Thousand thanks to my dear teacher
Komentáře k článku: Předminulý čas
Thousand thanks to my dear teacher
Before + HAD
Mohl by být ve zmíněných větách s BEFORE a HAD jen minulý čas
prostý?
Třeba takto: „She was dead before the doctor arrived.“
Děkuji
Before + HAD
Mohl by být ve zmíněných větách s BEFORE a HAD jen minulý čas prostý?
Třeba takto: „She was dead before the doctor arrived.“Děkuji
Re: Before + HAD
Ve větě s doktorem by se nic nestalo, ale je v tom rozdíl:
The case was dismissed before the police had finished their
investigation. – policie vyšetřování ani nedokončila
The case was dismissed before the police finished their investigation. – toto
by znamenalo, že smetli případ ze stolu a až potom policie dokončila
vyšetřování.
He was hit from behind before he had managed to turn around. – Praštili
ho zezadu dříve, než se stačil otočit – ani se neotočil
He was hit from behind before he managed to turn around. – praštili ho a až
potom se mu podařilo se ototčit
Naprosto parádní článek Myslím, že se jistě
bude hodit všem.
kdyby tady na hfe byly jeste stary dobry zachrany kruhy, tak bych dal urcite 5/5, ptz. jsem se xkrat setkal s tim, ze problematika predminuleho casu se vysvetluje docela nepresne a kdyby nebylo hfe tak nektere vazby doted pouzivam spatne.
after
Přidávám se k poděkování, takhle kvalitní článek o PP tu
chyběl.
Dost mě ale zaskočila ta část „after, when, as soon as“. Ta věta After he had done his homework he watched some TV. by opravdu nešla s minulým časem prostým?
Mě přijde, že tam ta spojitost je. Je to přeci popis děje v jednu určitou chvíli, ne? Dva děje probíhající po sobě.
Tak přesné a podrobné vysvětlení předminulého času sem nenašel v žádné učebnici AJ a to samé platí i o ostaní mluvnici. Thanks.
after
Přidávám se k poděkování, takhle kvalitní článek o PP tu chyběl.
Dost mě ale zaskočila ta část „after, when, as soon as“. Ta věta After he had done his homework he watched some TV. by opravdu nešla s minulým časem prostým?
Mě přijde, že tam ta spojitost je. Je to přeci popis děje v jednu určitou chvíli, ne? Dva děje probíhající po sobě.
Re: after
U toho AFTER apod. opravdu není předminulý čas úplně nutné. Používá se, aby vyjádřil to, že spolu ty děje nesouvisí. V běžné řeči se používá prostý, ale když potom něco píšete a chcete psát pěkně, na úrovni, předminulý je tu vhodnější.
Super článek. Mnohé nejasnosti suprově vysvětleny.
v těch větách:
which, who…
Jsou to také vedlejší vztažné věty:
Je zde potřeba předminulý, nebo by šel jen minulý?
v těch větách:
which, who…
Jsou to také vedlejší vztažné věty:Je zde potřeba předminulý, nebo by šel jen minulý?
Re:
Když je udané, KDY k něčemu došlo, je možné použít minulý, protože nemůže dojít k nepochopení souslednosti časů. Ale pokud jde o spisovnou angličtinu, doporučuji předminulý čas používat i tam.
opravte mne, pokud se mýlím:
– pokud vyjádřím minulé děje v tom sledu jak se staly v minulosti,
budu se držet (i met him, we talked, we parted)
- pokud použiji časovou předložku (before, after..) nemusím dodržovat
předminulý čas, protože časová spojka dostatečně jasně naznačuje, kdy
se jaký děj stal (i had a red car before i had a blue one = i had had a red
car before i had a blue one)
- přítelkyně mého bratra, rodilá mluvčí (kanada), vystudovaná
angličtinářka a učitelka, tvrdí, že „had had“ (tedy předpřítomný
čas slovesa HAVE) neexistuje. stál jsem si za svým, že ano (čtu to denně).
měla pravdu? – spíše, kdy to není možné (byť tvrdila, že
nikdy)…
opravte mne, pokud se mýlím:
– pokud vyjádřím minulé děje v tom sledu jak se staly v minulosti, budu se držet (i met him, we talked, we parted)
- pokud použiji časovou předložku (before, after..) nemusím dodržovat předminulý čas, protože časová spojka dostatečně jasně naznačuje, kdy se jaký děj stal (i had a red car before i had a blue one = i had had a red car before i had a blue one)
- přítelkyně mého bratra, rodilá mluvčí (kanada), vystudovaná angličtinářka a učitelka, tvrdí, že „had had“ (tedy předpřítomný čas slovesa HAVE) neexistuje. stál jsem si za svým, že ano (čtu to denně). měla pravdu? – spíše, kdy to není možné (byť tvrdila, že nikdy)…
Re:
1) ano
2) s BEFORE a AFTER – přečtěte si článek
3) HAD HAD – samozřejmě existuje, není důvod, aby neexistoval. Stejěn
ajko existuje HAVE HAD, DO DO apod. To, že jsou za sebou dvě stejná slova
ničemu nebrání. A když to člověku zní divně, změní první had na
‚D – I‘D HAD, HE'D HAD apod.
Re:
1) ano
2) s BEFORE a AFTER – přečtěte si článek
3) HAD HAD – samozřejmě existuje, není důvod, aby neexistoval. Stejěn ajko existuje HAVE HAD, DO DO apod. To, že jsou za sebou dvě stejná slova ničemu nebrání. A když to člověku zní divně, změní první had na ‚D – I‘D HAD, HE'D HAD apod.
Re: Re:
Mohu poprosit o nějaký příklad s DO DO za sebou? Mně se nějak nedaří něco gramaticky správně sestavit. Díky.
Re: Re:
Mohu poprosit o nějaký příklad s DO DO za sebou? Mně se nějak nedaří něco gramaticky správně sestavit. Díky.
Re: Re: Re:
I don't do yoga. I do do meditation, though.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.