Prosím o pomoc. Před mnoha lety jsem se učil minulé, předminulé, předpřítomné časy. Nicméně neměl jsem moc příležitostí kde jazyk aktivně používat, a tyto znalosti jsem zapoměl.
Teď mám možnost začít konverzovat a potřebuji se naučit volit správné časy.
Vytáhnul jsem staré materiály a poznámky, z doby kdy jsem se učil časy.
Chci si vytvořit takový přehled – rozcestník, kde bych měl rozepsané, který čas se používá v konkrétních případech.
Udělat to jako tabulku na 1 až 2 stránky. Něco jako tady tato povedená tabulka:
Z důvodu že tu nelze vložit přímo odkaz, vygooglujte:
Timelines for verb tenses ESL krikrispi
Nicméně když jsem procházel gramatiku jednotlivých časů, tak s obavou zjišťuji, že teď možností kdy se daný čas používá a nepoužívá je příliš mnoho.
Použiji přirovnání – představte si, že v osobním autě je místo 5ti rychlostních stupňů, třeba 24. A navíc některé z těch stupňů řadíte třeba jen při jízdě do kopce, jiné z kopce, jiné za deště…
Prosím o rady – jestli jste třeba někde narazili na nějaké vysvětlení (materiál, článek, video tutoriál), ze kterého lze získat „základní“ pochopení kdy které časy používat? (Minulé, předminulé, předpřítomné)
Mám namysli něco jako takový „obecný klíč pochopení“, díky kterému získat jakoby nadhled. Udělat to víc přehlednější.
Je mi jasné, že takové vysvětlení nemůže obsahovat veškeré pravidla. (bude neúplné) Prostě hledám vysvětlení do začátku, na kterém půjde stavět.