Help for English

kuchyně, recepty, jídlo

Jak jsem uvedl u článku o salátu Coleslaw není třeba abychom s recepty a jinými příspěvky týkajícími se kuchyně, stravovacích zvyklostí a podobně čekali až nám autoři webu všechno „naservírují“. Tak mně napadlo otevřít toto téma zde na diskusním fóru.
Ale abychom z toho neudělali další směs různých receptů, nápadů a diskusí, jakých je internet plný, chtěl bych aby tady byly pouze dva typy příspěvků:
a) Ty které budou v češtině, ale pak by měly mít nějakou vazbu na anglicky hovořící země
b) Ty které budou v angličtině, a pak se mohou týkat čehokoliv co je spojeno s jídlem, recepty a kuchyní kdekoliv.

Ale možná je to úúúplně úletový nápad.

ty psané v angličtině by se ale hodily do sekce DISKUZE V ANGLIČTINĚ

Ahoj, myslím, že tvůj nápad není vůbec úletový a klidně bych i přispěla s troškou do mlýna, ale moc nerozumím tomu, jak to myslíš. Byla jsem téměř dva roky v Anglii, takže mám mnoho poznatků o stravovacích zvyklostech Angličanů nebo jejich receptů.....

hm Napište něco o svém pobytu v Anglii, jistě to bude zajímat i ostatní uživatele tohoto webu.

Dobrý den Anno, o svém pobytu v Anglii bych mohla povídat hodiny a hodiny, záleží, co by Vás zajímalo nejvíce, někoho zajímá, jak si Angličani užívají volný čas nebo jak slaví svátky, co jedí, jak se oblékají, jak tam funguje doprava, jací jsou řidiči, jiného zase politika, královská rodina, vztahy k cizincům nebo rodinné vztahy..... takže vidíte, že je toho spousta, o co bych se mohla s vámi všemi podělit.

Já jsem o anglické kuchyni slyšela z více zdrojů, že je hrozná. Dokonce jsme s přáteli, kteří tam pravidelně jezdí, řešili proč. Vždyť Britové svého času vládli světu a měli možnost se inspirovat (a řadu koření a pokrmů například z Indie dovezli). Mělo vliv náboženství, místní podmínky/suroviny, nedostatek fantazie, lpění na tradicích… Nebo se moji přátelé mýlí a vám chutnalo? A jaký je názor Britů na kuchyně jiných národů?

Ahojky. Už mě tyhle diskuze o příšernosti angl. kuchyně začínají docela štvát. Nevím jak ty, hm, ale já jsem tam dost často, jím v angl. rodinách obvykle jejich normální jídla a nic strašného jsem nejedla. Mí angl. přátelé tvrdí o české kuchyni, že je dobrá, ale moc tučná a pracná. Třeba naše omáčky jim naprosto chutnají, ale nesmím je moc kořenit. Chutnají jim i knedlíky. Anglická kuchyně vzala za své, když jeden poválečný ministr pro výživu nařídil používat pouze „domácí“ suroviny. Jenom to, co se vypěstuje a urodí v UK a zakázal suroviny dovážet. Proto stále ty brambory, málo koření,atd. Ovšem dneska je tam „kuchyně“ z celého světa, takže problém s vařením dobrého jídla naprosto není. I vánoční puding doma dělaný byl skvělý. Jako u nás. Někdo vařit umí někdo vytváří příšernosti. Ale aplikovat to na celý národ je nesmysl.

Ahoj IM, moje osobní zkušenosti s pobytem v Anglii a tudíž i s anglickou kuchyní mluví jednoznačně v jejich neprospěch. Ano, i já se naprosto přikláním k tomu, že pravá anglická kuchyně je skutečně nedobrá.

Není pravda, že vzala za své až když jeden poválečný ministr pro výživu nařídil používat pouze „domácí zdroje“, upřímně vůbec netuším, koho máš na mysli, protože po válce byla Anglie notně dotovaná Amerikou a jejich vzájemná pouta setrvala pevná až dodnes. Takže netuším, proč zmiňuješ „stále ty brambory a málo koření“, protože v tomto ohledu Anglie rozhodně nijak netrpěla nedostatkem dovážených potravin.

Nicméně anglická kuchyně si tradičně udržela svoji nechvalnou pověst až do dnešní doby, protože Angličanky nikdy vařit chutně neuměly a dneska už prostě nevaří. Mám na mysli klasická domácky připravovaná jídla, jak to známe u nás. Ano, když už se rozhodnou něco doma ukuchtit, nakoupí si buď polotovary, které jenom ohřejou nebo v tom lepším případě něco narychlo osmaží, což je ten nejrychlejší a nejjednodušší způsob jak se najíst, ale dlužno říct, že ne také ten nejzdravější. Však také můžeš vidět v televizi nebo číst v časopisech spousty upoutávek na zdravý styl stravování, protože víc než sedmdesát procent obyvatelstva trpí nadváhou a směrem víc na sever jsou lidé skutečně velmi obézní.

Další, a ten nejčastější způsob, jakým se Angličané stravují je Takeaway, kdy si objednávají po telefonu buď indická, čínská nebo italská jídla až do domu. Je to přesně to, co jsi zmínila, můžeš tam najít kuchyně z celého světa, ale nejvíce tam převládají právě indické a čínské restaurace.

Jistě, problém s vařením dobrého jídla tam naprosto není, protože pokud si chceš uvařit, seženeš v supermarketech všechno co potřebuješ (s výjimkou polohrubé a hrubé mouky), ale ten jediný a zásadní problém je, že Angličanky zkrátka nevaří, jen ohřívají co koupí nebo stále smaží!

Možná trochu jiná situace nastává u rodin, kde mají au-pair, tam obvykle spoléhají na kuchařské dovednosti dívky, odkud pochází, takže se tam pak vaří více a jistě i zdravěji, než za normálních okolností.

Já jsem začínala jako nanny/housekeeper nejprve ve Skotsku, později jsem přešla jižněji do Newcastlu, kde jsem se starala o děti a celou domácnost včetně vaření, takže můžu o otázce nechvalně pověstné anglické kuchyně zasvěcené pohovořit.

Česká kuchyně tam sklidila opravdu velký úspěch, a to včetně knedlíků, které jim moc chutnaly. Docela mě pobavilo, když je nazývali malými plátky chleba, protože oni nic podobného ve své kuchyni skutečně nemají. A jsou omáčkoví! Milují jakékoliv omáčky, hlavně když „to plave“. Oni totiž nemají rádi suchá jídla, a proto si přelévají jakoukoli omáčkou karbanátky, sekanou, francouzské brambory a dokonce i řízek. Mimochodem řízek, který nazývají schnitzel tam nepatří mezi jídla, která byste si mohli dát běžně v restauraci.

Co se týče vánoc a vánočního cukroví, Angličanky vůbec nepečou, protože tento zvyk není u nich zakořeněný. A když jsem napekla vanilkové rohlíčky, linecké koláčky nebo frakfurtská kolečka, zprvu nechápali proč to peču a pak se mohli vysloveně po našem cukroví „umlátit“. Jo a když zmiňuješ jejich doma udělaný vánoční puding, i já jsem ho ochutnala a byl moc dobrý. Ale opět překvapivě navzdory této vánoční tradici ne všem Angličanům chutná a rozhodně se už běžně doma nepeče, protože si ho snadno koupíte ve všech supermarketech. Angličanky rozhodně nepatří mezi ty, které by zachvátil předvánoční blázinec v podobě pečení nebo úklidu, ale to už by bylo vyprávění zase trochu o něčem jiném.

hm:
já se obávám, že tady to bude brzy s tím vařením stejně tak. Vliv západní kultury je neúprosný. Tady to IMHO akorát o 40 let zdrželi komunisti.

Co sleduji posledních pár let, tak různé fastfoody, pizzy, kebaby mají zejména u mladých docela navrch. :-(

hm: Ale vy mluvíte to tom, jak jsou angličani líní, což je asi fakt, ale nesouvisí to dle mého s jejich kuchyní…myslím s tím co by teoreticky pokládali za svoji národní kuchyni…

Mám pocit, že u nás je to (sice v menší míře) podobné. Asi tradičně česká maminka uvaří a britská prostě nakoupí polotovary, a uklohní něco v mikrovlnce. Ale i česká ‚kuchařka‘ umí naházet kdeco do mikrovlnky…a i britská umí udělat chutné jídlo…

Já mám britskou kuchyni rád, ačkoli jsem tam nikdy nebydlel, a znám ji jen z restaurací. I tak se snažím vybírat místní ‚speciality‘ a většinou mi hodně chutnají…

Ahoj Hm. S tím ministrem to není z mé hlavy, ale tak to zdůvodňují angličané a knihy a jejich kuchyni. Prostě to co se v Anglii urodilo a vypěstovalo z toho se také vařilo.To nebyla nouze, ale prosazování vlastních zdrojů potravin.To samé co je teď u nás. Jezte české výrobky !!! Ano máš pravdu, že oni mají systém vaření „supermarket, mikrovlnka, stůl“, ale já byla v rodin. střední, starší generace a tam se fakt vařilo (je fakt, že to byly převážně brambory, spousta zeleniny pečené maso a greavy sauce z „pytlíku“. Na vánoce pekli mince pies a z našeho cukroví opravdu měli „vánoce“. Ale to neznamená,že je vše špatné. A k čemu spějeme my? Kdo na vánoce peče , a otázka je kdo doma vaří. Naše děti znají omáčky tak leda od babiček. Co milujou? Špagety s kečupem. pizzy atd. Vím to od dětí. A téma Food je dost dobrý horror. To se člověk dozví věcí!
Jo a Angličanky opravdu nepatří mezi ty, které by zachvátil úklidový, vařící a pečící blázinec. Život je krátký na to aby ho člověk strávil úklidem a vařením (slyšela jsem v angl rodině)Souhlasím.

naprosto souhlasím s Romanem. Mě angl. jídla vyhovují a chutnají. Je fakt, že jsem měla vždy štěstí na „vařící“ rodinu. Byly to starší angl. a poctivě vařily všechno doma. Moje angl. kamarádka taky. Jedla jsem dost ang. specialit a super. Některé dělám i doma. :-D

Roman Svozílek: přesně tak, mluvila jsem spíše o způsobu stravování a přístupu Angličanek k vaření, ale na druhou stranu nemůžete srovnávat anglická jídla objednaná v restauraci s tradiční anglickou kuchyní, která opravdu není příliš chutná, alespoň ve srovnání s naší českou. I tady si bohužel musíme uvědomit vliv dalších kultur, které ovlivňují a do určité míry upravují jejich „tradiční receptury“ jen proto, aby nalákaly co nejvíce strávníků.

I já jsem v Anglii zavítala do restaurací, abych ochutnala některé z jejich tradičních jídel, a musím uznat, že mě moc chutnala. A protože je vaření mým koníčkem, pochopitelně jsem sháněla zaručené recepty od starých hospodyň. A vždycky doma uvařené jídlo chutnalo samozřejmě jinak, než to v restauraci. Výjimka však potvrzuje pravidlo, proto yorkshirský pudding chutnal doma stejně dobře jako v restauraci a rovněž tak i jejich tradiční Sunday Dinner, což je vlastně upečené hovězí nebo vepřové maso se spoustou zeleniny a brambor, na kterém se toho nedá příliš změnit nebo pokazit, byla úplná ňamka.

No jo, ale pokud si dám v klasické anglické hospodě nějaké jídlo, které prostě prodávaj za tři libry ve speciální nabídce inspirované domácí kuchyní, a to jídlo mi chutná, tak předpokládám, že pokud se udělá doma, tak je ještě lepší.

To je to samé, jako když si dáte u nás v hospodě vepřo-knedlo-zelo, které je docela dobré, ale doma bude určitě lepší.

Opakuji, že se bavím o klasické hospodě a ne o 5* restauraci.

BTW: Klasická anglická hospoda má pro mě svoje velké kouzlo. ‚Klasická‘ česká hospoda je prostě ‚deprese‘.

Jinak ale nemohu pochopitelně zobecňovat a posuzovat, protože jsem tam nikdy nebydlel, ale prostě z toho, co jsem měl možnost ochutnat, mi jejich kuchyně přijde dobrá.

IM: já jsem pracovala v hodně rodinách střední a mladší generace a když se tam vařilo, byly to vždycky jenom polotovary a smažená jídla z mrazáku. Měla jsem však možnost ochutnat i tradiční recepty matky mého anglického přítele…no, nebyly špatné, ale asi jsem zmlsaná, není to to, co bych aplikovala do své rodiny, i když pár anglických receptů tu vařím.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.