Slovní zásoba
Okruhy slovní zásoby
Slovíčka z článků
Recipes: Carrot Cake (vocabulary)
PRE-INTERMEDIATE
Vydáno dne 06.06.2009
Slovní zásoba z článku na Help for English
baking powder
- prášek do pečiva
BrE
/
'beɪkɪŋˌpaʊdə /
AmE
/
'beɪkɪŋˌpaʊdər /
noun
-
a powder mixture that is used in baking
beat
- šlehat, našlehat
BrE
/
'bi:t /
AmE
/
'bi:t /
verb
-
to stir well using a fork or a special utensil
cake
- koláč, dort
BrE
/
'keɪk /
AmE
/
'keɪk /
noun
-
a sweet baked food made of flour, eggs and sugar etc.
cake tin
- dortová forma
BrE
/
'keɪkˌtɪn /
AmE
/
'keɪkˌtɪn /
noun, British English
-
a round metal container in which you bake a cake
carrot
- mrkev
BrE
/
'kærət /
AmE
/
'kærət /
noun
-
a kind of long orange vegetable that grows in the ground
cinnamon
- skořice
BrE
/
'sɪnəmən /
AmE
/
'sɪnəmən /
noun
-
an aromatic spice that is made from the bark of a tropical Asian tree, it is usually ground
cream cheese
- smetanový sýr
BrE
/
ˌkri:m'tʃi:z /
AmE
/
ˌkri:m'tʃi:z /
noun
-
soft smooth white cheese that you can spread on bread etc.
flour
- mouka
BrE
/
'flaʊə /
AmE
/
'flaʊər /
noun
-
the white powder made from grains used for baking (bread etc.)
fold in
- vmíchat, vmísit (opatrně, pomalu)
BrE
/
ˌfəʊl'ɪn /
AmE
/
ˌfoʊld'ɪn /
verb
-
to mix something into a mixture gently with a spoon etc.
frosting
- poleva (cukrová)
BrE
/
'frɒstɪŋ /
AmE
/
'frɑ:stɪŋ /
noun, American English
-
a sweet covering of a cake etc.
grated
- strouhaný, nastrouhaný
BrE
/
'greɪtɪd /
AmE
/
'greɪt̬ɪd /
adjective
-
(of food) broken into small particles by rubbing it against a special instrument
chill
- ochladit, vychladit
BrE
/
'tʃɪl /
AmE
/
'tʃɪl /
verb, informal
-
to make something very cold but not frozen; to let something become very cold but not frozen (usually in a fridge)
layer
- vrstva
BrE
/
'leɪə /
AmE
/
'leɪər /
noun
-
a thickness of something on top of something else or between two things
line
- lemovat
BrE
/
'laɪn /
AmE
/
'laɪn /
verb
-
to form a border or edge of something
ripe
- zralý, uzrálý
BrE
/
'raɪp /
AmE
/
'raɪp /
adjective
-
(of fruit etc.) fully grown and ready to be picked and/or eaten
skewer
- jehla (na špíz), jehlice (na špíz), špejle (kuchařská)
BrE
/
'skju:ə /
AmE
/
'skju:ər /
noun
-
a long metal or wooden pin used to hold meat etc. together while cooking
spread
- rozetřít, namazat (máslo apod.)
BrE
/
'spred /
AmE
/
'spred /
verb
-
to put butter etc. over the surface of a slice of bread etc.
stir
- míchat (jídlem při vaření)
BrE
/
'stɜ: /
AmE
/
'stɜ:r /
verb
-
to move the food in the pot a little while cooking in order not to burn it
walnut
- vlašský ořech
BrE
/
'wɔ:lnʌt /
AmE
/
'wɔ:lnʌt /
noun
-
a nut with a wrinkled seed
Roman Svozílek je soukromý učitel angličtiny s více než dvacetiletou
praxí. Zaměřuje se především na firemní výuku v Praze. Na tvorbě
těchto webových stránek spolupracuje od roku 2008, nyní jako šéfredaktor.
S kolegy se věnuje také vývoji aplikace English Me.
Pokračovat můžete zde:
PRE-INTERMEDIATE
Recipes: CARROT CAKE
Další recept z naší HFE kuchařky je ‚mrkvový dort‘. Nenechte se
odradit pro někoho možná netradiční přítomností mrkve. Dort je
vynikající a hlavně jednoduchý.
PRE-INTERMEDIATE
Recipes: Smoothie (vocabulary)
Slovní zásoba z článku na Help for English
PRE-INTERMEDIATE
Recipes: QUICHE
Další recept z naší HFE kuchařky. Název tohoto slaného koláče sice
pochází z francouzštiny, ale v Anglii a Americe je pokrm velice oblíbený.
Určitě ho zvládnete připravit i doma.
Copyright info:
Slovníková hesla © Mgr. Marek Vít
Komentáře k článku