Help for English

She admitted stealing./She admitted to stealing.

Pěkný den/večer přeji :)

• She admitted making the mistake. SPRÁVNĚ
  • She admitted to making the mistake. SPRÁVNĚ

Na WRF fóru jsem se dozvěděl, že moc dobře nezní:

• She admitted stealing. ŠPATNĚ

Zde je prý správně pouze “She admitted to stealing”. Co jsem tak vyčetl, důvodem není gramatická správnost, ale možné dvojí vyznění. She admitted to stealing bude vždy znamenat, že se přiznala ke krádeži. Kdežto She admitted stealing by kromě přiznání se ke krádeži mohlo znamenat, že něco schválila? Je to tak, nebo za tím je více?

Jak by to bylo u těchto vět?

• She admitted killing him.
  • She admitted to killing him.

Jsou obě věty v pořádku nebo by zde také mohlo dojít k záměně?

Mockrát děkuji!

She admitted stealing. ŠPATNĚ

She admitted stealing the money from her employers.

Na (jakémkoli) fóru může přispívat každý, kdo chce. Někdo je kvalifikovaný a zkušený učitel, někdo je zkušený překladatel, někdo má fundovaný jazykový přehled, někdo je obyčejný man on the Clapham omnibus, někdo je hloupý Honza, atd.

Na “admit to stealing” není nic špatného, a slovíčko “to” nic nemění. Roli v kontextu může hrát osobní idiolekt nebo stylistická volba, např. věta he wasn't prepared to admit to stealing to the judge zní kostrbatě.

Both AmE and BrE speakers appear (according to the Ngram) to prefer the version with “to”.

Admit stealing ve významu “schvalit” zní velmi nepravděpodobně hlavně proto, že je k dispozici řada jiných sloves – permit, allow, approve of, authorise, sanction. “Admit” v tomto slova smyslu je formální a zavádějící, a proto nikdo to neřekne.

Díky, proto se ptám zde.

Takže “She admitted stealing.” lze i samostatně? To jsem si právě nebyl jist. Bylo mi jasné, že “She admitted stealing the money from her employers.” je OK, ale o kratši verzi jsem pochyboval.

Yes, it's ok because “steal” is transitive or intransitive, so you can use it with or without an object. However, the -ing form (verbal noun, or gerund) without an object is unlikely (because there's already a noun to describe “stealing”: it's “theft”), and of course there's no context.

In court, Mr Velbloud was charged with stealing / the theft of a camel and riding it without a driving licence [AmE driver's license]. He denied not having a driving licence, but admitted (to) stealing / theft.

Děkuji mnohokrát!

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.