Help for English

As many as, as few as

Prosím o vysvětlení, kdy použít „as many as“ a kdy „as few as“.
Např. „You can get as many as five tickets.“ – znamená to „nanejvýš“? = maximálně pět?
A co „as few as…“?

Ptala jsem se na to před pár měsíci pod článkem „Much, many, a lot“, Marek odpověděl:

as many as four – až čtyři
as few as four – jen čtyři

Nějak mi to pořád není jasné a na další dotaz už neměl čas reagovat (nebo si nevšiml), zkouším to tedy znovu tady.

as many as four = až čtyři = žádný nebo jeden nebo dva,… nebo čtyři (maximálně)
as few as four = jen čtyři = přesně čtyři nebo maximálně čtyři (myšleno „jen čtyři a ne víc“)?
?
Když třeba řeknu dětem, že si můžou vzít maximálně čtyři sušenky (jen čtyři), řeknu „as few as four“?
A když budu chtít říct, že můžou získat až čtyři body (za nějaké soutěže), řeknu „as many as five“?
V obou případech to ale znamená, že můžou mít 0–4 sušenek (resp. bodů).

Chápu to správně nebo je to jinak?

http://slovnik.seznam.cz/en-cz/word/?…

dole

http://slovnik.seznam.cz/en-cz/word/?…

taky dole

Ale příklady použití, to radši nechám na někom jiném :)

to AS MANY AS a AS FEW AS většinou vyjadřuje překvapení – There were as few as four people – tý jo, přisli jen čtyři lidi.

Můžeš si vzít až čtyři sušenky (to je super, viď?) – as many as four
můžeš si vzít jen čtyři (no páni, to jsem nečekal) – as few as four

Obyčejné jenom je ONLY, obyčejné nanejvýš je např. FOUR COOKIES TOPS.

to je pěkné :-)
few – málo – zklamaný
many – mnoho – je rád

sklenice je poloprázdná nebo poloplná :-)

Díky.
Já to právě četla v článku, kde si nemyslím, že by to mělo vyjadřovat překvapení, a protože jsem to právě viděla v těch významech „tý jo, přišli jen čtyři lidi“ nebo naopak „oni dali půl milionu na charitu!“, tak mi to nějak nesedělo.
Článek byl o malém městečku, kde měli knihovnu a lidi si mohli půjčovat „as many as five books each time“.
Tak jsem nevěděla, jak přesně se to kdy používá.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.