Ahoj IM, moje osobní zkušenosti s pobytem v Anglii a tudíž
i s anglickou kuchyní mluví jednoznačně v jejich neprospěch. Ano, i já
se naprosto přikláním k tomu, že pravá anglická kuchyně je skutečně
nedobrá.
Není pravda, že vzala za své až když jeden poválečný ministr pro
výživu nařídil používat pouze „domácí zdroje“, upřímně vůbec
netuším, koho máš na mysli, protože po válce byla Anglie notně dotovaná
Amerikou a jejich vzájemná pouta setrvala pevná až dodnes. Takže netuším,
proč zmiňuješ „stále ty brambory a málo koření“, protože v tomto
ohledu Anglie rozhodně nijak netrpěla nedostatkem dovážených potravin.
Nicméně anglická kuchyně si tradičně udržela svoji nechvalnou pověst
až do dnešní doby, protože Angličanky nikdy vařit chutně neuměly a
dneska už prostě nevaří. Mám na mysli klasická domácky připravovaná
jídla, jak to známe u nás. Ano, když už se rozhodnou něco doma ukuchtit,
nakoupí si buď polotovary, které jenom ohřejou nebo v tom lepším
případě něco narychlo osmaží, což je ten nejrychlejší a
nejjednodušší způsob jak se najíst, ale dlužno říct, že ne také ten
nejzdravější. Však také můžeš vidět v televizi nebo číst
v časopisech spousty upoutávek na zdravý styl stravování, protože víc
než sedmdesát procent obyvatelstva trpí nadváhou a směrem víc na sever
jsou lidé skutečně velmi obézní.
Další, a ten nejčastější způsob, jakým se Angličané stravují je
Takeaway, kdy si objednávají po telefonu buď indická, čínská nebo
italská jídla až do domu. Je to přesně to, co jsi zmínila, můžeš tam
najít kuchyně z celého světa, ale nejvíce tam převládají právě
indické a čínské restaurace.
Jistě, problém s vařením dobrého jídla tam naprosto není, protože
pokud si chceš uvařit, seženeš v supermarketech všechno co potřebuješ
(s výjimkou polohrubé a hrubé mouky), ale ten jediný a zásadní problém
je, že Angličanky zkrátka nevaří, jen ohřívají co koupí nebo
stále smaží!
Možná trochu jiná situace nastává u rodin, kde mají au-pair, tam
obvykle spoléhají na kuchařské dovednosti dívky, odkud pochází, takže se
tam pak vaří více a jistě i zdravěji, než za normálních okolností.
Já jsem začínala jako nanny/housekeeper nejprve ve Skotsku, později jsem
přešla jižněji do Newcastlu, kde jsem se starala o děti a celou domácnost
včetně vaření, takže můžu o otázce nechvalně pověstné anglické
kuchyně zasvěcené pohovořit.
Česká kuchyně tam sklidila opravdu velký úspěch, a to včetně
knedlíků, které jim moc chutnaly. Docela mě pobavilo, když je nazývali
malými plátky chleba, protože oni nic podobného ve své kuchyni skutečně
nemají. A jsou omáčkoví! Milují jakékoliv omáčky, hlavně když „to
plave“. Oni totiž nemají rádi suchá jídla, a proto si přelévají
jakoukoli omáčkou karbanátky, sekanou, francouzské brambory a dokonce
i řízek. Mimochodem řízek, který nazývají schnitzel tam nepatří mezi
jídla, která byste si mohli dát běžně v restauraci.
Co se týče vánoc a vánočního cukroví, Angličanky vůbec nepečou,
protože tento zvyk není u nich zakořeněný. A když jsem napekla
vanilkové rohlíčky, linecké koláčky nebo frakfurtská kolečka, zprvu
nechápali proč to peču a pak se mohli vysloveně po našem cukroví
„umlátit“. Jo a když zmiňuješ jejich doma udělaný vánoční puding,
i já jsem ho ochutnala a byl moc dobrý. Ale opět překvapivě navzdory této
vánoční tradici ne všem Angličanům chutná a rozhodně se už běžně
doma nepeče, protože si ho snadno koupíte ve všech supermarketech.
Angličanky rozhodně nepatří mezi ty, které by zachvátil předvánoční
blázinec v podobě pečení nebo úklidu, ale to už by bylo vyprávění zase
trochu o něčem jiném.