Help for English

Přítomný čas PROSTÝ vs. PRŮBĚHOVÝ

Komentáře k článku: Přítomný čas PROSTÝ vs. PRŮBĚHOVÝ

Veľmi názorné. A vtipné.

Pěkně napsané a udělalo mi velkou radost, že vše chápu správně a snad i používám, protože si stále připadám jako absolutní nováček a věčný začátečník, ale zřejmě mi půl roku samostudia a pobytu v cizině opravdu něco dalo 

Hezky clanek, doufam, ze budete pokracovat i v prubehovem minulem a budoucim, tam mam vetsi problemy. Jak by to bylo, kdybych mu chtel rict, ze jsem tam sedel? Ja bych rekl I was sitting there, u budouciho uz fakt nevim.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od scraeder vložený před 11 lety

Hezky clanek, doufam, ze budete pokracovat i v prubehovem minulem a budoucim, tam mam vetsi problemy. Jak by to bylo, kdybych mu chtel rict, ze jsem tam sedel? Ja bych rekl I was sitting there, u budouciho uz fakt nevim.

Princip tvoření průběhových časů je v podstatě jednoduchý. Stačí si pamatovat, že potřebujete tvar slovesa být a významové sloveso pak bude mít na konci ing:

am sitting
was sitting
will be sitting

Stejně tak jako:

have been sitting
had been sitting

apod.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Roman Svozílek vložený před 11 lety

Princip tvoření průběhových časů je v podstatě jednoduchý. Stačí si pamatovat, že potřebujete tvar slovesa být a významové sloveso pak bude mít na konci ing:

am sitting
was sitting
will be sitting

Stejně tak jako:

have been sitting
had been sitting

apod.

tvoreni mi je jasne, ale s pouzitim to pokulkava :-/. Co jsme se kdysi ucilil, tak minuly prubehovy se pouziva, ze se neco delo a behem toho se neco stalo. Dle mych zkusenosti se pouziva ale daleko casteji.

tvoreni mi je jasne, ale s pouzitim to pokulkava :-/. Co jsme se kdysi ucilil, tak minuly prubehovy se pouziva, ze se neco delo a behem toho se neco stalo. Dle mych zkusenosti se pouziva ale daleko casteji.

Já myslel, že máte problém s tvořením. Článek o minulém průběhovém najdete zde.

Články o minulém průběhovém i budoucím průběhovém čase tu máme.

http://www.helpforenglish.cz/…rubehovy-cas
http://www.helpforenglish.cz/…t-continuous

Děkuji moc za tento článek moc mi pomohl :-)

Kdyby jsme třeba byli v nové škole a chtěli by jsme si vybrat třeba židli a co řekneme když chci říci Já sedím tady. že už jsem si tu židli přivlastnila bude to průběhový nebo prostý?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Daniela Bezpalcova vložený před 10 lety

Kdyby jsme třeba byli v nové škole a chtěli by jsme si vybrat třeba židli a co řekneme když chci říci Já sedím tady. že už jsem si tu židli přivlastnila bude to průběhový nebo prostý?

Přijdete do školy poprvé, vyberete si místo a nejpravděpodobněji řeknete buď I'm going to sit here. nebo It's my place now..

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 10 lety

Přijdete do školy poprvé, vyberete si místo a nejpravděpodobněji řeknete buď I'm going to sit here. nebo It's my place now..

Děkuji moc :-)

A pokud máme sloveso plan v učebnici je I plan to give a party on Monday to znamená že to plánuje pořád jak může ale jeden plán, plánovat to pořád dokolečka? Jak mám vlastně poznat jestli je to jako I am reading a book jestli to stále probíhá nebo opakovaně, jak mám poznat jestli to mám dát rozplánovaný nebo že je to opakovaně..? Prosím už se v tom plně ztrácím…

A co když se chci pochlubit že právě teď čtu ještě jí mám rozečtenou a čtu jí hodně často – I very often read a book.- to by znamenalo že už jí mám přečtenou (ale že jí prostě často čtu až do dokončení děje čtení té jedné skřínky) I am reading a book. Je to tak?

A když chci říct, že jsem četl hodně knih, tak by to bylo takto: I was reading a lot of books.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Vojta Štefan vložený před 8 lety

A když chci říct, že jsem četl hodně knih, tak by to bylo takto: I was reading a lot of books.

Průběhový čas se sem nehodí, ten většinou vyžaduje nějaký konkrétnější časový údaj. Pro takto obecné tvrzení použijete minulý čas prostý nebo vazbu used to (I read / used to read a lot of books).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.