavoval nad tim zda je to moralni. Spise jste se mohli obavat, ze vas nekdo uda.
CT v te dobe udajne nemela na vsechny programy, ktere vysilala licencni prava a ne nadarmo se rika, ze na kazdem sprochu pravdy trochu, takze asi na tom neco bude. To se me dnes z meho uhlu pohledu muze zdat nemoralni, ale to kopirovani Kryla porad jako nemoralni nevidim.

S tím Krylem máte pravdu, ačkoli to byla krapet jiná doba. LP stálo stejně jako 22 litrů mléka :-) já vím, hloupé srovnání, ale ačkoli to bylo docela „drahé“ nepamatuju, že by moji rodiče měli problém, dát mi jednou za čas 50ku na desku. Ke kopírování nedocházelo, protože nejlevnější kazeta stála stejně a byl problém sehnat šňůru mezi gramofon a kazeťák. Obvykle nejproblémovější bylo sehnat žádaného interpreta. Taky jsem si okopírovala Kryla a taky Beatles atd, atd, ale my jsme to dělali, protože jsme neměli jinou možnost, jak tu určitou věc sehnat… Dnes je to, myslím, hlavně, ostatně, jako kdekoli jinde, otázka peněz. Bohužel… ačkoli máme víc, než obvykle potřebujeme, to nutkání NEPLATIT, když to jde ZADARMO, asi šimrá všechny, nebo aspoň většinu…

to Hum4nfrog: S těmi titulky v AJ taky nechápu :-) škoda práce…

Tak jsem se dnes bavila s Angličanem, jež prohlásil, že třeba takového Red Dwarfa by si nikdy nekoupil, protože je „spoluvlastníkem“. Každý měsíc platí angličani BBC licenci, jež jde na tvorbu těchto programů. Příjde mu to docela nefér, že za jeho peníze si to pak ještě musí koupit. (Licence nejde na provozování TV, to je zdarma, hrazeno státem.)
Ovšem jelikož to jde z těchto peněz, seriály atd. jsou volně k vidění na internet. stránkách BBC.
Takže přidávám do mlýna odpověď, jež chtěl slyšet zakladatel této diskuze, zde můžete vidět všechny díly (snad tedy, nemám verzi potřebného programu, takže to nemůžu zkontrolovat):

http://www.bbc.co.uk/…ndex_1.shtml

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.