Help for English

Schopnost porozumět slyšenému

 

Tak to máš dobrý, že jedeš na rok. Já jedu pouze na týden, tak musím využít co nejvíc příležitostí k mluvení.

2McKay: chci ten svůj handicap pokořit, tak jsem to tady „zabalil“ a rozhodl se odjet. To víš, že se mi neodjíždí lehce – do úplně neznámého prostředí, mezi cizí lidi a ty „svoje“ tady nechám. Doufám jen, že to bude mít vůbec nějaký efekt.

Prosím, jestli budeš mít možnost, zeptej se jich na ten můj dotaz. Díky!

Bože, máte veký strach, ale nepřipouštějte si ho,další zážitky a zkušenosti Vám jen prohloubí Vaše znalosti, nebojte se, uvidíte, že po pár trapasů si vzpomenete na vše co umíte a uspějete. Nejlepší je hodit do vody a plav. Držím palce, a potom se ozvěte.Také bych to nejraději udělala, ale já nejsem svobodná a už vůbec ne mladá. Tak ahoj a mějte se.

to georgia: díky za podporu, určitě se ozvu až budu v Anglii, abych napsal jak mi to „plavání“ jde. :-)

JJ, jak ja dycky rikam, v cechach ti nic neutece, tak huraaa ven.

Btw, THE BEST OF BRITISH TO YOU 8-)

2 meow. Určitě napiš, ať máme „zpětnou vazbu“. Držím palce.

Ahoj ja taky zdravim a preju GOOD LUCK. Sama jsem to na vlastni kuzi zazila (a vlastne zazivam do dnes), kdyz jsem se odhodlala opustit rodne hnizdo a usadit se v Aberdeenu. Ze zacatku to byla hruza (podotykam, ze ten zacatek trval tak 5 mesicu :-D ). Puvodne jsem si myslela, ze se rozmluvim a rozposloucham do trech mesicu, po ctvrtem na me zacala padat neuveritena deprese a pak najednou bum – neco se zlomilo – ne ze by se ze me stal rodily mluvci, ale spis jsem se prestala soustredit na to, ze me vsichni poslouchaji a ze si rikaji: Boze, ta je hloupa, ta je jeji anglicitna je desna! A prestala jsem se bat se zeptat, kdyz jsem necemu nerozumela. Jak rekl Jim_cz – oni jsou tu na cizince zvykli a ze sve zkusenosti vim, ze se vzdy snazi mluvit pomalu a srozumitelne, pokud poznaji, ze jim tak uplne nerozumite. (az na nektere vyjimky, ale blbec se najde vsude, ze jo…) Uplne chapu vase/tvoje pocity a uprimne receno – ja jsem tak statsna, ze uz mam tohle obdobi za sebou! Ted uz rozumim lip a dokonce hlavne mluvim lip, i kdyz to porad neni zadna slava. Moje slovni zasoba je podle me jedna velka katastrofa, gramatiku sice teoreticky ovladam jakz takz, ale pouzit ji pokazde v mluvenem projevu dobre, to je pro me stale orisek. Takze, drzim pesti a preju vsechno nejlepsi. Hlavne se nevzdavat!!! A pevne nervy! :-)

Nazdar pane, před nějákou dobou, sem dělal na naší škole povinou zkoušku z angličtiny, ve které byl i listening. A jelikož listening mi moc nešel, tak sem si internetu našel BBC radio a prostě ho pustil vždy když sem měl čas a chuť nebo sem dělal něco na co se nemusím soustředit a poslouchal.. Na začátku to byl docela opruz, protože sem moc nerozuměl, ale časem se to zlepšilo.. Ted se kokám na nějáký seriály v aj jako třeba Gilmore girls a docela rozumím, ale naopak třeba přátelům, rozumím nic moc.. Prostě v dnešní době není nic jednoduššího než si stáhnout kupu známejch seriálu v aj a koukat a poslouchat a ono se to zlepší samo.. A ještě jeden malý postřeh, když četl tvůj příspěvek tak mi přijde, že jsi až moc velký puntičkář a všechno moc řešíš, takže bych možná i doporučil vykašlat se na to jestli ti to jde nebo ne a jednoduše tomu dát volný průběh, bud to pujde nebo ne..

2meow
Odepsal jsem ti na e-mail.

Možná se budete smát,jak porozumnět,ale ačkoliv nejsem zdaleka na takové urovni jako,tak jsem byl hozen do vody.S Amíkem jsem šel na pracovní oběd a nějak jsem se nemohl vymačknout,člověk stale váhá,aby něco nezkazil a tak.Dali jsem spolu pár piveček a tak jsem si pokacali a rozumněl jsem také vše.Tím Tě nenavádím k alkoholismu :-D ,ale k tomu,že se nesmíš bát a pak pujde všechno shazeji. :-D

Tomu rozumím, jakmile se uvolním a nebojím se, že se ztrapním, tak zjistím, že se moje snaha úročí. Je hodně důležité být v kontaktu s jinými anglicky mluvícími, je třeba to asi zažít. Někdo nestuduje gramatiku, ale tím že je v kontaktu s anglicky mluvícími lidmi, umí mnohdy víc, než student po čtyřletém gymnasiu. Posezení v hospůdce je určitě přínosné /také nesvádím k alkoholismu/. Já zatím mám jen takový sen – jsem teprve na začátku, ale věřím, že když se to naučili jiní, tak to půjde i mně. Přeji hodně trpělivosti a snahy.

2Meow:
Ahoj, tak jak se daří v Anglii? Já jsem to zabalil v ČR a jsem už půl roku v Anglii. Jeden z důvodů proč jsem odjel bylo taky abych si zlepšil angličtinu.
Moc mě to pomohlo, ale pořád mám problémy rozumět pokud rodilí Angličani mluví rychle. Je to děs! V televizi rozumím skoro všemu. Ale normální Angličani mluví fakt příšerně!! To nemá s normální srozumitelnou angličtinou skoro nic společného! Pokud se baví se mnou, tak jsou většinou tolerantní a baví se se mnou pomalu a srozumitelně. Takže to je v pohodě. Ale když jdeme na pivo a pak se začnou bavit mezi sebou, tak vážně nestíhám. :-( Ale po tom půl roce už aspoň vím o čem se baví a občas se dokážu zapojit do konverzace. :)
Jen by mě zajímalo jak dlouho bude trvat než budu rozumět aspoň na 90%. Každopádně vracet do ČR se ještě nehodlám, nic mě tam neuteče. :)
Tak se měj a dej vědět jak ty válčíš v Anglii. :)

2phrabe:
ještě v Anglii nejsem, odjíždím tam až 30. června a vypadá to, že budu ve Skotsku.

Tak si nezapomen vzit sukni (kilt), at tam dobre zapadnes! :-D

2Jim_cz :-D

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.