Re: Re: Re: Do you still smoke..?No, I quitted.
Jak říkáte, nejsme u zkoušky. Jde tu o trénink. Obecně otázka předpřítomného času je trochu složitá, protože skoro VŽDY lze místo předpřítomného použít minulý.
Vždycky říkám studentům:
Když máte na výběr dvě možnosti, vyberte tu, která je pravděpodobnější. Tím totiž, že vyberete tu méně pravděpodobnou, vlastně říkáte, že ta pravděpodobnější je špatně.U toho vašeho příkladu je ošklivé i použití minulého času slovesa QUIT – QUITTED. To je poměrně okrajové použití pravidelného tvaru, které je přijatelné pouze v Británii. Ale budiž.
Váš příklad z HEWINGSE je trochu o něčem jiném. Tam jde o časové určení TODAY a podobná určení (this week, this year apod.), která se týkají současnosti.
Jednoduše a prostě řečeno:
věta I'VE QUIT je téměř učebnicový příklad použití předpřítomného času – UŽ NEKOUŘÍM (v češtině přítomný čas NEKOUŘÍM) v angličtině předpřítomný čas (UŽ JSEM PŘESTAL).
Pokud dáte přednost I QUITTED, říkáte tím, že s větou I'VE QUIT je něco v nepořádku, což není.
Re: Re: Re: Re: Do you still smoke..?No, I quitted.
děkuji vám, že jste mi dal volnost v uvažování.(a samozřejmě za odpověď). Váš výklad do mého přemýšlení přesně zapadá. K tomu UŽ NEKOUŘÍM, v angličtině UŽ JSEM PŘESTAL (I´ve quit)jsem se vyjádřila již níže.
Velmi se mi líbí, jak říkáte, že JDE O TRÉNINK.
Přesně tak to vnímám.
Zkrátka,je to „jaksi“ složité, a mnohým to motá hlavu, ale dá se to
pochopit i natrénovat.
Problematický je vlastně hlavně ten případ „holých vět“ a ještě případ použití předpřít.času kdy:
1.děj skončil, ale důsledky ještě trvají
- I´ve made a cake.(upekla jsem a mám upečený dort)
- He´s broken his hand.(zlomil si a má zlomenou ruku)
- I´VE BOUGHT A NICE TOP.(koupila jsem si a mám koupený..)
ALE: minulý čas
2.pravidlo – LAST YEAR, , …AGO, etc.
- I BOUGHT A NICE TOP just YESTERDAY.
Dochází ke „střetu zájmů“ dvou pravidel(významů) stojících proti
sobě.
Pravidlo 1.o ději s důsledky je VYTLAČENO pravidlem 2.zahrnujícím
určením času V MINULOSTI.
Jako na křižovatce, kde přestaly fungovat semafory. Začnete používat
2.pravidlo přednosti v jízdě z prava.
No,vám to tady vysvětlovat nemusím. Angličtina zkrátka není dokonalá, ale který jazyk je?