Help for English

Učení slovní zásoby

Zdravím všechny,

rozhodl jsem se teď intenzivně pracovat na rozšiřování slovní zásoby a to nejenom koukáním na seriály/filmy či čtením knih, ale začal jsem i s trénováním pomocí učebnice. Konkrétně se jedná o DESTINATION C1/C2, myslím, že je to perfektní učebnice, i když slovní zásoba je hodně rozsáhlá, což je samozřejmě výhoda, protože vás nutí rozeznávat i drobné nuance mezi slovy. Začal jsem se učit tak, že si vždy vypíšu všechna slovíčka, která jsou na začátku lekce, k nim si napíšu anglický význam + věci, které najdu ve slovníku (používám Macmillan Dictionary a Oxford Learner's Dic­tionary) a také zajímavé kolokace ze slovníku kolokací rovněž z nakladatelství Oxford. Vím, že tato metoda je super a asi si pomocí ní zapamatuji slovíčka nejlépe, nicméně u některých slov mi trvá klidně 15–20 minut než si vše “potřebné” vypíši – samozřejmě, že se přitom učím i další vazby a slovíčka, na které díky tomu narazím, ale přijde mi to strašně dlouhá doba. Chtěl bych vás poprosit o vaše zkušenosti – učíte se také formou vypisováním vazeb a frází do sešitu? Když si představím, že bych si skutečně měl většinu slov z učebnice, na která narazím, takhle zapisovat a k tomu si je ještě opakovat, abych se je pořádně naučil, přijde mi, že by mi to zabralo strašně času. Chci se tedy zeptat, co si myslíte o této metodě? Používáte ji také, nebo preferujete jiný styl, případně vám přijde, že čas, který to zabere, je v normě? Mě napadlo, že bych si mohl věty psát raději do počítače, čímž bych jak ušetřil čas, tak zlepšil možnost opakování a vyhledávání, ale nejsem si jist, zda-li by to nemělo negativní vliv na zapamatování si slovíček.

Moc vám všem děkuji za zkušenosti a cenné rady. Pokud se někdo bude chtít na cokoliv zeptat, tak se mi určitě ozvěte. Ještě jednou děkuji, a prosím, napište mi své zkušenosti

Zrovna teď mám Destination C1/2 půjčenou taky a je pravda, že osobně mi ten systém krátkého vysvětlení hromady slov bez cvičení nevyhovuje úplně. Taky se rád učím z učebnice, ale musí to být přiměřené množství nové slovní zásoby a hlavně s dostatečným a kvalitním vysvětlením + ukázka ve větě. To s tím vypsáním děláte jedině správně, taky to dělám, ale pak právě člověka zdržuje to, že všechno trvá dlouho, právě proto, že tam má 100 nových slov a né jen třeba 10. Můžete zkusit si to třeba rozdělit na více částí a učit se jednu malou část více dní – tak se sice člověk naučí méně v kvantitě, ale více v kvalitě – zapamatuje si to spíš než když něco přeletí. A ty příkladové věty jsou hodně důležité, protože né v každé situaci se zvláště idiomy hodí.

U té destination je fajn že jsou na konci vypsané ty slova k rozlišení, to je možná dobré si prostě samostatně ofotit společně s tím seznamem slov… :-)

Děkuji Vám moc za odpověď. Chci se ještě zeptat, co si myslíte o vypsání do počítače? Ušetří to kvantum času – řekl bych, že to zabere tak o 70% méně času, který se potom dá obětovat jiným činnostem, třeba i opakování těch slovíček. Teď jsem to zkoušel a myslím, že rozdíl v zapamatování žádný není. K tomu můžu připočítat úsporu papíru a propisek a také snadnější opakování – když to mám v elektronické podobě, tak to mám pořád při sobě. A samozřejmě příkladové věty jsou velmi důležité – dělám to protože to velmi doporučuje pan Vít a včera jsem se v tom utvrdil, když jsem to viděl i v různých výukových videích od Američanů.

Připojte se klidně i další – co vám nejvíce vyhovuje?

Já se teda také připojím. Já si zatím pouze vypisuji fráze, idiomy, případně slovíčka, která mě zaujmou např. z knížky, seriálu nebo z různých videí.

Vypisuji si je ručně do sešitu. Nejprve slovíčko, pod to popis v angličtině z výkladového slovníku a pod to ještě příkladové věty. Zabere mi to také dost času, ale proto si vybírám pouze slovíčka a slovní spojení, která mě opravdu zaujmou. Jeden čas jsem si k tomu psal i výslovnost, ale to už opravdu zdržovalo. Osobně si moc neumím představit, že bych si takovýto slovníček měl vést v počítači, nebo si to zapisovat do počítače, protože mám rád, když mám věci fyzicky na papíře. Ale to je pouze můj subjektivní názor.

Pro mě nejúčinnější způsob i když trochu neřízený je, když si například vypisuji některé slovíčko a potom buď tentýž den nebo někdy v blízké budoucnosti na něj narazím a uvědomím si, že jsem si ho vypisoval. Třeba nevím hned ten význam, tak se podívám, ale potom když se s ním setkám opět, tak už mám jasno.

Takže tolik ode mě k tomuto tématu. :)

Používám místní program EnglishMe!, který některé ze zmíněných funkcí obsahuje automaticky, ale ten asi znáte. Slovíčka jsem si vkládal přímo tam.
Pokud mluvíme o vypisování slov s příkladovými větami, osobně si neumím představit, že bych to dělal ručně (nikdo, včetně mě, by to už nikdy nepřečetl :-) ) – jedině na počítači. V tu chvíli máte rovnou možnost zkopírovat příkladové věty třeba z online Oxford slovníku (nebo podobného zdroje), případně z Corpusu:
http://corpus.byu.edu/coca/
http://corpus.byu.edu/bnc/

Ad Pacholek: Děkuji za názor. Bohužel si nemůžu vypisovat pouze fráze a slovíčka, která mě opravdu zaujmou, protože potřebuji vědět co nejvíce, abych se mohl pokusit o složení prozatím alespoň CAE. Neříkám, že mám nějakou malou slovní zásobu, co se týče seriálů a filmů, tak tam se málokdy stane, že bych nějaké slovíčko neznal a i v literatuře rozumím docela dobře, ale potom když se podívám do nějaké takovéto učebnice a nebo jsem si zkoušel udělat testy CPE, tak byla moje slovní zásoba dost slabá, a proto si nemůžu moc vybírat co jo a co ne. Samozřejmě se snažím i hodně číst – noviny, knihy, časopisy a také poslouchat, ale je potřeba se nějaká slovíčka prostě nadrtit, protože se nepoužívají zase tolik, ale v diplomech se na ně dá narazit častěji. Jinak prozatím mi to na počítači funguje docela dobře. Nastavil jsem k tomu Dropbox, který mám na stolním PC, mobilu, tabletu i notebooku a mám vytvořenou sdílenou složku, kam si ukládám nové věci. Díky Dropboxu mám potom vše stále při sobě a mohu opakovat de facto kdykoliv a kdekoliv. Samozřejmě papír je papír, ale zkouším teď ten PC, protože je to výrazná úspora času. Pokud by to mělo vliv na to, že bych si toho pak pamatoval půlku, tak bych byl nucen se vrátit zpět k papíru.

P.S. S tím nejúčinnějším způsobem naprosto souhlasím. Je i super vidět, že slovíčko, které se člověk naučil, využije hned v krátké době potom. Takové slovíčko si zapamatuji rychle, ale nestává se mi to bohužel tak často.

Ad Franta K.Barták: Děkuji za názor. EnglishMe! používám, mám ho předplacený. Zamlouvá se mi, používám ho na procvičování gramatiky a někdy i slovíček – vím i o možnosti vytvoření vlastního okruhu slovíček, ale bohužel se stává, že některá slovíčka takto pokročilá tam nejsou, a nebo jim chybí nějaký význam. Každopádně musím uznat, že je vidět obrovský kus práce a moc si vážím toho, co p. Marek Vít a jeho tým udělali. Děkuji i za odkaz na Corpus – tento web jsem neznal a vypadá užitečně. Ještě se Vás p. Bartáku zeptám – vy jste se nikdy neučil slovíčka takto vypisováním? Vždy jen přes EnglishMe? Děkuji za odpověď.

Ad Franta K.Barták: Děkuji za názor. EnglishMe! používám, mám ho předplacený. Zamlouvá se mi, používám ho na procvičování gramatiky a někdy i slovíček – vím i o možnosti vytvoření vlastního okruhu slovíček, ale bohužel se stává, že některá slovíčka takto pokročilá tam nejsou, a nebo jim chybí nějaký význam.

Slovíčka, která nejsou v databázi, přidám do okruhů sám a dopíšu jejich význam i definici, případně mohu požádat o autorizaci.

Ještě se Vás p. Bartáku zeptám – vy jste se nikdy neučil slovíčka takto vypisováním? Vždy jen přes EnglishMe? Děkuji za odpověď.

Tak ono ještě před dvěma lety EnglishMe ani nebylo. :D Ale abych odpověděl: Z učebnic jsem si občas něco vypsal, ale nebavilo mě to a byl jsem líný. Spíš jsem víc četl a koukal na filmy/seriály a z nich vypisoval zajímavosti (1–2 slovíčka na film). Ale tak to mám já – Vy to samozřejmě vypisujte, pokud to u Vás funguje. Zvýšíte si svou úroveň určitě daleko rychleji než já. ;-)
Já osobně si myslím, že pokud by to měla být víc práce než zábava, není to tolik efektivní. Ale EnglishMe pro mne zábava vždycky byla, proto mi to šlo. :)

Ad Franta Barták: Mohu se Vás zeptat, jak to přidám do okruhu? To kdybych věděl, tak bych byl moc rád, protože EnglishMe! mě dost baví a nevnímám to ani jako učení. Potřebuji to jen pro vlastní potřebu. Navíc bych tím mohl využit EnglishMe! i pro jiné jazyky, což by bylo úplně super – potřebuju procvičit i další jazyky. Děkuji Vám za cenné rady!

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Englishlover94 vložený před 10 lety

Ad Franta Barták: Mohu se Vás zeptat, jak to přidám do okruhu? To kdybych věděl, tak bych byl moc rád, protože EnglishMe! mě dost baví a nevnímám to ani jako učení. Potřebuji to jen pro vlastní potřebu. Navíc bych tím mohl využit EnglishMe! i pro jiné jazyky, což by bylo úplně super – potřebuju procvičit i další jazyky. Děkuji Vám za cenné rady!

Slovní zásoba – Vytvořit nový okruh – Vytvořit slovíčko – Vyhledat – (pokud nenajde) – “Nenašli jste požadované slovíčko nebo požadovaný význam ve slovníku? Vytvořte si nové slovíčko
:)
A ano, přesně jak říkáte, lze to použít i pro jiné jazyky, jen tam bude chybět přepis a nahrávka výslovnosti.

Ahoj, prosím vás jak byste rozuměli slovnímu spojení: “in all his baggage”?

Ad Franta Barták: Děkuji za pomoc, tohle jsem netušil, i když jak koukám na svůj profil, tak v minulosti jsem s tím pracoval, ale to bylo asi ještě před EnglishMe! Jediné, co je škoda, je, že nejdou přidat vlastní příkladové věty. Takhle mi bude chybět kontext, ale pokusím se to nějak vymyslet, abych to měl přístupné třeba jinde.

Ad Crawler: To bohužel nevím.

Jen k tomu ručnímu psaní, je to zdlouhavé, ale jednak si to člověk lépe zamapatuje a je to příjemnější na učení než stereotypní tištěné písmo. Tedy pro mě coby zastánce písma čitelného! :-P Navíc to mám všechno krásně barevně! :-D

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Jakub Ryba vložený před 10 lety

Jen k tomu ručnímu psaní, je to zdlouhavé, ale jednak si to člověk lépe zamapatuje a je to příjemnější na učení než stereotypní tištěné písmo. Tedy pro mě coby zastánce písma čitelného! :-P Navíc to mám všechno krásně barevně! :-D

Obdivuji tvůj čitelný rukopis i na dálku! :D

Když jsem se učil z Destination, fráze, idiomy, word formation jsem si taky vypisoval a přidával k nim definice + příkladové věty (většinou z výkladových slovníků Macmillan či OALD).

Mám to zpracované pouze pro prvních 12 kapitol, ale třeba se to někomu může hodit :)

https://drive.google.com/…dk9PV2s/view?…

Odkaz na příspěvek Příspěvek od JK vložený před 10 lety

Když jsem se učil z Destination, fráze, idiomy, word formation jsem si taky vypisoval a přidával k nim definice + příkladové věty (většinou z výkladových slovníků Macmillan či OALD).

Mám to zpracované pouze pro prvních 12 kapitol, ale třeba se to někomu může hodit :)

https://drive.google.com/…dk9PV2s/view?…

no ty vole :-D máte můj obdiv.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.