Prosím mohl by mi někdo vysvětlit, kdy použijeme předložku To a kdy IN
v present perfect?
proč se říká: I have been to London
ale:
She has been in London since…
myslel jsem si, že s tímto časem se používá TO, ne IN
děkuji…
Prosím mohl by mi někdo vysvětlit, kdy použijeme předložku To a kdy IN
v present perfect?
proč se říká: I have been to London
ale:
She has been in London since…
myslel jsem si, že s tímto časem se používá TO, ne IN
děkuji…
„I have been to London“ znamena, ze jsem tam byl(a) nekdy v zivote, ale nespecifikuji presne kdy.
„I have been in London since…“ znamena, ze jsem tam byl(a) od nejaky datum – I have been in London since last year – a jsem porad tam. Klicove slovo je „since“.
(Please excuse any errors in my Czech )
I have been to London. = Už jsem byl v Londýně. Doslova mám „bíno“ směrem do Londýna, tedy vím, jak to tam vypadá. Mluvím o svých zážitcích a zkušenostech (experience). Neznamená to, že zrovna jsem v L.
Kdežto I have been in London for two weeks. = Jsem v Londýně (už) dva týdny. (Řekne někdo, kdo je zrovna v prostoru Londýna, tedy in London.) Jedná se o přítomný stav trvající od minulosti až doteď, proto je použit „have been“.
Pokud tedy řeknete I've been in Brno since yesterday. = Jsem v Brně (už) od včerejška. Pokud ale řeknu I've been to Brno., znamená to, že vím jak to místo vypadá, mám tam bíno, mám ty zkušenosti, tedy Už jsem tam byl.
Podobně: I have had it. = Už jsem to měl.
I have had it since yesterday. = Mám to (už) od včerejška.
Ty předchozí věty vypadají podobně, protože „have and be“ jsou tzv.
neprůběhová slovesa.
Většina sloves ale rozlišuje:
I've read it. = Už jsem to četl. (Vím, o čem ta kniha je.)
I've been reading it since yesterday. = Čtu to (už) od včerejška.
I hope it helped.
Perfektní, díky moc.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.