Help for English

Pobyt v Anglii

 

Zdravím všechny příznivce těchto úžasných stránek!

Před víc než rokem a půl jsem tu byla naposledy, protože jsem tehdy odjížděla do Anglie a možná si někteří z vás vzpomenou na mé obavy, které logicky vyplývaly nejen z neznalosti tamějšího prostředí, ale i z pocitu, že se tam nedorozumím.

Jsem zpátky a zároveň bohatší o zkušenosti, které mi pobyt v Anglii nabídl. A to je jeden z hlavních důvodů, proč se tady o tom zmiňuji.

Chtěla bych říci všem, kteří zvažují odjezd do ciziny, aby se zdokonalili v jazyce – jeďte! Nebojte se jazykové bariéry nebo neznámého prostředí, Angličani jsou úžasní a trpěliví posluchači a vcelku vnímají cizince velmi pozitivně.

Vzpomínám si, jak jsem měla před odjezdem hlavu plnou obav ze své angličtiny, pobytu, práce i peněz, ale jak se záhy ukázalo, polovičku starostí bych si ušetřila, kdybych bývala měla někoho, kdo by mi mohl poradit.

A tak, pokud řešíte podobné rozhodnutí a chtěli byste vědět něco, co by vás zajímalo, zeptejte se mě. Pokud vám budu moct poradit, ráda to udělám.

Jinak bych chtěla na závěr pozdravit pana Víta a poděkovat mu znovu a znovu za tyhle úžasné stránky. Za ty necelé dva roky tu přibyly nové rubriky a samozřejmě spoustu nových a zajímavých informací. Děkuju Vám, pane Víte.

Hanka

Dobrý den Hanko,

ano, měla bych dotaz :-) Jaké webové stránky se vám osvědčily před odjezdem do UK? Chci do Londýna a myslím si že je zbytečné vyřizovat vše přes agenturu, protože myslím že dnes na některých stránkách můžu například najít někoho kdo tam žije a hledá spolubydlícího, nebo se sama podívat na nabídky práce.. A letenku si můžu rezervovat taky sama že.. Také chci studovat, ale to teď neřeším, to až potom na místě.

Děkuji předem za odpověď,
Kamila

Dobrý den Kamilo,
před odjezdem do UK jsem si hledala práci sama, nechtěla jsem strkat peníze do agentur a raději si je ponechala jako počáteční vklad pro první období po příjezdu tam.

Práci jsem si našla poměrně bez problémů na http://www.hallolondon.co.uk/ Samozřejmě záleží, do jakého období zrovna padnete, ale podle mých zkušeností je práce poměrně dost, a zvláště v Londýně, takže byste neměla mít obavy, že práci neseženete. Na těhle stránkách máte možnost jak na inzeráty odpovědět, tak i sama inzerovat.

Chtěla bych však upozornit na dvě věci. Zaprvé, většina zaměstnavatelů požaduje osobní pohovor, a pokud již nejste na místě, abyste tam přišla osobně, budou v naprosté výhodě ti, kteří tam již žijí. Co se týče pohovorů, nemusíte se obávat, že nebudete rozumět nebo že tam budete plácat nějaké gramatické chyby. Celá Anglie je plná cizinců a zvláště pak Londým, takže Vás můžu opravdu uklidnit, že jsou všude k cizincům velmi vstřícní a tolerantní.

A zadruhé musíte počítat s tím, že práce, kterou si najdete, nebude rozhodně to pravé ořechové, ale postupem času si můžete hledat jinou a lepší, a to i finančně výhodnější.

Když jsem byla v Anglii, využívala jsem k hledání práce i tyhle další dvě adresy

http://www.gumtree.com
http://jobseekers.direct.gov.uk/…ectmenu.aspx?…

Tak snad bude moje odpověď dostačující, ale kdybyste měla ještě jakékoliv dotazy, na které budu moct odpovědět, klidně se mě zeptejte. Jinak Vám přeji samozřejmě hoooodně štěstí.

Stránky vypadají opravdu dobře a nechám to ležet až těsně před odjezdem, teď bych ráda pořešila ubytování, tak uvidím. Vy jste našla ubytování jak?

Práce, tak to žádné zázraky ani nečekám, plus ještě ať už to bude jakákoliv ne zrovna zajímavá tak bude minimálně obdobná jak ta co dělám teď, nepohorším si :-D

Problém s ubytováním v Anglii oravdu není, inzerátů je neskutečně tolik, že si můžete bez problému vybírat jak lokalitu tak i typ bytu.

Já jsem odjížděla nejprve do Skotska, kde jsem měla předem sjednanou práci v rodině, takže jsem o ubytování měla postaráno. Ale po měsíci jsem přesídlila trochu níž do Anglie a zůstala v Newcastlu. Tam jsem spíš dala přednost nezávislému bydlení, protože ten pocit, kdy zapíchnete práci a jdete k sobě domů, je k nezaplacení. Ono žít den co den a celých 24 hodin pod jednou střechou s rodinou pro které pracujete, Vám nezajistí dostatečnou relaxaci. Jinak si můžete vybírat z široké škály cen, které se pohybují od 100 liber přes obvyklých 150–180 liber za měsíc až po ty vyšší nájmy, kde 250 liber měsíčně není taktéž žádná výjimka.

Může vybírat z bytů zařízených i zcela nezařízených nebo nejvíce preferovaných sharehousů, kde v jednom obytném domě žije pohromady více lidí, všichni mají svůj vlastní pokoj, jen kuchyně a záchod s koupelnou jsou společné. Vůbec se toho nemusíte obávat, bydlela jsem v několika takových domech a kdybych jela do Anglie znovu, určitě si budu hledat ubytování tohoto typu. Ono to má pro Vás i další nesmírnou výhodu v tom, že Vás to nutí neustále komunikovat se spolubydlícími.

Co se týče práce, určitě si můžete vybírat z široké škály nabídek, můžete začít úklidem, pomocnou prací v baru, v obchodech, zdravotnictví nebo v rodinách, kde budete zajišťovat provoz domácnosti nebo péči o děti. Áť je to tak nebo tak, každá práce Vás obohatí přinejmenším o zkušenosti a je na Vás, abyste si časem našla nějakou lépe placenou.

Děkuji za informace, pořeším a uvidím. Mějte se krásně a také hodně zdaru zase zpátky v ČR přeji.

Kdybyste ještě chtěl něco vědět, klidně se ozvěte. Jinak děkuji za přání zdaru při pobytu zpátky v ČR, ale je to těžké… Kořeny mám tady, ale srdcem jsem tam.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.