Slovní zásoba
Okruhy slovní zásoby
Slovíčka z článků
Recipes: Beef Stew (vocabulary)
PRE-INTERMEDIATE
Vydáno dne 01.05.2009
Slovní zásoba z článku na Help for English
batch
- várka
BrE
/
'bætʃ /
AmE
/
'bætʃ /
noun
-
an amount or number of something produced at the same time
bouquet garni
- směs bylinek, svazek bylinek
BrE
/
ˌbu:keɪ'gɑ:ni /
AmE
/
bu:ˌkeɪgɑ:r'ni /
noun
-
a wrapped mixture of herbs that you use as seasoning
bowl
- mísa, miska, talíř (hluboký)
BrE
/
'bəʊl /
AmE
/
'boʊl /
noun
-
a deep round container, usually used for holding food, liquids etc.
bring to boil
- přivést k varu
BrE
/
ˌbrɪŋ tʊ'bɔɪl /
AmE
/
ˌbrɪŋ tʊ'bɔɪl /
verb
-
to heat something until it starts boiling
celery root
- celer
BrE
/
'seləriˌru:t /
AmE
/
'seləriˌru:t /
noun
-
a root vegetable used as food, usually in vegetable soups etc., it has a very strong flavor and can be eaten raw or cooked
coat
- obalit, potáhnout, pokrýt
BrE
/
'kəʊt /
AmE
/
'koʊt /
verb
-
to cover the surface with something
chunk
- kus (velký), pořádný kus, velký kus
BrE
/
'tʃʌŋk /
AmE
/
'tʃʌŋk /
noun
-
a large piece of something
lid
- víko, dekl, poklop
BrE
/
'lɪd /
AmE
/
'lɪd /
noun
-
the top of a container that you can take off
mince
- mlít, pomlít, nasekat nadrobno (hlavně maso)
BrE
/
'mɪns /
AmE
/
'mɪns /
verb
-
to cut something, usually meat, into very small pieces, especially using a special machine
mixture
- směs
BrE
/
'mɪkstʃə /
AmE
/
'mɪkstʃər /
noun
-
a combination of a number of different things, a substance made by mixing different ingredients together
peel
- oloupat, oškrabat (brambory apod.)
BrE
/
'pi:l /
AmE
/
'pi:l /
verb
-
to take away the covering (of a fruit or vegetable)
pour
- lít, vylít, nalít
BrE
/
'pɔ: /
AmE
/
'pɔ:r /
verb
-
to make a liquid flow somewhere
sauté
- restovat, orestovat
BrE
/
'səʊteɪ /
AmE
/
ˌsɔ:'teɪ /
verb
-
to fry small pieces of food quickly in a small amount of oil
shallot
- šalotka, cibule šalotka
BrE
/
ʃə'lɒt /
AmE
/
ʃə'lɑ:t /
noun
-
a kind of onion with very small bulbs
simmer
- zvolna vařit
BrE
/
'sɪmə /
AmE
/
'sɪmər /
verb
-
to cook slowly in water that is almost boiling
slice
- plátek, krajíc
BrE
/
'slaɪs /
AmE
/
'slaɪs /
noun
-
a very thin piece of bread, ham, cheese etc.
sour
- kyselý
BrE
/
'saʊə /
AmE
/
'saʊər /
adjective
-
tasting like a lemon etc., not sweet
stew
- dušené maso se zeleninou
BrE
/
'stju: /
AmE
/
'stu: /
noun
-
a dish consisting of meat, vegetables, or other ingredients cooked slowly in liquid, often in a covered pot.
stock
- vývar, bujón
BrE
/
'stɒk /
AmE
/
'stɑ:k /
noun
-
the liquid in which you have boiled meat, you use it to make different soups and sauces
tender
- jemný, křehký (o masu)
BrE
/
'tendə /
AmE
/
'tendər /
adjective
-
(of meat etc.) soft and easy to cut, opposite of 'tough'
turnip
- tuřín
BrE
/
'tɜ:nɪp /
AmE
/
'tɜ:rnɪp /
noun
-
a vegetable with a large round root which is eaten
Roman Svozílek je soukromý učitel angličtiny s více než dvacetiletou
praxí. Zaměřuje se především na firemní výuku v Praze. Na tvorbě
těchto webových stránek spolupracuje od roku 2008, nyní jako šéfredaktor.
S kolegy se věnuje také vývoji aplikace English Me.
Copyright info:
Slovníková hesla © Mgr. Marek Vít
Komentáře k článku
K článku nejsou zatím žádné komentáře
Přidat komentář