Help for English

slovosled

I have been living in Prag two years. I have been living two years in Prag. Je to jedno? Two years není příslovce času, nebo ano?

Na této větě je toho hlavně špatně více, než jen slovosled:

I have been living in Prague for two years (slovosled by měl být skutečně takto, nejdříve určení místa, pak času, podle slovosledu SVOPT).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Daniel Müller vložený před 8 lety

Na této větě je toho hlavně špatně více, než jen slovosled:

I have been living in Prague for two years (slovosled by měl být skutečně takto, nejdříve určení místa, pak času, podle slovosledu SVOPT).

1. SVOMPT
  2. FOR nemusí nutně být

Ale nezdá se mi, že by TWO YEARS- bylo příslovce času To, že se ptám jak dlouho, nemusí být ADVERB OF TIME, nebo ano?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od twilight vložený před 8 lety
  1. SVOMPT
  2. FOR nemusí nutně být

1. Ovšem, verze bez M je zjednodušující, poněvadž s pozicí příslovcí způsobu je to složitější…
2. Možná, že nemusí nutně, ale přinejmenším by IMHO mělo

Odkaz na příspěvek Příspěvek od mufina vložený před 8 lety

Ale nezdá se mi, že by TWO YEARS- bylo příslovce času To, že se ptám jak dlouho, nemusí být ADVERB OF TIME, nebo ano?

Spíše bych si říkal ( udaní místa, udaní času)
první udání místa, a pak udání času.

I have been living in Prague (for) two years.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cheerry vložený před 8 lety

Spíše bych si říkal ( udaní místa, udaní času)
první udání místa, a pak udání času.

I have been living in Prague (for) two years.

Říká se tomu příslovečné určení způsobu / místa / času

Odkaz na příspěvek Příspěvek od twilight vložený před 8 lety

Říká se tomu příslovečné určení způsobu / místa / času

Vím dobře, jak se tomu říká ;-) , jen jsem to chtěl zjednodušit, aby to bylo jasnější ;-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.