Help for English

Angličtina ve 30ti

 

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu / názor. Je mi 30 a momentálně jsem se dostal do situace, kdy potřebuji angličtinu ke své práci. Je to hodně smutné, ale pracuji v IT a do teď jsem využíval CZ dokumentaci, ale člověk aby se dostal na nějakou úroveň musí používat anglickou dokumentaci. Potřebuji číst technickou angličtinu – IT. Ve škole jsme měl němčinu takže základy mám nulové. Tuhle otázku nemám rád, ale za jakou dobu se lze naučit číst technickou angličtinu? Otázku jsem musel položit, protože po mě v práci požadují termín, kdy jsem schopen se to naučit. Chápu, že to může být individuální… Vyhledal jsem v Praze učitele a ten mi řekl, že ve 30ti s rodinou je prakticky nulová šanci se naučit perfektně anglicky zmiňoval úroveň C1 a nějakou zkoušku. Na to mám prý zapomenout. Druhá otázka nebo spíš podotázka zní podle čeho postupovat, jestli začít zde podle kurzu pro začátečníky (např. využít i englishme) nebo zvolit jinou cestu. Dnešní doba má jednu nevýhodu je toho materiálu tolik, že není lehké určit správnou cestu. Děkuju

Dobrý den, a kolik máte prostoru pro učení? Můžete chodit na nějaké kurzy třeba dvakrát týdně a ještě se i učit doma či v práci? Nenabízejí vám kurzy v zaměstnání? Technická angličtina není ani tak náročná na gramatiku (nemusíte tam znát předminulý čas, konjunktivy apod.), jako na slovní zásobu. Pro začátek, než najdete řešení, které by vám vyhovovalo, můžete určitě začít s naším kurzem pro začátečníky, i když si myslím, že by stejně bylo vhodné mít i učitele, který by vám v těch začátcích pomohl. Nemyslím si, že potřebujete mít angličtinu na úrovni C1 a zkoušku (pokud to tedypo vás zaměstnavatel nechce), ale záleží na tom, jak ta vaše technická dokumentace vypadá – je to i v češtině těžké co se týče gramatiky nebo je tam jen spoustu odborných či technických termínů a jinak je to v podstatě jen o slovese být, mít, a několika dalších?

Pokud vím, máme tu jednoho uživatele v podobné situaci (věk nevím, odhaduji ale podobný). Potřebuje angličtinu ke své IT práci a začal s ní poměrně nedávno (zde na fóru je asi 3 roky), nicméně zanedlouho byl schopen ji používat na dostačující úrovni. Mohu se ho zeptat, zda by byl ochoten se s Vámi podělit o své zkušenosti.

Věk není při studiu jazyka zas tak rozhodující. Záleží spíše na času, který jste schopen tomu věnovat (viz Lucka), a také na tom, zda již nějaký další jazyk (nejlépe podobný, typu angličtina-němčina) alespoň na základní úrovni ovládáte – to je totiž vždy velké ulehčení. Vidím, že zmiňujete právě němčinu – měla by Vám pomoci.

Další věc je, že k pasivnímu porozumění jazyku (pokud jsem to pochopil správně, budete pouze číst, tedy ne mluvit, ne psát, ne poslouchat) je potřeba na naučení zlomek času ve srovnání s tím, o čem mluvil Váš učitel.

Vyhledal jsem v Praze učitele a ten mi řekl, že ve 30ti s rodinou je prakticky nulová šanci se naučit perfektně anglicky zmiňoval úroveň C1 a nějakou zkoušku.

Tohle je pěkný nesmysl, nenechte se tím rozhodně ovlivnit. Vždycky je tu šance, i když dosažení úrovně C1 v tomto bodě je otázkou intenzivního studia a ponoření se do toho jazyka v délce řádově několika let.

Mluvím ze své zkušenosti, kdy jsem se Angličtině začal opravdu pořádně věnovat až těsně před třicítkou. Dnes si troufám říci, že má úroveň angličtiny, přestože to nemám podložené žádným certifikátem, se již na úrovni C1 nachází, alespoň pokud jde o znalosti gramatiky.

Pro vaší potřebu myslím nepotřebujete dosáhnout přímo této úrovně, je to hlavně o slovní zásobě, jak uvádí Lucka, naučit se potřebná slovíčka a porozumět technické terminologii vztahující se k Vašemu oboru. Pasivní ovládání jazyka (čtení) je o něco jednodušší, navíc si vždycky můžete v případě potřeby vypomoct slovníkem. Otázkou také je, jaké požadavky na vás Váš současný zaměstnavatel má, jestli po vás vyžaduje jazykovou zkoušku atd.

Dobry den, vsem Vam opravdu moc dekuji za odpovedi / pomoc. Vezmu to postupne. Lucka: V praci koncim v 18h domu se dostanu v 19h, vstavam v 6:30. Zkousel jsem oslovit 3 lektory a u vsech byl problem s casem v tuto dobu maji plno. V praci by se nejaky cas zrejme nasel. A doma take vecer popripade driv vstat. Zkousku po me zamestnavatel nechce. Jen abych byl schopen si precist dokumentaci a pochopit ji. A obcas odepsat zakazikovi Pro predstavu textu https://en.m.wikipedia.org/…way_Protocol Dale treba https://www.unixmen.com/…er-centos-7/

FrantaK: Za kontakt budu urcite vdecny. Dekuju. Nemcinu uz si defakto nepamatuji ke to uz nejaky rok a nevyuzival jsem ji.

Lektor se kterym jsem mel schuzky mi defakto rekl, abych mohl delat svoji praci na urovni bez C1 se neobejdu a ze me ceka xylet coz v praci rict nemuzu z toho radost mit nebudou

Každopádně to bude pro vás velká práce i velká výzva. Já ovšem předpokládám, že motivace je velká. :-)
Podívejte se, ten text rozhodně není C1, co se týče gramatiky, jak jsem již říkala., Co je na tom C1 – spíš úplně mimo stupnici, protože se jedná o specializovanou oblast – jsou ta slovíčka. Běžný rodilý mluvčí nebude rozumět těm slovíčků, skoro vůbec, protože jde o technickou angličtinu – kolik obyčejných ne-IT Čechů rozumí IT názvům?
Takže co je klíčové = slovníček. Nejsem si jistá, ale podle mě stejně spoustu těch názvů používáte v češtině. Zkrátka víte, co to znamená, i když to není česky, ale anglicky. Takže začněte pracovat na slovníčku – na tom odborném + na slovesech, protože těch tam je hodně v příkazech (check, run, enable, start, create atd.). Určitě můžete začít s naším kurzem, který vám ukáže, jak angličtina “funguje”, je to analytický jazyk, s víceméně pevným slovosledem, takže by to pro vás neměl být problém. A kdyžtak máte u nás helpforum, kde vám rádi pomůžeme s případnými dotazy.

Ano motivace je celkem velka :-) v mem pripade mi to prinese sama pozitiva. Trosku me teda zaskocil lektor, ktery mi vysvetloval nutnost C1 bez ktere mi pry nemuze dojit spravna souvislost vet a pochopeni textu. Proto jsem se rozhodl polozit dotaz zde.Skoda jen, ze englishme neni offline do metra by byla super :-) Jeste mi byla doporuce ucebnice od Murphyho cervena

Odkaz na příspěvek Příspěvek od xanadu vložený před 8 lety

Ano motivace je celkem velka :-) v mem pripade mi to prinese sama pozitiva. Trosku me teda zaskocil lektor, ktery mi vysvetloval nutnost C1 bez ktere mi pry nemuze dojit spravna souvislost vet a pochopeni textu. Proto jsem se rozhodl polozit dotaz zde.Skoda jen, ze englishme neni offline do metra by byla super :-) Jeste mi byla doporuce ucebnice od Murphyho cervena

Co se týče učebnic gramatiky, za sebe doporučuji tu od Michaela Vince:
http://englishbooks.cz/…-cd-rom.html

Murphy je sice klasika, ale formát cvičení je dost monotónní. Vince je dle mého názoru lépe zpracovaný jako celek. A kniha obsahuje i CD, kde si můžete procvičovat cokoli na počítači. Recenze zde:
http://www.helpforenglish.cz/…age-practice

Nicméně, pokud máte čas, zajděte si do knihkupectví a prolistujte si pár knížek tohoto typy (kdyžtak dáme ještě pár tipů, které) a podívejte se, co by Vám sedlo.

Jinak EnglishMe můžete v metru používat úplně v klidu – každý test se načte do paměti celý a připojení potřebujete opět teprve při vyhodnocení. (Nevím, zda toto ale funguje rovněž u zkoušení slovíček). Stačí tedy i chvilka ve stanici.
Budete-li si číst články v Kurzu pro začátečníky+cvičení (ten je v EnglishMe ve vylepšené formě oproti HFE), také Vám postačí se vždy připojit ve stanici. :)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od xanadu vložený před 8 lety

Ano motivace je celkem velka :-) v mem pripade mi to prinese sama pozitiva. Trosku me teda zaskocil lektor, ktery mi vysvetloval nutnost C1 bez ktere mi pry nemuze dojit spravna souvislost vet a pochopeni textu. Proto jsem se rozhodl polozit dotaz zde.Skoda jen, ze englishme neni offline do metra by byla super :-) Jeste mi byla doporuce ucebnice od Murphyho cervena

Červeného Murphyho jsem měla taky na mysli, ale tam je vysvětlení v angličtině – úplně bych ho jako jeden ze zdrojů nezahazovala, protože někomu pomáhají i klasická drilová cvičení. Murphy je koncipován tak, že na levé stránce je vysvětlena gramatika – anglicky, často s obrázky, a na pravé straně jsou různá cvičení. A takhle se jede postupně od časů přes předložky, členy, slovosled....., až se probere základ. Vzadu jsou další namixovaná cvičení a přídavná cvičení k tématu a souhrn (třeba nepravidelná slovesa, počitatelná a nepočitatelná podstatná jména, stupňování přídavných jmen atd.). Souhlas s Frantou, udělejte si výlet do knihkupectví a podívejte se, s jakou učebnicí by se vám asi nejlíp pracovalo, a jinak pracujte zatím zde na HFE nebo v EnglishMe.

Dobrý den, jak se tu Franta zmínil o uživateli, který byl v podobné situaci jako Vy tak tím myslel mne. Takže bych Vám rád zde v pár řádcích nastínil mojí situaci. V dubnu mi bude 32 let. Také pracuji v IT oboru, konkrétně na HelpDesku informačních technologii jedné telekomunikační společnosti a největší motivací, proč jsem se vrhl s chutí do angličtiny bylo a je mé zaměstnání, protože byť drtivá většina odbavovaných hovorů probíhá v českém jazyce, tak sem tam jednou za 3 měsíce přijde i anglický hovor, nebo častěji emailová komunikace v angličtině. V IT se dnes považuje za standard umět dobře anglicky jak psané tak mluvené podobě. Jsem samouk. S aktivní angličtinou stále velmi bojuji, je to můj největší nedostatek, ale pasivně jsem schopen se tak nějak dorozumět. V počátcích cca před 3 roky jsem začínal kurzem pro začátečníky zde na HFE, obecně technická IT angličtina mne osobně přijde jednodušší než ta všeobecná, protože jak psala Zuzka, tak je to hlavně o slovíčkách. Stavba věty je daná a tak i já když jsem se prodíral prvními technickými návody jsem používal v podstatě pořád translator. Z počátku, jsem si musel překládat skoro každé druhé slovo a postupně jsem se krůček po krůčku zdokonaloval, šlo mi to pomalu, ale šlo. Problematické věty, kterým jsem nerozuměl a nenašel jsem k nim vhodnou odpověď zde na HFE jsem diskutoval a doposud diskutuji založeným vláknem. A popravdě mohu jen potvrdit, že to, co mi dávalo asi tu největší chuť jít dál i v těch situacích, kdy jsem to několikrát chtěl ukončit a byl jsem bezradný, byli ti úžasní lidé zde na HFE, kteří mi byli schopni poradit. Z počátku jsem byl k vláknům dosti skeptický, ale opak se stal pravdou. Tady na HFE ti lidé fungují jako jednota a vzájemně si pomáhají. Nemluvě o úžasných článcích, ve kterých je názorně a výstižně vysvětlena potřebná gramatika. Protože jsem měl a doposud mám z důvodu pracovního vytížení velmi málo času na studium angličtiny (cca 1 hodinu za dva dny) tak jsem odborné články, které jsem si překládal, prokládal běžnou neIT angličtinou čtením a poslechem článků na www.newsinlevels.com. Do toho si vždy vyhlédnu nějakou knížku z vydavatelství http://www.penguin-readers.cz. Knihy mi hodně pomohli v tom, jak se ta angličtina jako jazyk chová a to stejné jsem využil v IT prostředí, kde je to ale hlavně o té terminologii. Podotýkám, že na základní škole jsem měl pouze němčinu, na střední škole 4 roky angličtinu, ale ty 4 roky mi příliš nedaly, protože učitelka angličtinou nedokázala žáky oslovit. Jednalo se v podstatě jen o vysvětlení gramatiky, procvičení na příkladech, ale souvislosti a vztahy jazyka a vysvětlení, jak to celé tak nějak do sebe zapadá, chybělo. Na vysoké škole jsem skládal A zkoušku z angličtiny. Ale jak jsem přešel do zaměstnání, tak šla angličtina k ledu, protože nebyla po mne vyžadována a já za ty 3 – 4 roky toho hodně zapomněl. No a odraz ode dna nastal až v tehdy, kdy jsem objevil stránky HFE, které doposud beru jako nejlepší zdroj informací. Již zde existuje spoustu vláken a tak předtím, než položím dotaz se podívám, zda se to téma zde již v minulosti neřešilo pomocí “xxxxxxx” site:helpforen­glish.cz zadané do adresního řádku prohlížeče. Angličtina je běh na dlouhou trať. To nejdůležitější, je mít cíl, nevzdávat se a vždycky si najít nějaký ten čas, kdy se budete angličtině věnovat. Jinak nedávno jsem objevil knihu “Cambridge – Professional English in Use – ICT”, která by Vám také mohla pomoci. Sice je určená pro pokročilé, ale se slovníkem může být užitečná i začátečníkovi. Kdybyste potřeboval cokoliv upřesnit, napište. Rád se s Vámi podělím.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od xanadu vložený před 8 lety

Ano motivace je celkem velka :-) v mem pripade mi to prinese sama pozitiva. Trosku me teda zaskocil lektor, ktery mi vysvetloval nutnost C1 bez ktere mi pry nemuze dojit spravna souvislost vet a pochopeni textu. Proto jsem se rozhodl polozit dotaz zde.Skoda jen, ze englishme neni offline do metra by byla super :-) Jeste mi byla doporuce ucebnice od Murphyho cervena

Já myslím, že není už nic třeba dodávat, ale od toho lektora, co se ohání nutnou úrovní C1, dejte ruce pryč…

Opravdu kloubouk dolu pred HFE strankami! A lidma / komunitou, ktera zde je a navzajem si pomaha. Byl jsem po zkusenosti s lektorem trochu zklamanej. Nedokazal jsem si predstavit, ze se za nejakou kratkou dobu dostanu na C1, jeslti nekdy vubec. Popravde v zamestnani by na me nekolik let, abych byl schopen cist dokumentaci necekali.

Pavel Dvorak: Moc Vam dekuju za hodne obsahly komentar. Rad bych se Vas zeptat za jakou dobu jste se dostal na uroven, ze si poradite s dokumentaci. Je to hodne individualni otazka si myslim a osobne ji nemam rad, ale musim neco predlozit, ikdyz sam nevim a myslim, ze to neni spravne polozena otazka.

Jinak jeste pro predstavu, tak zde je dokumentace, ktera se celkem casto vyuziva: http://tldp.org/LDP/abs/html/

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.