Help for English

Jsou na webu obvyklé nadpisy s velkými písmeny nebo bez?

 

Ahoj,
jsem moc rád, že existuje toto bezva fórum, protože na svou otázku hledám odpověď už týden a pořád nic. Pravidla pro psaní velkých písmen v angličtině samozřejmě znám, ale mám problém s tím, na co nejsou pravidla a velmi prosím nějakého inteligentního angličtináře, jestli by mi poradil, co je nejobvyklejší postup.

Buduji větší anglický web a stále si nejsem jist, jestli je lepší psát nadpisy ve tvaru „This Is My Article“ (vše velkým, samozřejmě s výjimkou předložek a spojek) nebo „This is my article“ (jen první velké). Dělal jsem takový výzkum mezi velkými weby a zjistil jsem, že to má každý jinak.

Na webu mám tento problém s nadpisy hned na několika místech.

1. Nadpisy v názvech bloků na okrajích webu (něco ve smyslu hlavního menu na tomto webu). Chci použít tvar „This Is My Article“ (vše velkým).

2. Kategorie příspěvků. Kategorii si člověk vybírá při tvorbě příspěvku a kategorie také tvoří novou sekci webu, která má nadpis podle jména kategorie. Chci použít tvar „This Is My Article“ (vše velkým).

3. Názvy kategorií fóra. Chci použít tvar „This Is My Article“ (vše velkým).

4. Hierarchicky řazené stránky s informacemi. Vždy je nějaká hlavní stránka, která má své podstránky, jejíž názvy jsou jako odkazy na té jejich hlavní stránce, apod. Tady trochu tápu, říkám si, že by byl lepší tvar „This is my article“ (jen první velké), ale mám např. stránku „User’s guide“ a guide s malým „g“ mi připadá trochu divné…

5. Menu. Co jsem se díval, tak menu je většinou ve tvaru „This Is My Article“ (vše velkým), ale na tom mém se bude často se odkazovat např. na hierarchicky řazené stránky, tzn. např. na zmíněnou „User’s guide“. Takže něco ve tvaru „This is my article“ (jen první velké) a to důležité zase v „This Is My Article“ (vše velkým)? Nebude to působit divně?

6. Články, zobrazené např. na hlavní straně webu. Chci použít tvar „This is my article“ (jen první velké).

7. Profil. Například „First Name:“ nebo „Companies Worked For:“. Chci použít tvar „This Is My Article“ (vše velkým).

Předem každému moc děkuji za každou radu.

Adam

Název vs. popisek

Ono je ale něco trochu jiného, když máte název, něco se tak skutečně jmenuje, jako např. název knihy, filmu, a nebo pouhopouhý popisek, např. User's guide apod. Tak se ta stránka nejmenuje, to to prostě je.

Pokud se nejedná o názvy, doporučil bych vám používat malá písmena, velké jen to úplně první.

podívej se na tento zajímavý článek, zejména poslední větu http://gd4.tuwien.ac.at/…pe/case.html

Myslím, že o toto adamovi.r nejde. O velkých písmenech v nadpisech tu máme článek taky. Jde mu o to, jestli vůbec je psát velkým.

Proto muj prvni odkaz o tom, jak rozdilnost v uziti vnima ctenar. „If you use initial capital letters in your headlines, you disrupt the reader's scanning of the word forms“ + nazorne zobrazeni a vysvetleni proc tomu tak je.

Druhy prispevek, priznavam, je trochu mimo. Mela jsem za to, ze tam je i zda je to vhodne uzivat ci ne, ted koukam, ze popisuje pouze jak to uzivat

Takto rychlé a kvalitní reakce jsem opravdu nečekal. Mnohokrát oběma děkuji za zájem!

Pro Marka Víta: Používat malé písmena bude určitě gramaticky správné, ale rozhodně to nebude běžné. Např. User's guide by mělo být s malým, ale když si to hodím do Googlu, tak mi vyjede spousta User's Guide s velkým G. Nadpisy v názvech bloků budu rozhodně psát velkým, jak jste mi poradil (děkuji za to), ale např. popisky v profilu by asi také měli být velkým, protože to tak je všude. Když se podívám na profily velkých webů ve stylu Facebook, tak to tak mají všichni.

Pro Editu Stiborovou: Za ten první článek opravdu děkuji, je zajímavý. Mimochodem mi ten článek dal něco dalšího, co jsem již dávno tušil:

„words set in all uppercase letters should generally be avoided — except perhaps for short headings“

Jinak řečeno, když mám např. v menu položku „Members List“, tak se většinou píše velkými. Kdybych ale napsal nadpis delším způsobem jako třeba „List of members“, tak už je obvyklejší psát malými. Mojí domněnku mi potvrzuje např. i www.bbc.co.uk, kde je v menu „Display Options“, „Accessibility Help“, ale položka o více slovech „Take the tour“, je malými.

Takže asi tak, nadpisy v názvech bloků a profil bude velkými. Články, stránky a kategorie budou malými. A menu bude velkými i malými v závislosti na délce položky…

Naštěstí mám ještě čas na rozmyšlenou, každopádně jestli mi někdo řekne, že psaní velých/malých je v angličtině jednoduché, tak s ním opravdu nebudu souhlasit :-).

Hlavně v tom nejsou žádná stoprocentní jednoznačná pravidla. Takže když se rozhodnete kapitalizovat (psát velká), nikdo vám za to hlavu neutrhne. Pokud ovšem nebudete s velkým písmenem psát členy, předložky apod.

Co jsem psal, je spíše doporučení. Jak zjistíte na webu, ne každý se pravidel drží (protože jak jsem řekl, žádná jednoznačná nejsou).

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.