Help for English

Jakou učebnici pro začátečníka?

 

Hledal jsem na tomto webu doporučení s jakou učebnicí je nejlépe začít s angličtinou. Bohužel jsem nic nenašel a proto prosím o radu zkušenější!
Začal jsem s Angličtinou pro jazykové školy. Přemýšlím, že bych se chtěl učit současně z několika knih. Co říkáte na Time to talk?
Jaké další materiály by jste doporučily? Poslechy, zjednodušené četby, …

Já mám dobré zkušenosti s Destination, mám úroveň B1 a B2 a obě ty knížky jsou naprosto úžasné a moc ráda se z nich učím. Pro Vás by připadala v úvahu úroveň A1-A2 (pokud tedy opravdu začínáte), myslím, že by měla být stejně dobrá, jako ty následující.

Učebnice Destination nevyšla pro úroveň A1-A2. Pouze B1,B2,C1/2

Pokud vím, tak Destination začíná až od B1. :-)

distefan: Pro začátečníky bych doporučil kurz pro začátečníky zde na HFE

h4e.cz/2007081601

Až získáš určité základy, koukl bych se po nějaké učebnici gramatiky, např. English Grammar in USE (elementary) a tím postupně navazovat učebnicemi slovní zásoby, zjednodušenou četbou apod.

Jsem věčný začátečník. Takže zkušenosti mám opravdu bohaté.
Pokud se chcete učit sám, nedoporučuji vám používat učebnice určené do jazykových kurzů. K těm potřebujete vedení lektora.
Osobně se přimlouvám i za vynechání českých učebnic, i těch pro samouky. Jak zde bylo již mnohokráte zmíněno: důležité je nechat na sebe co nejvíc působit angličtinu.
Destination je až od B1. Koupila jsem si ji, ale musela jsem ji odložit. Je moc dobře udělaná, ale bohužel, na této úrovni ještě nejsem. Prostě jsem na to nestačila.
Takže co bych doporučila?
Nejlepší, podle čeho jsem se kdy učila, je Angličtina pro začátečníky na těchto stránkách.
Slovní zásobu vás donutí naučit Word Manger.
Na základě různých recenzí jsem si vybrala a koupila:
Essential Grammar in Use z nakladatelství Cambrige. Je to naprosto skvělá učebnice gramatiky.
Na rozšíření slovní zásoby Oxford Word Skills Basic.
A Oxford studijní slovník. Je výkladový, ale je tam i podpora začátečníků ve formě skromné překladu.
Všechny tři knihy mají CD, na kterých si můžete procvičovat látku.
Uf. To jsem se nějak rozepsla. :shock:

Jsme lidi různí… :-D Já osobně bych jako samouk – začátečník sáhla po některé z učebnic pro samouky. Potřebuji vedení, jakousi hodně zřetelnou cestu, kudy jít, což učebnice pro samouky nabízejí. Samozřejmě k této „cestě“ si člověk může přibírat cokoliv dalšího. A v tomto ohledu bych zakladateli diskuze doporučila přečíst si zde na HFE Recenze.

Dovoluji si vstoupit do diskuze. Zatím jsem nenarazil na kvalitní českou učebnici, ani pro samouky ani jakoukoli jinou.

Osobně bych rozhodně doporučil Markův kurz pro samouky tady na stránkách. Nejen, že je online, což má nesporné výhody, ale prostě Marek dělá věci ‚jinak‘. Řeší podstatné věci (které někdy neví ani pokročilejší studenti), neřeší zbytečnosti (které v současné angličtině začátečník nevyužije), vše vysvětluje logicky a názorně, atd. atd.

Škoda jen, že Marek nevydal svůj kurz knižně. Já vím, že to asi vypadá divně, ale stále ne každý je doma „online“ a v práci se dost dobře studovat nedá. Maximálně si rychle něco vytisknout. Pak „babo raď“. Já si bohužel musela se samoukama vystačit (i když nabytá vědomostma opravdu nejsem :-) )

Však si to můžete normálně vytisknout, ani to nemusíte dělat nějak rychle :) Stačí v klidu, třeba si to i zpracovat podle sebe, doplnit třeba i o překlady,poz­námky, cokoliv. Nejlíp se učí z něčeho, co si člověk zpracoval sám…

Mně osobně na klasických učebnicích vyhovuje jejich běžná struktura: článek včetně poslechu – slovíčka (ta by nutně nemusela být) – fráze – pravidla výslovnosti – gramatika – testy. Vše v jednom, logicky propojené. Co je na tom špatně?
Když jsem zkoušela před několika měsíci začít tady s Markovým kurzem, deprimovalo mě množství přijatých informací (sled naučných článků), které jsem nevěděla, jak použít teď a hned a hlavně jak si je utvrdit.
V učebnici je např. text na příslušné úrovni , se kterým si mohu pohrát – tvořit otázky, zaměňovat osoby, učit se jeho části nazpaměť, zkusit formulovat svůj názor, sledovat právě naučenou gramatiku v praxi, zkusit napodobit výslovnost podle poslechu. Tohle mi v Markově kurzu moc chybělo. Věřím, že jeho kurz může být pro někoho výborný a hlavní zdroj, ale pro člověka mého typu určitě ne.
Jinak co se týká porozumění gramatiky, významu slov atp., to zásadně využívám Markovy a Romanovy články zde, nic lepšího jsem opravdu nepotkala.

Já mám taky raději knížky, než internet. A netýká se to jen učebnic. Potřebuju vidět nějaký výsledek za sebou. To, že jsem už někam došla je pro mě jako hnací motor a v knížce je to vidět nejlépe. I v kurzech, jakmile jsme se učili podle okopírovaných materiálů, byť sebelepších, mě to ubíjelo. Počítač ano, ale jen a pouze jako doplněk. Průšvih je akorát to, že těch učebnic je už tolik a mnohé opravdu nic moc a člověk si těžko vybírá.

Ja som začínala s Kollmanocou – Angličtina pro samouky – ale bola to nuda a otrava. Mnohé veci sú tam podané bez vysvetlenia alebo s vysvetlením, ktorému sa nedá porozumieť. Ja jedoznačne chválim, milujem a ďakujem za Kurz pre začiatočníkov tu na HFE. Všetko je v „presných a chutných porciách“, logicky, názorne, s výslovnosťou a keď niečo naozaj nedokážem pochopiť, dá sa spýtať …

Z minulých diskuzí si pamatuji:
1)úplný začátečník potřebuje vysvětlení v češtině
2)kvalitní českou učebnici autoři tohoto webu neznají
3)doporučují kurz pro samouky zde na webu
4)pozor na knihy určené do kurzů, ty nejsou pro samouky vhodné (New English File, Face to Face, a myslím že i Objective CAE podle které učí pan Vít)
5)často jsou doporučovány „Grammar in Use“ a „Vocabulary in Use“. Méně často „Word Skills“ které je asi pro začátečníka lepší.
U těchto učebnic je nevýhodou že máte jednu pro gramatiku a druhou slovíčka. Také nejsou vhodné pro lidi co „potřebují hodně zřetelnou cestu“. Pro ně bych doporučil 1.díl Nepustila (http://www.njs.cz/…atalog-a.php) který se dá za půl roku zvládnout a pak Destination B1 – viz zde sekce recenze. Možná budete zápasit se slovíčky ale s těmi pomůže WM (zde sekce Download).

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.