Help for English

Úroveň CAE

Prosím o radu, jak si udržet úroveň CAE a nestudovat další úroveň. Občas chodím na konverzace, ale ráda bych si ještě s někým dopisovala. Když jsem byla malá, existovaly kluby pen friend. Bylo to sice dopisování s Japonci, ale aspoň něco. Pokud ještě něco takového existuje, nemáte na to nějaký odkaz?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od naficka vložený před 2 lety

Prosím o radu, jak si udržet úroveň CAE a nestudovat další úroveň. Občas chodím na konverzace, ale ráda bych si ještě s někým dopisovala. Když jsem byla malá, existovaly kluby pen friend. Bylo to sice dopisování s Japonci, ale aspoň něco. Pokud ještě něco takového existuje, nemáte na to nějaký odkaz?

O dopisování nic nevím, ale jen mě napadá, že rozhodně doporučuji četbu a poslech.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od naficka vložený před 2 lety

Je třeba jednak rozlišovat a) aktivní a pasivní znalost, jednak b) rozdíly v dosažených úrovních znalosti.

a)
Pasivní znalost (čtení, poslech) lze udržovat velmi snadno prostě tím, že pravidelně čteme, posloucháme a na něco koukáme.
Aktivní (mluvení, psaní) lze udržovat pouze mluvením a psaním, tedy např. nějakým přítelem, kamarádem, známým, který si s námi povídá a píše (odmyslíme-li možnost placených služeb). Zde je ještě třeba se rozhodnout, zda vyžadujeme rodilého mluvčího nebo stačí někdo na podobné úrovni, jako jsme my sami (ale nerodilý). V posledním zmíněném případě lze nalézt zájemce o mluvení a psaní např. ve skupině známé polyglotky Lýdie Machové: www facebook com/groups/115702202­318672 (místo mezer dejte tečky)
V anglicky mluvících zemích je všechno to pochopitelně jednodušší. :D

b)
Od určité úrovně jazyk již tak snadno nezapomeneme – většinou se za hraniční uvádí B2. Naše znalost jazyka se nebude radikálně snižovat ani v případě, že s ním delší dobu nepracujeme (nemluvím tu samozřejmě o mnoha rocích či desetiletích).
Více k tomuto jevu najdete např. zde: jazykovymentoring sk/blog/4-jazykove-urovne/

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.