thumbs up!
skvělé! + užasně namluvené. Krásná RP, kdo o nahrával?
Komentáře k článku: Výslovnost koncovek -S a -ED
thumbs up!
thumbs up!
Re: thumbs up!
Díky!
David Johnson z Velké Británie s námi spolupracuje především na nahrávkách slovíček do slovníku. V blízké době by se několik tisíc jeho nahrávek výslovnosti mělo objevit v HFE slovníčku a ve Word Manageru. Jeho spolupráce by měla ale být poznat i v několika dalších připravovaných článcích o výslovnosti.
fakt super článek
Sice tenhle článek o tom není, ale v „The kids are all right“ je přesně to s čím mám snad největší problém – jak spojí to „are all“ dohromady v jakési „róóll“
Zase super článek. Díky. Vaše stránky by snad měly být povinné pro většinu učitelek. Je neuvěřitelné, jakou výslovnost si děti „nosí“ ze školy.
Díky!
David Johnson z Velké Británie s námi spolupracuje především na nahrávkách slovíček do slovníku. V blízké době by se několik tisíc jeho nahrávek výslovnosti mělo objevit v HFE slovníčku a ve Word Manageru. Jeho spolupráce by měla ale být poznat i v několika dalších připravovaných článcích o výslovnosti.
Re: Re: thumbs up!
A tie nahravky len doplnite do slov ktore ich neobsahuju? Alebo to budu zbrusu-nove slovicka + nahravka?
Díky!
souhlasím, je to skvěle namluvené
no o WM a mě se zdálo, že ten hlas již znám
je znát, že ho mluvené slovo fakt baví, není to logoped?
A tie nahravky len doplnite do slov ktore ich neobsahuju? Alebo to budu zbrusu-nove slovicka + nahravka?
Re: Re: Re: thumbs up!
Doplňujeme nahrávky slov, které ještě nemáme v té dané variantě. Slova, která už britskou výslovnost mají z původního Language Lab zatím zůstanou beze změny. Už teď musíme v britské angličtině dohnat cca 10000 slovíček… Na americkou máme také nového mluvčího, ale amerických slov je ve slovníku více, tam jich nyní chybí asi „jen“ 8000.
A jak je to s /h/? My jsme se učili, že patří rovněž mezi neznělé souhlásky …
Také by mě zajímalo, jestli se dá nějak poznat, kdy se čte /z/ či /s/ na konci slova. Např. ice /ais/ × eyes /aiz/, juice × Jews, lose × loose apod.
Také by mě zajímalo, jestli se dá nějak poznat, kdy se čte /z/ či /s/ na konci slova. Např. ice /ais/ × eyes /aiz/, juice × Jews, lose × loose apod.
Re:
množné číslo je dle pravidel. Jinak je to součást výslovnosti slova a tam je to většinou nevyzpytatelné, i když jisté pravidelnosti lze vypozorovat. Tam ale doporučuji učit se výslovnost ze slovníku.
Vypozorovat se dá, že např. CE na konci se čte jako S a nikdy Z. SE na konci se ale čte už různě, někdy dokonce u identicky vypadajících slov se čte různě (např. USE a USE – viz článek o homografech).
A jak je to s /h/? My jsme se učili, že patří rovněž mezi neznělé souhlásky …
Re:
ano, patří. Ale o H tu není řeč, protože na H nikdy žádné slovo nekončí.
Re:
množné číslo je dle pravidel. Jinak je to součást výslovnosti slova a tam je to většinou nevyzpytatelné, i když jisté pravidelnosti lze vypozorovat. Tam ale doporučuji učit se výslovnost ze slovníku.
Vypozorovat se dá, že např. CE na konci se čte jako S a nikdy Z. SE na konci se ale čte už různě, někdy dokonce u identicky vypadajících slov se čte různě (např. USE a USE – viz článek o homografech).
Re: Re:
Děkuji za odpověď. Studuji prvním rokem na VŠ a máme předmět „fonetiku a fonologii“, tak by se mi právě hodilo znát pár „vylepšováků“, jak např. poznat, že slovo „house“ se čte jako /haus/ a nikoliv jako /hauz/ …
Re: Re: Re:
Taky mám fonetiku prvně, další typy na výslovnost bych určitě uvítala. Jsou pravidla, o kterých jsem neměla ani tušení. Třeba že school se vyslovuje bez přídechu, když je tam „s“ a ne jako cool. Nebo že ve skupině 3 souhlásek se prostřední nevyslovuje.Je toho víc a pro mě bohužel nejméně probádanou oblastí.Tedy až do teď.
techniques
prosim Vas, foneticky to je spravne: tek'ni:ks?
Dakujem
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.