Help for English

a sun/the sun

 

Do teď jsem měla zafixováno, že sun, moon mají člen určitý (že to je “jedinečné”), ale dnes, v lekci 8 učeb. English Zone 4 Oxford je a sun , a moon. Nepochybuji, že je to správně, ale i slovníky uvádí “the”. Prosím o vysvětlení. Díky moc

Pokud mluvíme o vesmírných tělesech, jsou SUN a MOON “obyčejná” podstatná jména:
How many moons does Jupiter have?
The Enterprise had to find a sun they could get some energy from.

Je to u Vás podobný případ?

No asi je to myšleno jako vesmírná tělesa,jistě to fakt nevím, bylo to v části “vocabulary” (takže obrázek + slovíčko), ale proč tedy Oxford slovník uvádí the sun nebo Sun? V jakém případě musí tedy být the? Moc moudrá z toho tedy nejsem. :-( Díky

The sun / the moon je to v případě, že mluvíte o NAŠEM měsíci a NAŠEM slunci. Když budete mluvit o NĚJAKÉM měsíci/slunci ve vesmíru, použijete obyčejná pravidla.
Nevím, jaký Oxford používáte, ale v online verzi je u obého zmíněn i případ bez THE:
http://www.oxfordlearnersdictionaries.com/…glish/moon_1
http://www.oxfordlearnersdictionaries.com/…nglish/sun_1

Tak jsem asi fakt natvrdlá, ale myslela jsem, že slunce a měsíc je jenom jeden, takže NÁŠ nebo NĚJAKÝ mě hlava nebere. Oxford používám “normální” překladový i výkladový.

Měsíc není jenom jeden. Např. téměř každá planeta sluneční soustavy má několik měsíců. “Slunce” nevím, jestli se dá použít i pro hvězdu v blízkosti jiné planety než Země, ale v angličtině to tak funguje stejně jako s tím měsícem.

the sun/the Sun – the large bright object in the sky that gives us light and heat, and around which the Earth moves → solar:
3 [countable] – any star around which planets move

the moon/the Moon – the round object that you can see shining in the sky at night, and that moves around the Earth every 28 days
3 [countable] – a round object that moves around a planet other than Earth

Zdroj: Longman Dictionary

Tak jo. Díky :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.