Help for English

YET

učili jsme se (a gram.učeb. to potvrzují), že YET je v otázce a v záporu na konci věty. A hle rod.mluvčí píše věty typu: He has yet to recive a card from… (to je vůbec divná věta )nebo " We have not yet recived your card." Je to jenom inform. nebo je něco nového v angl. gramatice? Zrovna tak věta "We are hoping that…(present cont.? může být od slova hope? Prosím, kdo to ví odpoví? Díky :-D

Věta „He has yet to recive a card from…“ je OK.
He hasn't recieved a card from…yet. – ještě ten pohled nedostal, ale ví, že ho tedy ještě má/musí dostat, čili He has yet to recive a card from… .

Ve větě „We have not yet recived your card.“ bych to yet dal na konec, ale tohle pravidlo (yet na konci věty) bych, podobně jako hodně dalších, nebral 100%ně.

„We are hoping that…“ – hope v present cont. je běžná věc.

Doporučuji hledat ve výkladových slovnících (!), tam se vždy nečeho k takovýmto slovíčkám dopátráte…

jo,jo hledala jsem, ale tvar hoping není ani v Oxford Adv. a to yet uprostřed také ne. Díky moc. Oni ti rod. ml. asi znají svojí gram. :-D

hoping je v příkladových větách: http://www.oxfordadvancedlearnersdictionary.com/…onary/hoping#…

yet jako příslovce, ale používá se i jako spojka – druhý řádek v levém sloupci: http://www.oxfordadvancedlearnersdictionary.com/…ionary/yet_1

recEive – recEived

MacMillan:
used for saying that something could be true or could still happen in the future

nebo uvádí přímo frázi: have yet to do something
used for saying that something has not happened or been done up to the present time, especially when you think it should have happened or been done
Ještě ten dopis nedorazil, i když vy (i oni) si myslíte, že by už přece měl dávno dorazit (volně řečeno)

toto použití YET je i v oxfordském slovníku, viz např. ten online pod číslem 4.

právě jsem si říkala, že se tam znovu podívám, v MacMillanu mně to víc „trklo do očí“ Úžasné, jak košatá ta angličtina je … :-)

Díky všem. Fakt je , že jsem asi málo pátrala. Teď už jsem to také našla. :-D

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.