Help for English

Jak se učit?

 

Není Primark náhodou takovej ten obchodák s hooodně levným oblečením? Mám pocit, že jsem si tam nějaký trika kupoval :-)

Haha, tak jste se naučil alespoň Polsky :-P. No, ono třeba v East Anglii jsem potkala za rok a půl pět Čechů. Ale Poláky pokaždé, když jdu do většího supermarketu. Hlavně v Lídlu (i když tady je tady zásoben z Německa ne jako náš z Polska). Poláci tu, na rozdíl od Čechů, nemají dobrou pověst (dokonce byl v novinách článek, že je zastavila policie, když si vezli v autě labuť na pekáč :-) ).
Ovšem to mluvím o menších městěch, ve větších, jak zmiňujete, nás hází do jednoho pytle.
Třeba tady v mini městečku, kde bydlím, se ke mně chovají všichni moc hezky. A zaměstnání v kavárně? Neuvěřitelné. Když jsem tam pracovala jako servírka – Zákazníci jsou obslouženi, posedí apod., a poté příjdou k baru zaplatit, kdy si však sami řeknou, co měli. Protože nás bylo servírek více, kasírovala jsem někoho, o kom jsem neměla ponětí, co měl.. Třeba se mi stalo, že na druhý den přišel zákazník a řekl, že včera zapomněl zaplatit, tak zaplatí dnes… Na baru je mistička se spropitným, kterou nikdo nehlídá.. Dovedu si to představit u nás v ČR, někdo by viděl misku drobáků (jenže ona je libra 30Kč že jo, to je docela dost), tak by to hned čmajznul… No a na konci směny jsem si sebrala z pokladny svůj denní výdělek a šla domů. Nikdo nikoho nekontroluje, spotřeba potravin apod. se vůbec neznačí (pokladna je vlastně šuplík, pokazila se :-) ).
To se mi tady na Anglii líbí. Nebo jsme šli koupit jahody. V neděli. Pěstovali je na poli, kdy si je sami nasbíráte a zaplatíte. Nikdo tam však nebyl, jen cedule, ať si nasbíráme do toho a toho kyblíku a příslušnou částku zaplatíme. Tak tam byla jenom kasa.. Člověk tu i často vidí domácí stánky, kdy před barák vystaví nějakou zeleninu a vedle toho je kelímek. Tak si vezmete, co chcete a zaplatíte kasičce :-).
No nádhera! Je to úplně jiný pocit, když vídíte, jak vám lidi důvěřují a jak můžete důvěřovat jiným.
Takové zkušenosti spousta Čechů nemá. Většinou jedou za prací do velkých měst, kde se setkají právě jen s Poláky a Slováky, v práci se k nim chovají hrozně.. Potom Anglii jenom pomlouvají. Ale přijeďte do malého městečka v East Anglii a už se vám domů chtít nebude tak jako mbě :-). Navíc lidi jsou tu tak příjemní, pohodoví, všichni si s vámi popovídají.. Skvělé!

Jj, Primark je považován za nejlevnější obchod s oblečením :-). Ovšem morálka angličanů tam.. Někdy vidíte, že zákazník vezme kus oblečení a když se mu nehodí, pustí ho na zem a pokračuje v nákupu…

abych anglii jen nehaněl, tak mám dobré zkušenosti s černochy, nebo apson s těmi, co jsem je potkal v práci

To s těmi černochy na obhajobu Anglie jste mě strašně pobavil :-D :-D :-D
Jinak už se tam nemůžu dočkat.

Ajj, zase double post :?

Trochu jste uhnuli od tématu, bylo by dobré na toto téma nové vlákno. Takže ho zakládám, protože na těma, jak se učit se toho dá říci spoustu a mne to zajímá, třeba jak se komu daří, nebo nedaří, jaké má kdo finty atd.

Ahoj vsem,hodne informaci cerpam z tohoto webu a vubec z internetu,dale z knizek no a chodim na angl. taky do skoly.Mam ale problem tyhle vsechny informace dat nejak smysluplne dohromady a vytvorit takove male celky,lekce,ke kterym bych se mohl vracet a opakovat,protoze ono vazne repeat,repeat,re­peat funguje nejvic.Hlavne z netu mam problem najit neco znovu,protoze je toho hodne.Mate na to nejaky system?Treba vytisknout stranky,stahnout nejaky listening,tematicky do zaclenit podle lekci ve skole,nebo vytvorit vlastni temata?Diky za rady

já se koukám na filmy v angličtině a pak v češtině

Ahojky vespolek,

tak jsem se po dlouhe dobe dopidila az prokousala az sem. vse dekuji za kazdou dobrou radu. Budu pravdiva, studuji aj velice dlouho, stale si neverim a nevim, jak mluvit spravne bez chyb. gramatika neni moc dobra a proste mam asi nejaky blok ci co…muze mi nekdo poradit, jaky kurz zvolit, nebo jak postupovat pri studuiu? Ma vubec cenu davat nekolik tisic za kurz, kt. nevim, jestli me neco nauci? what to do?

moc dekuju za pomoc

pekny den a majte se have a nice time :) :-)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Roman Svozílek vložený před 16 lety

Já myslím, že možné je všechno. :-)
Já tedy začal ve 14 (před 20 lety… to je děs, jak to letí…), takže namohu přímo posuzovat podle sebe a většina mých studentů (opravdu různé ročníky) se zrovna nepřetrhnou.

Myslí si, že 2 hodiny týdně jim musí stačit a doma se na to prostě nepodívají…taky tomu ovšem odpovídají výsledky :-(

Ale měl jsem už pár výjimek, ale za 12 let, co učím, jich opravdu nebylo mnoho…
Pokud se tomu člověk věnuje opravdu denně a maká na sobě, obklopuje se angličtinou co možná nejvíce, má pokud možno nějaké přátelé rodilé mluvčí, A HLAVNĚ má k tomu jazyku vztah, líbí se mu, tak pak to opravdu jde :-)

To jsem strašně rád, že nejen já mám takové studenty! :D

Jelikož mám taky problém s angličtinou, tak se připojim. Angličtinu se učím od 4 třídy ZŠ a měla jsem jí i na SŠ. (No ale to byla angličtina že se napsal test na slovíčka nebo na fráze.) Maximalně na nás řekli hello, how are you, What were you doing yesterday. Tel me something about your family.....takové věci. Jinak konverzace probíhala vícemeně česky. Pak jsem si řekla, jo angličtina mě baví, tak jsem se přihlasila na ENGLISH CAMP v léte. ( po 4 rocích studia – tedy v 7 třídě) -tu jsem se dozvěděla, při konverzace s rodilým mluvčím, že opravdu nic neumím maximalně nějake easy fráze. Tak jsem začala chodit do britského centra. Pujčovala jsem si anglické knížky s nahravkami a chtěla jsem si zlepšít poslech. Řekla jsem si, jo to se časem zlepší. Ale postupem času jsem začala být zklamaná- Moje snažení a radost, kterou jsem z toho měla se promenilo ve zklámání. Po SŠ jsem nastoupila na pomaturitní studium. Tu jsem si řekla. SUPER rok angličtiny. Mám ji každý den a nic jiného na starost. Tu se to určitě zlepší. Ubíhaly první dny, pak týdny. Lidé mi řekli chvíli počkej, to se zlepší, rozmluvíš se atd. Na internetu jsem si našla různe návody, triky jak se zlepšít. Jedna z nich bala SAMOMLUVA , o které tu byla zmínka. (Mimochodem byla jsem překvapena jak to šlo, really) No, studium u konce a já jsem zjistila, že poslech ale i mluveni vícemeně na stejné urovni. A to byli lektoři opravdu super furt s nami komunikovali. A TO ONLY IN ENGLISH. Byla jsem na urovni B1. Pustila jsem si naravky pre-intermediate a opravdu jsem měla s poslechem problém. Mí někdo podobný problém. s jazykem myslím tedy poslech a mluvení??

Nenapsala jste ale, kolik času denně angličtině věnujete. Já se poslední rok a půl učím anglicky téměř veškerý volný čas, v práci mluvím taky jen anglicky a i sny mám v angličtině, takže v podstatě 24 hodin denně a přesto to není dokonalý. Největší problém mi stále dělá poslech, např. když koukám na film, tak se vždycky musím několikrát kouknout na titulky a pak ještě asi slovní zásoba, např. teď koukám na Red Dwarf a s každým dalším dílem se naučím až 50 nových slov. Angličtina je běh na dlouhou trať…

Jelikož mám brigádu. tak jsem se angličtinu neučila každý den. ráno jsem šla do kurzu (tedy 2 hodinové lekce po 1,5 hod) a odpoledne hned do práce Ale to bylo 8 dní v měsíci).. učila jsem a učím se co to jde. ve vlaku.tramvaji, mluvím si sama pro sebe. A když jsem měla otevřít pusu ve třídě..sekla jsem se.i když jsem věděla jak tu větu poskladat. Sleduji filmy s ANGLICKÝMI titulky. Když si pustím listening v učebnici ( upper-intermediate) no abych řekla pravdu nic nerozumím. Pak si přečtu transkript a při tom si řeknu, že to je jednoduché, jak jsem tomu nemohla rozumět, když znám všechny slovíčka. .-). Ale jasně, jak ste psala na konci Angličtina je běh na dlouhou trať

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Selly vložený před 9 lety

Jelikož mám brigádu. tak jsem se angličtinu neučila každý den. ráno jsem šla do kurzu (tedy 2 hodinové lekce po 1,5 hod) a odpoledne hned do práce Ale to bylo 8 dní v měsíci).. učila jsem a učím se co to jde. ve vlaku.tramvaji, mluvím si sama pro sebe. A když jsem měla otevřít pusu ve třídě..sekla jsem se.i když jsem věděla jak tu větu poskladat. Sleduji filmy s ANGLICKÝMI titulky. Když si pustím listening v učebnici ( upper-intermediate) no abych řekla pravdu nic nerozumím. Pak si přečtu transkript a při tom si řeknu, že to je jednoduché, jak jsem tomu nemohla rozumět, když znám všechny slovíčka. .-). Ale jasně, jak ste psala na konci Angličtina je běh na dlouhou trať

Jedním z důvodů problému s porozuměním bývá špatně zažitá výslovnost – člověk vyslovuje jinak než rodilý mluvčí (tj. i nahrávky) a logicky jim potom nerozumí. Doporučuji pozorně si přečíst následující články a zkoušet číst, poslouchat a mluvit tak, jak je tam popsáno – pokud máte už nějakou slušnější slovní zásobu, docela rychle se Vám zlepší i poslech a mluvení:

Obecné rady k poslechu:
Jak na to: LISTENING
rozebrané dále zde:
Výslovnost: Vázání slov v angličtině
Slovní přízvuk v angličtině
Výslovnost: Silná a slabá slova

Obecné rady k mluvení:
Jak na to: SPEAKING
rozebrané dále zde:
Self-recording, nahrávání sebe sama
Jak na to: Popis obrázku

Dám tu aj ja nejaké postrehy čo si myslím o učeni. Ja si myslím že je úplna blbosť sa učiť milióny nových slovičok. Ako píše kolega hore že sa naučí každým dielom v serialy 50 nových slovíčok. Ja viem odhadom tak 9–10 tisic slovíčok lebo si ich zapisujem do zošita. Myslím si že to je dostatočné množstvo na to aby som dokázal popísať všetko čo potrebujem. Takže teraz keď vidím nejaké nové slovíčko tak si pozrem čo znamená a rozhodnem sa či ma zmysel sa to slovíčko učiť. Napr. poviem si tak či to slovíčko som niekedy použil v svojom rodnom jazyku (slovenčine) alebo nie. Ak nie automaticky mu nedávam pozornosť. Radšej sa učte celé vety, frázové slovesá a idomy ako slovíčka. Efektívnejšie bude vedieť napr. 5000 slovíčok ktoré sa naučíte dobre použivať. A postupom času sa na Vás budu prichytávať slále nové a nové. Hlavne treba písať s cudzincami.. je veľa stránok kde sa s nimi možte dať do kontaktu, počúvať veľa a hlavne hovoriť.. kedže hovorenie je asi najvačší problém kedže vačšinou je s kým. a hlavne chce to čas.. vačšina ludí čo sa jazyk neučí tak vám povedia.. išiel by som do Anglicka a do pol roka viem tak jazyk ako nikto… čo je riadna blbosť.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.