Help for English

Explain it to somebody

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, co se týká používání slova Explain – Vysvětlit v angličtině, např. “He explained it to me – On mi to vysvětlil” nebo “Explain it to me – Vysvětli mi to”, zda v takovýchto větách může být ten podmět it nebo jestli zde platí stejná pravidla, jako např u “Tell me”, kde by také bylo špatně říct “Tell it to me” apod.

Děkuji moc

Pokud tam ten předmět IT vyloženě chcete mít, pak musí být ve vazbě s předložkou TO, jak píšete.
Ale u určitých sloves (explain, tell, offer, promise…) bývá právě zvykem tento předmět vypouštět:

tell me – řekni mi to
have you been told? – už ti to řekli?

U toho EXPLAIN se (pokud to nebrání porozumění) obvykle vypouští i ostatní předmětná zájmena:

explain (to us) what you did – vysvětli nám, cos udělal
has he explained it (to you)? – už vám to vysvětlil?

Dan Muller

Viz slovesné vzorce (máme o nich několik článků). Pokud si nejste jistý, můžete se také podívat do slovníku, kde jsou u sloves slovesné vzorce uvedeny.

U EXPLAIN najdete, že vzorec je EXPLAIN sth nebo Explain sth TO sb. Z toho pochopíme, že NELZE říct EXPLAIN ME, nebo EXPLAIN ME sth.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.