Help for English

FF X PdF

 

Krásný den, měla bych takovou otázečku, kterou bych směřovala asi především na pana Víta, ale pokud máte někdo nějaké zkušenosti nebo tak něco, tak budu velice ráda.
Letos končím SŠ a angličtinu mám velice ráda, proto mě při vyběru VŠ ihned napadlo studium Aj, ale spousta lidí mi tvrdí at na to nechodím, že se už spouste lidem stalo, že je bavil určitý jazyk pak ho šli studovat a uplne si ho zprotivili. Můj dotaz by však spíše zněl jestli je lepší studovat anglištinu na fildě, kde to je asi težší a hlaavne více zaměřené na struktura jazyka, rozbory vět a podobně, nebo na pedagogické fakultě (konkrétně např. MU Lektorství cizího jazyka – anglický jazyk), kde to je zaměřeno více praktičtěji i když i zde jsou rozbory a podobně + je nutno zde nějak přetrpět pedagogické předměty).

Zajímalo by mě tedy co je podle vás lepší, popřípadě jen jaké co ma vyhody a nevyhody.

Mockrát předem děkuji za odpovedi a reakce :o)

Já si myslim, že je to úplně jedno, pokud o ten jazyk máte zájem, tak se ho naučíte na FPE i na FF. Já osobně bych teda asi volil FPE, sice píšete, že je nutno „přetrpět“ pedagogické předměty, ale ono to zase neni nic tak hroznýho a hlavně nikdy nevíte, kdy se vám znalosti z těhle předmětů budou hodit. Třeba pokud budete chtít jít na magistra, tak máte větší šanci u přijímaček si myslim, můžete pak jít jak na pajdu, tak i na FF. 8-)

A ještě takové malé upozornění – Lektorství aj nabízí Masarykova univerzita pouze v kombinované formě. :?

Ano vím, ja v podstatě uvažovala u obou oborů kombinovanou formu :o)

Aha, mě to právě zklamalo, že právě tento obor nabízí jen kombinovanou

Tak já hledám jako blázen na MU obor lektorství Aj a nemohu se ho dopátrat. Dálkově je tam pouze v kombinované formě pouze Učitelství pro 1. stupeň základní školy. Mohl byste mi někdo poslat odkaz, kde jste se tuto informaci dozvěděli?? Díky

No, nejprve odpovím na to, co jste řekla v úvodu. Samozřejmě že se podrobným studiem může člověku zprotivit cokoliv. Baví vás biologie, chcete pomáhat lidem a tak jdete na medicínu. Spoustě lidem se to zprotiví a studium nedokončí. Baví vás mašinky a tak jdete na dopravku… a tam vás to hned přejde. Atd atd. S jazykem to není jinak.

Jde o to, jestli vám stačí se tím jazykem dorozumívat, pak to skutečně studovat nechoďte. Pokud je váš zájem hlubší a chtěla byste se tím např. živit, určitě je to dobrá volba.

Jestli FF nebo PdF, to hodně záleží na tom, co byste s tím jazykem chtěla dělat. Na to já vám neodpovím. Někteří jdou na učitelství, protože je to tak trochu jednodušší, než filda… to netvrdím,a le lidi si to myslí.

Vytrpět budete na obou školách muset ledacos. :-)

Hlavní ale je udělat si jasno v tom, co chcete. Jestli hledáte levnou jazykovku zakončenou akademickým titulem, pak asi budete trpět na obou školách. Ani tam ani tam už vás totiž už nebudou učit jazyk.

na pedagogické fakultě… na jejich stránkach http://www.ped.muni.cz/ v levém sloupci studium – studijní programy a uplně poslední ;-)

tak o titul mi v podstatě zas až tolik nejde. A ono člověk v 18 ne vždycky uplně přesně ví co by chtěl dělat. Což je bohužel muj případ takže jsem se rozhodla VŠ vybirat spíš podle toho co mě zajímá. Což angličtina splňuje. Ted je akorat potřeba se rozhodnout kterou z těch dvou vybrat.

Pokud tedy vaši odpověď dobře chápu, tak by v těch školach neměl byt vyrazný rozdíl. A mohu se tedy ještě zeptat-možná to bude hloupý dotaz-ale řekl jste že volba mezi FF a PdF záleží na tom co bych s jazykem chtěla dělat – která fakulta by mi teda byla k čemu (pokud to takto mohu říct.

Jinak mockrát děkuji za odpověd

Dobrý podvečer, v těch fakultách JE rozdíl, nejvíc ale záleží na vás samotné. Stačí si jen porovnat nároky přijímacích zkoušek, počty hlásících se/přijatých/co dokončili studium, statistiky uplatnění na pracovním trhu. Pečlivě vyberte ať z vás není věčný a znechucený student? Hodně štěstí, K.

Jak říká Kidney… každá škola má dnes sepsaný tzv. profil absolvena, tedy co můžete s danou vystudovanou školou dělat. Zkuste si to najít a uvidíte.

U nás na FF v Pardubicích máme např. dva obory, jeden učitelský a jeden orientovaný spíše na business. Profil absolventa máme zpracovaný pro oba obory. Každá škola to bude mít trochu jiné. Nejde tedy jen o to, jestli se to jmenuje FF nebo PdF, každá škola má svá specifika.

To Barunka 159 ..... děkuji pěkně

každopadně kvalitou studia by vzásadě neměl byt rozdíl (myslím obecně, samozřejme že každá škola je jiná a hlavne záleží na profesorech)? u obojího budou znalosti podobné (i podle tech profilů co jsem četla)?

Letos se rozhoduji, na které VŠ si podám přihlášky. Nejprve jsem uvažovala o Anglistice na UK a o Anglickém jazyku a literatuře na MU. Jenže pak jsem zjistila, že by se mi termíny přijímacích zkoušek mohli krýt a chtěla jsem se hlásit jen na Anglistiku. Po DOD jsem si ale ještě více uvědomila, že AJ je tam zaměřená hlavně na literaturu – čtení, psaní esejí, … a jazyk je tam méně a jen v prvním ročníku. Najednou jsem si nebyla úplně jistá, jestli bych tento obor chtěla studovat a nakolik by to pro mě v budoucnosti bylo přínosné. Nikdy jsem žádnou esej nepsala, tak vůbec nevím jestli bych to zvládala a hlavně taky nevím, jestli by to studium literatury nebylo pro mě až příliš “zbytečně” podrobné. V budoucnu bych totiž chtěla pokračovat Překladatelstvím, tak mě napadlo, jestli by pro mě nebylo vhodnější studovat Pedagogickou fakultu, která je zaměřená hlavně na jazyk. Ty pedagogické předměty bych tam musela “přetrpět” a teorii překladu bych se nejspíš pak musela na příjímací zkoušky na UK doučit. Akorát si nedokážu představit, jestli bych potom byla na překladatelství “dostatečně” připravená, abych měla šanci se tam dostat. A na jaké úrovni bych byla oproti těm, kteří studovali v bakalářsksém oboru Mezikulturní komunikaci, která je zaměřená hlavně na překlad. Mým snem je překládát knihy, tak mě zase napadlo, že na druhou stranu bych o literatuře “něco” měla vědět. Bohužel si ale nedokážu moc představit, jak výuka na Anglistice (nebo třeba na MU Anglický jazyk a literatura) probíhá a připadá mi, že by to pro mě bylo možná až moc “komplikované”… Podle toho, co jsem viděla na studijních plánech, tak na Pedagogické fakultě literatura také trochu je, a říkala jsem si, že anglické knihy si můžu číst i sama (a nemusím se přitom “trápit” s psaním esejí a být ve stresu z toho, že tu knihu musím mít přečtenou do určitého termínu) Taky mám ale zase zafixováno, že Pedagogická fakulta je lehká… A tak se obávám, aby pro mě to studium bylo přínosné. Nemáte někdo s těmito obory zkušenosti? Nestudujete někdo Anglický jazyk se zaměřením na vzdělání na UK? Mohli byste mi, prosím, poradit? Děkuji

Koukám, že jsem se nějak rozepsala

Ahoj Zuzi.

Rád by som sa s mojimi pocitmi, čo sa týka štúdia angličtiny na VŠ podelil, ale pravdepodobne by Ti to veľmi nepomohlo, keďže v Čechách bude systém výuky asi trochu iný ako na Slovensku.

Angličtinu študujem konkrétne v odbore: britské a americké štúdiá. Mnohí si pred nástupom na VŠ mysleli, že to bude o gramatike, časoch alebo, že výuka bude v ich rodnom jazyku. A potom prišlo sklamanie… Našťastie som vedel do čoho idem, a preto ma to neprekvapilo.

Čo sa týka štúdia angličtiny, z môjho pohľadu je to VEĽMI náročné. Linguistics, Morphology, Word Formation, Syntax, Lexical Semantics atd. – to je len výňatok z mnohých náročných predmetov, ktoré Ťa určite neminú ani u Vás v Čechách. U nás na škole je trendom, že po prvom ročníku zo 150 študentov, pravidelne ostáva niečo pod 30…to teda svedčí o tom, že to skutočne nie je ľahké štúdium.

Zváž pre a proti, ale ak ťa angličtina baví, si si vedomá toho, že to nebude prechádzka ružovou záhradou a si ochotná zamakať, nevidím dôvod, prečo by si tú školu nemala zvládnuť.

Odpovedal som Ti tak všeobecne, nie na tie konkrétne otázky, keďže neviem ako to funguje u Vás. Pevne verím, že som Ti aspoň trochu pomohol… Určite Ti tu prispejú aj nejakí českí študenti, ktorí ti pomôžu viac.

Prajem Ti veľa úspechov pri štúdiu angličtiny (ak sa do toho dáš), ale aj v osobnom živote.
Marek

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.