Help for English

Je esperanto konkurentem národních jazyků, nebo jejich pomocníkem?

 

Omlouvám se tedy. Ne že bych změnil názor na pana Teplicana, ale pravdou je, že některé moje formulace byly urážlivé. Nechal jsem se trošku unést. Ignorovat tento topic je asi opravdu jediný způsob jak to přežít bez vředů. :?

:-D You can say that again.

Já nechci, aby se pan Teplicano cítil nějak špatně, ale souhlasím s názorem Marka a Romana. Já se přiznám, že esparanto mě ani nějak nezajímá a nezaujalo a ani od prvního příspěvku jsem téma nečetl, tudíž pouze kliknu, abych se zbavil ikonky nového příspěvku. :) Tím samozřejmě nikoho nechcu odradit od příjemného čtení 12 stran, je to každého věc, zda bude tento topic číst nebo ne

Tarantino: Sám za sebe říkám jen že, když se mi program v televizi zdá špatný, tak ho prostě přepnu …

Pane Marku, mohu Vás potěšit. Esperanto neměl rád Hitler ani Stalin. Oba esperantisty posílalí do koncentráků a na popraviště. Takže nejste a nebudete sám. Já na rozdíl od Vás mám angličtinu rád a to již jen proto, že každý jazyk je neutrálním prostředkem komunikace. A žádný jazyk si nezaslouží být označován jako proklatý, nebo k němu cítit odpor. To spíše řekněte, že nemáte rád mě a odpor cítíte vůči mně. To bych bral.Vaše rozčílení také o něčem svědčí. O čem, to Vy víte sám.Pokud to nevíte, jsem ochoten Vám to napsat soukromě na Vaši e-mailovou adresu. A nechápu, proč pánové vůbec otevírají a pak zavírají. Ať si raději šetří nervy.
Pro zajímavost. Brzy bude vydána knížka s básní české básnířky paní Marie Dolistové o jediné moravské světici, svaté Zdislavě. Její český text je přeložen do dalších pěti jazyků. Do angličtiny (podtrhuji), němčiny, lužické srbštiny, polštiny a esperanta. Sám jsem velmi stál o to, aby byl pořízen i překlad do angličtiny.

Milý pane Teplicano,
fakt, že Hitler ani Stalin neměli rádi Esperanto, svědčí prosím o čem? A rozhodně bych tímto neargumentoval. Připadá mi to naprosto nevhodné…

K Vašemu dotazu. Mám rád ve věcech pořádek a nemám rád, když mi svítí nepřečtený příspěvek. Kromě burzy učebnic, kam vůbec nechodím, to tak mám u všech podfór.

Je to pane Svozílku moje reakce na názory pana Víta, který používá k vyjádření se o jazyku taková slova jako „proklatý“ a „cítím odpor“. Tak by se nemělo mluvit o žádném jazyku! Například hodně lidí si myslelo že rumunština je nějaká „cigánština“ a musel jsem jim vysvětlit, že jde o románský jazyk, s mnoha přejatými slovy z francouzšti­ny.Podrobně se tím proč Hitler a Stalin neměli esperanto rádi zabývá kniha německého autora ULricha Linse „Nebezpečný jazyk“.

To je možný fakt. Rozhodně snad ale byli na světě i jiné ‚osobnosti‘, které tento jazyk nemusely (nemusí). Proč zmiňovat zrovna tato dvě jména. Přijde mi to krajně nevhodné.
Navíc, pokud jsem dobře četl, pan Vít tento svůj odpor dával do souvislosti právě s Vašimi příspěvky, kterých je zde opravdu požehnaně.

Jistěže, takových osobností je víc než dost. Musel bych najít jejich jména a jejich výroky. Prostě si ty ostatní nepamatuji. Ale přece! Pan prezident Klaus přece v minulém roce řekl, že Evropská Unie je mrtvá, jako je mrtvým jazykem esperanto. Posléze slevil a v jedné odpovědi se poopravil a řekl, že esperanto není ani živé ani mrtvé!

Ale něco jiného. Co si myslíte o lotyšštině?

Nezlobte se, ale do této diskuzi se s Vámi pouštět nebudu.
O většině jazyků toho opravdu moc nevím. Nemám na ně tedy názor. Některé se mi mohou líbit, jiné méně, jiné vůbec a jiné prostě neznám. Což je tento případ.

Pokud to tedy byl dotaz přímo na mě.
Pokud obecný, založte nové vlákno. Třeba bude úspěšnější…

To nebyl dotaz na Vás!

Vážený pane Teplicano, uvědomujmnete si vůbec, že svoje příspěvky píšete do webu, kde se lidé chtějí naučit anglicky? Ani lotyšsky, ani hotentotsky, ani esperantem aj.? Vaše přirovnání k Hitlerovi a Stalnovi urazilio mne a doufám i mnohé další. Jděte si se svým esperantem a svými sáhodlouhými články, které stejně nikdo nečte tam, kam slušný člověk nikoho neposílá. Je trapné, když na webu, který je zadarmo, který stojí tolik úsilí jednoho člověka se objeví rejpala, který si nedá pokoj a furt bude mluvit svou ideologií a nedá pokoj. Vždyť jste měl dost reakcí, vyslyšeli jsme Vás, reagovali jsme, Proč proboha útočíte ještě víc? Svoje stránky jste zviditelnil, tak si tam pište a nám už dejte pokoj. Angličtina je esperantem, s kterým se dosud dá domnluvit všude a my jsme šťastni, že existuje človék, který nám tuto krásnou a užitečnou řeč přiblíží.

Navrhuji dočasně uzavřít toto téma, než se trošku uklidní situace. Toto je čistý flame war. :?

Navrhla bych to uzamknout celé.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.