Help for English

Ucelený přehled minulých a časů - aby se šlo zorientovat

Prosím o pomoc. Před mnoha lety jsem se učil minulé, předminulé, předpřítomné časy. Nicméně neměl jsem moc příležitostí kde jazyk aktivně používat, a tyto znalosti jsem zapoměl.

Teď mám možnost začít konverzovat a potřebuji se naučit volit správné časy.

Vytáhnul jsem staré materiály a poznámky, z doby kdy jsem se učil časy.

Chci si vytvořit takový přehled – rozcestník, kde bych měl rozepsané, který čas se používá v konkrétních případech.

Udělat to jako tabulku na 1 až 2 stránky. Něco jako tady tato povedená tabulka:

Z důvodu že tu nelze vložit přímo odkaz, vygooglujte:

Timelines for verb tenses ESL krikrispi

Nicméně když jsem procházel gramatiku jednotlivých časů, tak s obavou zjišťuji, že teď možností kdy se daný čas používá a nepoužívá je příliš mnoho.

Použiji přirovnání – představte si, že v osobním autě je místo 5ti rychlostních stupňů, třeba 24. A navíc některé z těch stupňů řadíte třeba jen při jízdě do kopce, jiné z kopce, jiné za deště…

Prosím o rady – jestli jste třeba někde narazili na nějaké vysvětlení (materiál, článek, video tutoriál), ze kterého lze získat „základní“ pochopení kdy které časy používat? (Minulé, předminulé, předpřítomné)

Mám namysli něco jako takový „obecný klíč pochopení“, díky kterému získat jakoby nadhled. Udělat to víc přehlednější.

Je mi jasné, že takové vysvětlení nemůže obsahovat veškeré pravidla. (bude neúplné) Prostě hledám vysvětlení do začátku, na kterém půjde stavět.

Vysvětlení všech časů v angličtině máte zde na Helpforenglish, jsou zde i testy, takže si můžete vyzkoušet své znalosti.

Gramatika > Slovesa > Časy

Jednoduché tabulky se mi nezdají vhodné, je lepší se to postupně naučit a znalosti si vyzkoušet v testech.

Dosť dobrá učebnica na to je od Michael Vince – First Certificate, kde je celá prvá lekcia venovaná všetkým minulým časom, s cvičeniami a štruktúrami. Ak mi pošlete súkromnou správou Váš e-mail, pošlem Vám tu celú 1. lekciu nakopírovanú do mailu.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od teo vložený před rokem

Prosím o pomoc. Před mnoha lety jsem se učil minulé, předminulé, předpřítomné časy. Nicméně neměl jsem moc příležitostí kde jazyk aktivně používat, a tyto znalosti jsem zapoměl.

Chci si vytvořit takový přehled – rozcestník, kde bych měl rozepsané, který čas se používá v konkrétních případech.

Nicméně když jsem procházel gramatiku jednotlivých časů, tak s obavou zjišťuji, že teď možností kdy se daný čas používá a nepoužívá je příliš mnoho.

Použiji přirovnání – představte si, že v osobním autě je místo 5ti rychlostních stupňů, třeba 24. A navíc některé z těch stupňů řadíte třeba jen při jízdě do kopce, jiné z kopce, jiné za deště…

Prosím o rady – jestli jste třeba někde narazili na nějaké vysvětlení (materiál, článek, video tutoriál), ze kterého lze získat „základní“ pochopení kdy které časy používat? (Minulé, předminulé, předpřítomné)

Mám namysli něco jako takový „obecný klíč pochopení“, díky kterému získat jakoby nadhled. Udělat to víc přehlednější.

Je mi jasné, že takové vysvětlení nemůže obsahovat veškeré pravidla. (bude neúplné) Prostě hledám vysvětlení do začátku, na kterém půjde stavět.

Učit se takto najednou všechny typy časů může být teoreticky možné, pokud máte vedle sebe někoho, kdo tomu hodně dobře rozumí a dokáže vyhmátnout to podstatné, ale také to může být velká ztráta času bez jakéhokoli efektivního výsledku.
Není problém systém anglických časů jednoduše v několika větách vysvětlit, ale pochopit už ano. Nicméně k používání správných forem v konkrétních situacích to s největší pravděpodobností nikomu stejně nepomůže.
Takový kompletní přehled, který si představujete, podle mne vůbec není věc, která by byla pro začátek studia angličtiny potřebná. Naopak by Vás jen zbytečně mátla a stresovala.

Osobně radím hodně číst a poslouchat materiály určené pro Vaši úroveň (když mi pošlete soukromou zprávu, řeknu Vám k tomu více) a když se setkáte s nějakým gramatickým jevem, tak si ho vyhledat – učit se něco „do zásoby“ považuji za zbytečné a kontraproduktivní. Je to takový klasický školní způsob, kde se všechno „probere“, ale dohromady žáci skoro nic nepochopili a použít to stejně neumí.
Lepší je jít pomalu, ale soustředit se na základy, na něž pak lze nabalovat další a další potřebné věci. 🙂

Odkaz na příspěvek Příspěvek od teo vložený před rokem

Napsala jsem vám soukromou zprávu. Kdysi jsem si takový přehled udělala a dodnes mi to pomáhá se v problematice časů zorientovat. Když mi napíšete na můj mail (viz soukromá zpráva), naskenuji vám ten přehled. Psala jsem ho tenkrát v T602 textovém editoru, tudíž vám to přijde naskenované v pdf. T602 dnešní softwary vůbec nepřečtou.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od AdrianaXXX vložený před rokem

Dosť dobrá učebnica na to je od Michael Vince – First Certificate, kde je celá prvá lekcia venovaná všetkým minulým časom, s cvičeniami a štruktúrami. Ak mi pošlete súkromnou správou Váš e-mail, pošlem Vám tu celú 1. lekciu nakopírovanú do mailu.

Dobrý den, děkuji moc za odpověď. Už jsem si to v té učebnici našel, ten autor to má hezky zpracované. Děkuji za radu

Děkuji všem za ochotu a rady! I appreciate it!

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.