Help for English

When I get sad....

 

2 all: Už jsme to psal výše (a není to z mojí hlavy), Amíkum se to nezdálo, protože jim to prý nedávalo smysl. Údajně by to znamenalo, že je awesome, když je sad – v ten samý moment. Což pak prý neznačí tu změnu v situaci. Lépe mi to vysvětlit nedokázali.
Když to vezmu zpětně, ten present subjunctive mi tam dává smysl – vyjadřuje věc která je v rozporu s přítomností.

Brain: No já na podobné použití subjunctive nikde nenarazil… ale ani jsem po tom tak usilovně nepátral.. zkusím se podívat do nějaké větší gramatiky.

Ono pokud by to bylo adekvátní použití subjunktivu, muselo by to tak fungovat i jinak:

např:
He stopped being sad and be happy instead.
He stopped being sad and go to a pub instead.

Prostě se mi to nezdá. Ale pokud na něco takového narazíte, rád se poučím. Můj názor ale je, že to prostě překombinoval… obzvlášť tím svým I'M AWESOME. Ale třeba se pletu.

Subjuctive exception rule:

They are called „Sensory or Mental Image Verb Complements“
These take two kinds of complements (without using a „that“ clause).

Instead they require: the -ing participle and the base form.
(Stop beING sad and BE awesome …)

(„The Grammar Book – An ESL/EFL Teacher's Course“ by the authors, Marianne Celce-Murcia and Diane Larsen-Freeman)

Ještě jsem získala další názor rodilého mluvčího:

The use of the subjunctive in your example expresses the feeling of awesome as a tense-less feeling but it is also possible to put a tense to the feeling. However it conveys a slightly different nuance and is not as common: When I get sad I stop being sad and am awesome as apposed to When I get sad I stop being sad and be awesome. The version with the tense implies a temporary and fake feeling of awesome, while to „Be“ awesome sounds like it is a feeling that is really felt and has no time limit.

… což myslím docela odpovídá reakcím, které uvádí Ezekiel.

Zajímavé. Dává to samozřejmě smysl… ale ještě jsem se k ničemu takovému ve svých gramatikách co mám doma nedokousal. Zkusím zítra v práci nějakou hodně velkou. :-)

Jaký uvádí ta vaše kniha příklad k tomuto jevu?

No, tuto knihu nevlastním, jen jsem si ve své původní reakci vzpomněla, že jsme už někdy něco takového diskutovali, tak jsem po delším pátrání kontaktovala majitele, aby mi vypsal jen ten výňatek, který se toho týká.
Zkusím ještě ten příklad.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.