Help for English

vylučovat + popírat

Ahoj, jak byste přeložili slovo vylučovat? Nemyslím si, že by to byl pouze nějaký podivný pohraniční slang, ale překladač mi nebyl nápomocen. Vylučovat ve smyslu znevažovat. ,,Informace ve větách se vzájemně vylučují.'' A ještě bych potřebovala poradit s překladem slovíčka popírat. ,,Tyto dvě teorie se vzájemně nepopírají.'' Kdyžtak se omlouvám, pokud věty nedávají smysl, čtu si je po sobě po několikáté a můj ospalej mozek do toho začíná tahat i němčinu a jsem ráda, že jsem dala dohromady i tenhle příspěvek. Díky předem. A dobrou noc! A když to po sobě čtu, tak zní obě slova úplně stejně… Pravděpodobně tedy bude stačit, když přidáte překlad pouze jednoho. <3

Děkuju za to, že jste přivedla celé věty, které jasně vystihují chtěný smysl. :-) Thanks for giving complete sentences that clearly show your intended meaning.

V daném smyslu se hodí vazby to contradict one another, to contradict each other, to be contradictory, to be mutually contradictory. Věta informace ve větách se vzájemně vylučují je komplikována tím, že slovo information se používá jen v jednotném čísle, tak že nelze říct ani

• the informations in the two sentences contradict each other., ani
  • the information in the two sentences contradicts each other.

Správně je tedy

• the information in the two sentences is (mutually) contradictory
  • the two sentences are mutually contradictory
  • the two sentences contradict each other / one another
  • (trochu hovorověji) the two sentences are at odds with each other / one another

Tyto dvě teorie se vzájemně nepopírají.

• these two theories do not / don't contradict each other
  • these two theories are not / aren't mutually contradictory
  • these two theories are not / aren't mutually exclusive

Díky moc! :)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od nakedpotatoe vložený před 4 lety

Díky moc! :)

Jen ze zvědavosti – všiml jsem si, že máte přezdívku obsahující slovo POTATOE. Používáte tento tvar úmyslně? :)
Protože běžný tvar jednotného čísla je POTATO.
(Více o množném čísle Nepravidelné množné číslo.)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.