Tradiční vánoční pudink
Tento článek je určen těm, pro které je původní recept v angličtině Recipe: Traditional Christmas Pudding příliš obtížný, nebo se chtějí ujistit, že popis přípravy správně pochopili. Před přípravou se ale asi budete muset vydat na lov přísad, ne všechny dostanete na pultech běžných obchodů. A pokud se vám přeci jenom podaří připravit něco tmavého, nevábného vzhledu, a ještě nevábnější vůně a chuti, gratulujeme. Vánoční pudink se povedl.
Přísady:
230 g | rozinky (malé) |
110 g | rozinky (sultánky) |
110 g | rozinky |
110 g | nasekaná kandovaná ovocná kůra |
30 g | oloupané nasekané mandle |
110 g | celozrnná mouka |
1/2 lžičky | sůl |
1/2 lžičky | strouhaný muškátový oříšek |
1/2 lžičky | mletý zázvor |
1 1/2 lžičky | pudinkové koření (směs skořice, muškát. oříšku, nové koření) |
230 g | hnědý cukr |
110 g | celozrnná strouhanka |
230 g | rostlinný tuk |
1 | citrón, šťáva i kůra |
1 lžíce | melasa |
5 lžic | voda s rumem |
Pozn.: V původním receptu jsou uvedeny tři druhy rozinek (currants, sultanas a raisins).
Příprava:
- Vymažte litrovou formu na vaření pudinku a použijte velký hrnec, do kterého se tato forma vejde.
- Omyjte rozinky v horké vodě a osušte.
- Vložte rozinky do velké mísy s kandovanou ovocnou kůrou a mandlemi.
- Prosejte mouku, sůl a koření, přidejte cukr, strouhanku a tuk. Dobře smíchejte a potom vmíchejte citronovou šťávu, kůru, melasu spolu s dostatečným množstvím směsi vody a rumu, a připravte tak měkkou směs.
- Vyklopte směs do formy, přikryjte voskovaným papírem a alobalem, vložte formu do hrnce.
- Do hrnce nalijte dostatek vody, aby sahala do poloviny stěny formy.
- Přiveďte k varu, přikryjte hrnec a nechte pudink vařit pozvolna v páře 4 hodiny, kontrolujte hladinu vody, a v případě potřeby vodu doplňte.
- Po uvaření pudink vychlaďte a uchovejte na chladném, suchém místě dva měsíce.
- Před podáváním ohřívejte pudink znovu v páře po dobu tří hodin.
- Vyklopte na servírovací tác a flambujte s brandy, pokud si přejete.
Tento recept v angličtině si můžete přečíst na odkazu Recipe: Traditional Christmas Pudding.