Help for English

Právě přestává pršet

Dobrý den, ahoj. Chtěl jsem se Vás zeptat, zda lze použít v angličtině přítomný čas průběhový s vazbou na gerundium u věty “Právě teď přestává pršet”. Přeložil bych to jako “It is just stopping raining now.” Ale nějak se mi to ing ing 2× po sobě nezdá a popravdě jsem se s tím nesetkal. Na druhou stranu třeba protiklad “Začíná pršet” překládám jako “It is starting to rain” případně “It is starting raining” mi přijde normální. Děkuji Vám za pomoc. Hezký den.

Zkuste článek Verb Patterns, kde je takové užití ing několikrát za sebou uvedené. Není to nic neobvyklého. Po stop ve významu přestat následuje významové sloveso v ingovém tvaru, takže je to ok.

Ono po stop sice může být ingový tvar (Můžete říct třeba It stopped raining), ale já osobně bych tedy “It's stopping raining” prostě neřekl (nějak mi to nejde do uší). Můžete to říct různě:

1. The rain is stopping.
  2. The rain is letting up.
  3. The rain is getting lighter.
  4. It's raining less and less heavily.

A tak dále, ještě je třeba slovíško abate, které je formálnější.

Právě že ani mne to nejde do uší :) Ta věta “It is stopping raining” je prostě zvláštní :). Proto mne zajímalo zda se to dá takto použít. Děkuji Vám za alternativy. Ani strejdovi Googlovi se “It is stopping raining” nelíbilo, byť si myslím, že to je gramaticky správné, ale ne příliš využívané.

Není zač. Mimochodem, jaký používáte slovník?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Matěj K. vložený před 10 lety

Není zač. Mimochodem, jaký používáte slovník?

Používám http://www.oxfordlearnersdictionaries.com. Mějte se hezky a děkuji.

Tak ten je dobrý. Kdyby jste chtěl dobrý offline slovník tak skvělý je Lingea Lexicon, mohu ho doporučit.

Díky za tip, offline slovníky se v určitých situacích hodí. Máte zkušenosti i se slovíkem PC Translator?

To nemám, každopádně Lingea Lexicon je dobrá v tom, že na každé slovíčko najdete spoustu významů i s příkladovými věty, jsou tam různé fráze, idiomy, atd.

Bezva vyzkouším to.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.