Zdravím všechny,
rozhodl jsem se teď intenzivně pracovat na rozšiřování slovní zásoby a to nejenom koukáním na seriály/filmy či čtením knih, ale začal jsem i s trénováním pomocí učebnice. Konkrétně se jedná o DESTINATION C1/C2, myslím, že je to perfektní učebnice, i když slovní zásoba je hodně rozsáhlá, což je samozřejmě výhoda, protože vás nutí rozeznávat i drobné nuance mezi slovy. Začal jsem se učit tak, že si vždy vypíšu všechna slovíčka, která jsou na začátku lekce, k nim si napíšu anglický význam + věci, které najdu ve slovníku (používám Macmillan Dictionary a Oxford Learner's Dictionary) a také zajímavé kolokace ze slovníku kolokací rovněž z nakladatelství Oxford. Vím, že tato metoda je super a asi si pomocí ní zapamatuji slovíčka nejlépe, nicméně u některých slov mi trvá klidně 15–20 minut než si vše “potřebné” vypíši – samozřejmě, že se přitom učím i další vazby a slovíčka, na které díky tomu narazím, ale přijde mi to strašně dlouhá doba. Chtěl bych vás poprosit o vaše zkušenosti – učíte se také formou vypisováním vazeb a frází do sešitu? Když si představím, že bych si skutečně měl většinu slov z učebnice, na která narazím, takhle zapisovat a k tomu si je ještě opakovat, abych se je pořádně naučil, přijde mi, že by mi to zabralo strašně času. Chci se tedy zeptat, co si myslíte o této metodě? Používáte ji také, nebo preferujete jiný styl, případně vám přijde, že čas, který to zabere, je v normě? Mě napadlo, že bych si mohl věty psát raději do počítače, čímž bych jak ušetřil čas, tak zlepšil možnost opakování a vyhledávání, ale nejsem si jist, zda-li by to nemělo negativní vliv na zapamatování si slovíček.
Moc vám všem děkuji za zkušenosti a cenné rady. Pokud se někdo bude chtít na cokoliv zeptat, tak se mi určitě ozvěte. Ještě jednou děkuji, a prosím, napište mi své zkušenosti