Ahoj, ahoj
zítra mě čekají přijímací zkoušky, takže jsem si říkal, že se na to podívám .
Dělám VŠE fakulta PH, procházím si starší testy a občas narazím na něco, co mi prostě nejde přes uši, proto jsem založil tenhle thread, budu sem přidávat věci, o kterých si nejsem jistý a budu rád, když se najde někdo zkušenější a dokáže mi to objasnit.
Stránky hfe.cz jsou super, navštěvuji je už několik let, ty testy se, co do gramatiky, zabývají hlavně kondicionály/vedlejšími větami (ono co jiného by taky chtělo vymyslet, že… Všechno jsem si na stránkách pročetl a procenta se mi značně vyhoupla, stále si ale někde nejsem jistý, takže vás musím požádat o pomoc)
Hnedka začnu první várkou a jak budu pokračovat, budu přidávat (doufám, že to není proti nějakým pravidlům? jako například 1 thread/1 problém?) nechtěl jsem to tady zaspamovat a myslím, že to dost lidem může pomoct, když to bude takhle pohromadě.
Takže pokud vás můžu poprosit:
1) „Who … with you?“
a)come b)did came) c)came d) did come
Tady jsem z nepozornosti dal d), ale je jasné, že tam musí být c), spíš mi jde o to, podle čeho se řídí, užívání do/does v těchto otázkách?
Tady to poznám podle stavby (Who did you come with? mi zní dobře?), ale v některých jiných případech to možná tak snadno nepůjde.
Co mi tak logicky přichází jako dobré zdůvodnění je, že když se ptám přímo na tu osobu a něco s ní spojenou, musím použít did you etc. a v tomto případě stačí who came with you, protože cílem otázky je jiná osoba? jestli mi rozumíte )
2) The children have made lots of new friends since we … to this town.
Tady intuitivně dávám moved, ale v hlavě se mi furt honí since = have moved … Pokud se nepletu, tak u těchto vět se since, kdy jde o nějaké období od daného bodu, se používá ten předpřítomný čas pouze v jedné té části, že?
Nějak mi tam dvakrát to have nesedělo, existuje nějaká věta, kde by bylo have + sloveso since have + sloveso? v této struktuře (od nějakého bodu do budoucna se něco dělo) …?
Díky moc, pokud se někdo najde