Help for English

Přijímací zkoušky/příprava_urgent

 

Ahoj, ahoj :)

zítra mě čekají přijímací zkoušky, takže jsem si říkal, že se na to podívám :-D .

Dělám VŠE fakulta PH, procházím si starší testy a občas narazím na něco, co mi prostě nejde přes uši, proto jsem založil tenhle thread, budu sem přidávat věci, o kterých si nejsem jistý a budu rád, když se najde někdo zkušenější a dokáže mi to objasnit.

Stránky hfe.cz jsou super, navštěvuji je už několik let, ty testy se, co do gramatiky, zabývají hlavně kondicionály/ve­dlejšími větami (ono co jiného by taky chtělo vymyslet, že… Všechno jsem si na stránkách pročetl a procenta se mi značně vyhoupla, stále si ale někde nejsem jistý, takže vás musím požádat o pomoc) :-)

Hnedka začnu první várkou a jak budu pokračovat, budu přidávat (doufám, že to není proti nějakým pravidlům? jako například 1 thread/1 problém?) nechtěl jsem to tady zaspamovat a myslím, že to dost lidem může pomoct, když to bude takhle pohromadě. :)

Takže pokud vás můžu poprosit:

1) „Who … with you?“
a)come b)did came) c)came d) did come

Tady jsem z nepozornosti dal d), ale je jasné, že tam musí být c), spíš mi jde o to, podle čeho se řídí, užívání do/does v těchto otázkách?

Tady to poznám podle stavby (Who did you come with? mi zní dobře?), ale v některých jiných případech to možná tak snadno nepůjde.

Co mi tak logicky přichází jako dobré zdůvodnění je, že když se ptám přímo na tu osobu a něco s ní spojenou, musím použít did you etc. a v tomto případě stačí who came with you, protože cílem otázky je jiná osoba? jestli mi rozumíte :D)

2) The children have made lots of new friends since we … to this town.

Tady intuitivně dávám moved, ale v hlavě se mi furt honí since = have moved … :D Pokud se nepletu, tak u těchto vět se since, kdy jde o nějaké období od daného bodu, se používá ten předpřítomný čas pouze v jedné té části, že?

Nějak mi tam dvakrát to have nesedělo, existuje nějaká věta, kde by bylo have + sloveso since have + sloveso? v této struktuře (od nějakého bodu do budoucna se něco dělo) …?

Díky moc, pokud se někdo najde :)

  1. Jsou to otazky na podmet, je tu na to clanek. Ale zda se, ze to chapes dobre.
    1. Vypada, ze tomu rozumis.

    have + sloveso since have + sloveso? Jo s trochou fantazie se da neco vymyslet.

    I have gone through loads of operations since I have done a great deal of hard labor in my life.

    Tohle je ale jine pouziti „since“ nez v te tvoji vete. Pouziti predpritomneho po „since“ ve smyslu od nejake doby doted si myslim ze nejde. Kazdopadne me nic nenapada kde by to slo.

Šlo by to ve větě „The children have made lots of new friends since we've lived (been living) in this town.“, čili u sloves, které vyjadřují děj, který (logicky) stále trvá. Jelikož MOVE toto nesplňuje (prostě se „jednou kdysi“ do toho města přistěhovali), tak u něj jen minulý prostý. Více příkladů viz Swan, entry SINCE – tenses.

ahoj taky mám otázečku :)
It was a great party last night. You…come. Why didn´t you?
a- should have
b- had to
c-must have

A je spravně. B vylučuji minulý čas od „have to“ C- Must have. Zní to divně, ale proč ne, uplně přesně gramatiky nevím. díky :)

A je správně – možná by ses mohl podívat na nějaký článek o minulých časech modálů :-D

Tomkas: h4e.cz/2006062302 (chybami se člověk učí, tak to ber pozitivně :-) )

Jak jsi si ty věty přeložil do češtiny?

S „must have“:
Včera byla super párty. To jsi tam určitě byl (=to jsi tam určitě musel přijít). Proč jsi nepřišel?

S „should have“:
Včera byla super párty. Škoda, že jsi nepřišel, ale fakt jsi měl přijít. Proč jsi nepřišel?

Díky ) Mám tu několik dalších, tak prosím o pomoc :)

3) I wish I … on the time the film started before we came out.
a)would have checked
b)had checked
c)would check
d) have checked

Mno :D Jde o přací věty, tam se nám to posouvá do minulosti, pokud mám pravdu. Hlavní důvod, proč jsem vyškrtl a, což je správná odpověď je, že would se používá převážně pro vyjádření will? I wish I'd be rich … třeba?

Já volil b), protože i kvůli nějaké té souslednosti, mi to přišlo lepší – dále ve větě je minulý prostý, tak jsem to chtěl hodit o level níž, protože tam mám „we came out“ a to checkování mělo být předtím, tak jsem to chtěl vyjádřit takhle, uvažuju úplně blbě?

Teď když píšu, asi půjde o to, že would have checked nám tu vyjadřuje podmiňovací způsob?

Přeju si, abych býval zkontroloval ten čas zahájení toho filmu, než jsme vyšli…?

Můžu vás ještě poprosit, o nějaký článek na toto téma? nevím, jak to nazvat, takže nemůžu nic vygooglit, ale často mám chybu v tomhle:

4)We researched for the two boys everywhere, but .. was to be found.
a)neither, b)none, c) either, d)both
tak c/d je blbost

ale pak vždycky váhám mezi dvěma :) nakonec jsem dal none, protože u neither jsem zvyklý na něco jako „neither one of them“ … Ale tohle procvičit by mi vážně bodlo, tak kdybyste věděli, alespoň jak se tato látka označuje (já se gramatiku učím poprvé, takže fakt bádám nad vším :oops: ) Díky.

Ještě poslední
5) You must … asleep on the train

a) be tired if you had fallen
b) have been tired if you had fallen
c) have been tired if you fell
d) have been itred if you fall

dal jsem b), celkem automaticky (po nadrcení tabulek na kondicionály a těch časů :D) … samozřejmě tohle ale není podmínková věta, takže na to se to vůbec nevztahuje, right?

Ale stejně bych trochu potřeboval vysvětlit, proč je to c (nic jiného nelze brát v úvahu?)

Co třeba You must be tired if you had fallen asleep on the train. To nelze? Kdyby ke mně přišel kamarád, který stihl usnout ve vlaku na 10km trase, asi bych mu řekl právě tohle a poslal ho se vyspat, před pořádnou party :D

Co myslíte? Díky za pomoc ;)

V tom bode 4) by som použil neither –
http://www.helpforenglish.cz/…NEITHER.html

Když si tady na h4e zadáš do vyhledávání „conditionals“, tak ti vyjedou ty pravé články a i testy. Nemá smysl vysvětlovat něco tady na těchto příkladech, když je třeba, abys nejprve pročetl nějakou gramatiku… :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.