Help for English

Anglické titulky k filmům

Toto téma už tu sice bylo částečně probíráno, avšak pouze velmi zběžně v rámci dotazu na helpforu a proto jsem se rozhodl zde založit samostatné téma k diskusi.
Možná, že si někteří z vás občas pustí nějaký ten film v Anglickém (originálním) znění s anglickými titulky za účelem vylepšování poslechových dovedností.
Jde o to, že ne vždy jsou Anglické titulky v nejvyšší kvalitě, zejména pokud se jedná o warez. Nejlepší volbou je pochopitelně originální zdroj (DVD,Blu-ray), opatřený původními titulkami, který ale není vždy dostupný.

Někoho by možná mohlo napadnout, jaká že je to blbost, aby se někdo obtěžoval s tvorbou titulků k původnímu jazyku, ať už je jím Angličtina, Čeština nabo jiný jazyk.
Ano, takové titulky se dělají a hlavní důvod podle mne spočívá v zpřístupnění filmů nebo dokumentů pro neslyšící osoby.
Ideální by bylo, kdyby titulky (zejména ty amaterské) zhotovoval vždy rodilý mluvčí, což se asi v praxi moc neděje, protože někdy je ta kvalita opravdu hrozná (gramatické chyby, vynechávky, atd.)

Jaké jsou vaše názory a zkušenosti ohledně Anglických titulků?

Když už je seženu, tak jsou většinou dobré. Ale moc často je nesháním…teď jsem hledala angl. titulky k jednomu novému filmu a ještě asi nejsou.

S oblibou si pouštím anglické filmy s anglickými titulky, pokud možno volím verzi pro neslyšící, protože tam je většinou plné znění dialogů. Ale filmy a seriály pořizuju legálně, na britském Amazonu, takže nemám zkušenost s filmy z warez fór. V tuhle chvíli je mým oblíbencem The Addams Family (a tam ty titulky pro neslyšící stojí za to, protože se v nich objevují i všechny zvuky, jako třeba typické Addamsovské rytmické luskání prsty:-)).

Anglické titulky jsem sháněla pouze k seriálu Wildfire – a nesehnala. Mám sice originální DVD, ale bohužel je bez titulků. Jazyk je tu dost složitý, takže bych už asi brala jakékoliv…

Plný přepis dialogů je dobrá věc, akorát to člověk někdy v té rychlosti nestíhá celé přečíst a musí film stopnout.
S tím může být problém i v mateřském jazyce, natožpak když se jedná o jazyk cizí.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.