Help for English

demand - počitatelné nebo nepočitatelné?

Potřebuji vysvětlit, kdy se použije “demand” (poptávka) jako počitatelné a kdy jako nepočitatelné. Asi už mi to nemyslí a nejsem schopná vidět rozdíl v tomhle:

Demand ve smyslu “poptávka” je nepočitatelné, na rozdíl od smyslu “požadavek, nárok”. Např.:
There's little demand for these goods. = Po tomto zboží je malá poptávka. (viz. Dušková, Mluvnice souč. angličtiny, str. 56)

V některých případech se mohou nepočitatelná substantiva vyskytnout s členem neurčitým. Např.:
There's a great demand for these goods. = Po tomto zboží je velká poptávka. (na rozdíl od “these goods are in great demand” – zde je to nepočit.) (viz Dušková, str. 57)

Ve druhém případě je neurčitý člen kvůli premodifikaci “great” předpokládám..
Já prostě nejsem schopná momentálně vidět ten rozdíl :-(.
Kdybych “velká poptávka” přeložila “much demand”, pak by předpokládám bylo “demand” bez členu – There is much demand for these goods. Nebo se mýlím?
Jen tam potom nevidím žádný rozdíl ve významu a nechápu, proč by před “great” měl být neurčitý člen..

Pomůžete někdo s vysvětlením?

No, abych řekl pravdu, nejdříve bych šel do slovníku. Tam uvádějí celkem ři významy, první počitatelný, druhý plurál DEMANDS a třetí to, o čem píšete.

http://oald8.oxfordlearnersdictionaries.com/…onary/demand

Tam píšou, že to může být obojí a rozdíl ve významu neřeší.

http://dictionary.cambridge.org/…ish/demand_4

Tady je to stejné, může být obojí a dokonce i u GREAT DEMAND člen nemají.

http://www.macmillandictionary.com/…itish/demand

tady zase tvrdí, že je to jen UNCOUNTABLE.

Držel bych se tedy Oxfordu a Cambridge, může být obojí. Nicméně když to budete vždy používat jako NEPOČITATELNÉ, chybu byste neměla udělat.

Jak mluvíte o té premodifikaci slovem GREAT, to by nemělo hrát roli. Toto pravidlo platí obvykle u slov jako KNOWLEDGE apod., kde jde o nějaký mentální proces, což DEMAND není.

Díky moc. Slovníky jsou dobrá věc, ale těch slov, co bych si takhle případně potřebovala najít je poměrně mnoho :-). Hledám nějaký systém, jak se naučit, co je v Mluvnici. Jsou tam popsána pravidla, pak výjimky, poznámky, atd. a těch příkladových slov je tam hodně. Jsme víceméně ponecháni vlastnímu studiu.

O premodifikaci byla zmínka v hodině, asi to bylo zrovna právě ke slovu “knowledge”, bohužel to blíže nebylo vysvětleno, takže moc díky za objasnění.

Dost mě třeba mrzí, že cvičebnice k Mluvnici nemá klíč a absolutně nechápu, proč. Bylo nám řečeno, že je určena k práci v hodinách, což by bylo fajn, pokud bychom měli čas ta cvičení projít. Děláme namátkově několik příkladových vět, víc se nestíhá.
A když si něco doma procvičuju, chci mít jistotu, že to mám opravdu dobře. Na samostudium jsem zvyklá, ale dělat si cvičení, u kterých nejsou výsledky, mě fakt nebaví :-(.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.