Help for English

Missionaries - Mormoni

Já sama za sebe můžu s čistým svědomím říct, že se chovali naprosto stejně jako všichni ostatní normální a hlavně slušní lidé. Pokud nabízí angličtinu zdarma a opravdu nic nechtějí (jako že za ty dva roky, co jsem tam chodila, opravdu nic nechtěli) nevidím důvod, proč toho nevyužít. Jakým systémem to financují je jejich věc. Důležité je, zda to chtějí po vás nebo ne. Nezažila jsem, že by někoho citově „nutili“, aby se za jejich výuku cítil vděčný a něco „na oplátku“ udělal – já tedy ne. Možná máte jinou zkušenost a pak je to něco jiného. Všechny ty lekce probíhaly velmi klidnou formou, spíš to byly konverzace než výuka a bavili jsme se úplně o všem. Samozřejmě jsme nikdo nechtěli urážet ani je a ani oni se nevysmívali nám. Já proti nim nemůžu nic říct. A docela mě mrzí ta silná slova, co tu proti nim padla, obzvláště pokud nejsou podložená vlastní zkušeností s nimi.
Mně jejich systém taky nevyhovuje, ale nevidím důvod, proč bych se jim kvůli tomu měla vyhýbat, pokud se chovají naprosto přiměřeně. Dva roky jsem tam chodila, jako spousta další lidí a nikoho z nás to nijak nepoznamenalo. Snad až na jednu dívčinu, která se „obrátila“ a která se tam také i vdala. Který z těch motivů byl však pro ni silnější – nevím. Pokud je tam mezi nimi šťastná, nevidím důvod, proč bych ji měla litovat. Je to jako všude jinde: „Dobří“ a „špatní“ lidé se nachází všude kolem nás a bez vlastních zkušeností s nimi bychom se měli vyvarovat jakýmkoliv předčasným předsudkům nebo zaujatostem.

Jsem zásadně proti jakémukoli organizování lidí do škatulek. Každý je vyjímečný a nemáme potřebu ,aby nás kdokoli řídil.Preferuji svobodnou vůli a to není možné v žádném náboženství, sektě, ani víře . Lidé se k sobě mají chovat hezky i když je k tomu nepovzbuzuje nikdo jiný, to:sequence : ty fakt nemáš jimý zdroj angličtiny?

Malý úryveček o mormonských misionářích:

„Missionaries spend their time studying the holy scriptures, including the Bible and the Book of Mormon, preaching the Gospel to everyone they meet, and providing community service like cleaning city parks, teaching English, or even helping out their neighbors. Missionaries are expected to devote at least 10 hours per week toward community service, though many do much more. Serving others and teaching the gospel allows missionaries to follow the example of our Savior, Jesus Christ who "went about doing good“ (Acts 10:38). These young men and women must sacrifice much to serve a full-time mission, including time and money."

Amanita: mě nejde o to, že nemůže být člověk mezi Mormony šťastný – to určitě může. Sekty ale spoustě lidem život zkazí. Proto jsem se ozval, protože si myslím, že není v pořádku je tady propagovat jako fajn kurz angličtiny, toť vše.

Když je někdo dospělý, může se sám rozhodnout. Doporučuju si ale nejdřív něco o Mormonech přečíst. Pokud jsou tu nezletilí (jako že jsou), prostě NECHOĎTE TAM!!!!!!!!!!! Rozhodně pokud o tom neví rodiče! Řekněte rodičům, o co jde, nechte je, aby si o nich něco přečetli.

Sekty jsou NEBEZPEČNÉ!!!!!!!!!!­!! O tom není pochyb.

Neberte to na lehkou váhu!

A zatím to tu vypadalo, jako že o nic nejde. Proto jsem se ozval.

a já stojím za Vaším názorem. Viděla jsem, jak si sekty „hrají“ s potecionáními zákazníky.

S tím naprosto souhlasím. Nezletilí by skutečně měli tento fakt doma sdělit – to už jsem tady ale myslím prohlásila. Nepropaguju tady však jejich způsob života, jen jsem se podělila o své zkušenosti s jejich výukou angličtiny. Do jaké míry mohou představovat riziko musí posoudit každý sám anebo rodiče nezletilých jedinců.
Taky si ale myslím (na základě vlastních poznatků), že kdyby tahali své misionářské povinnosti na hodiny angličtiny, asi by tam nakonec nikdo nechodil.

Ono už to, že při prvním setkání dostali Knihu Mormon vypovídá o všem. Ne? Kdyby chtěli být alespoň trochu neutrální, tak darují Bibli. Tu lze alespoň považovat nejen jako náboženský text, ale i jako kulturní dědictví.

georgia:
zcela souhlasím. Moc mile jste mě překvapila, protože bych to od vás jako věřící nečekal. :) Ale vím, že je potřeba rozlišit víru v něco a ty organizace co to vedou – zneužívají.

Já bych k tomu doplnil asi toto. Pokud se někdo rozhodně vstoupit do nějaké sekty/církve, je to jeho věc, ale jak k tomu přijdou lidi co se narodili v takové rodině a místo normální života hodnému 21 století postávají třeba celý den se strážnou věží někde na náměstí a celý život se akorát nesmyslně omezují a platí na nějaké podvodníky?

Jakou má takový člověk možnost volby? Je jasné, že dítě nejvíce věří svojí matce – rodině a dokud nedospěje, tak není příliš reálná šance, že si všechno uvědomí.

Nedávno dávali v televizi ten pořad, kde sedí člověk na detektoru lži a jsou mu pokládány otázky. Bylo to o jehovistce. Oni u nich mají určité zákony a jedny z hlavních jsou zákaz transfúze krve a nevěra.

Když se té jehovistky zeptali jestli porušila tu nevěru, tak s klidem řekla, že jo a když se jí zeptali jestli by dovolila dát své umírající dceři transfúzi krve, kdyby to byla jediná šance na záchranu jejího života, tak řekla, že ne a detektor to potvrdil.

K hrůzným činům ale není potřeba chodit pouze k sektám. Dneska už se dávno ví, že asi největší zlo tu způsobila klasická církev. Miliony lidí padli v jejím jménu. Mnoho válek a krveprolití zapříčinila.

Dneska je naštěstí informovanost a věda a technika na vysoké úrovni (alespoň ve střední evropě), že se křesťanství stává pouhým přežitkem a lidé radši ubírají svůj život daleko smysluplnějším věcem, než se modlit někde v kostele, nebo makat na faře.

Dle mého názoru žádný režim, směr, nebo náboženství kvůli kterému padl byť jen jeden život není dobrý. A stejně jako neexistuje nový, dobrý, komunismus, protože všude kde byl a je je to stejné, neexistuje IMHO žádné dobré a špatné náboženství, protože minulost i současnost říká jasně to, že je to pouhý nástroj moci.

Pildo, to už se dostáváme do úplně jiných sfér – jestli něčemu / v něco věřit, či nevěřit. Do toho bych se rozhodně nepouštěl, to už je trochu od tématu. Bylo by to na dlouho a nedá se to vyřešit.

Myslím, že víra NIKDY nebude jen přežitek. Možná naopak, v dnešním světě plném pokroku, vědy, techniky, lidé budou čím dál tím více hledat něco VÍC, odpovědi, na které jim věda odpovědět nemůže.

Např. čím dál více vzrůstá zájem o východní náboženství a filozofie, i ve vyspělém západním světě.

Ano, omlouvám se, nechal jsem se trošku unést. Nerad bych tu začal nějaký flame war a ještě mimo původní téma.

to PILDO :já opravdu nejsem věřící, já jen respektuji všechny kolem sebe a je mi úplně jedno, jestli jsou to mormoni, židi muslimové nebo romové prostě jsem taková žiji mezi lidmi a rozlišuji je podle kvality a ne podle původu. Však by to tak mělo být. Nikdo není dokonalý. :-D

Z Knihy Mormonovy bych si až tak velkou hlavu nedělala. Vzpomínám si, že mi ji taky dali, a taky že jsem ji nikdy nečetla. To asi budou dělat všechny církve – rozdávat své tiskopisy. Ty vám nakonec mnohokrát i přistanou ve schránkách, že?
PS.: Také bych osobně byla radši, kdyby darovali Bibli, ale i zde se můžete setkat s polemickými názory. V Česku se víra příliš spojuje s činnostmi všech možných náboženských sekt, což je víře samotné bohužel na škodu.

A vy chcete v něco věřit? Proč radši nevěříte v sama v sebe?

To není otázka do tohoto tématu. Nikoho tu k ničemu nenabádám. Pouze se podílím o své zkušenosti.
A jak vy víte, že nevěřím sama v sebe?

nevím,jen vám to přeju, Pokud jsem se Vás dotkla, tak promiňte. Mám smůlu, že se špatně vyjádřím a moje slova jsou asi pak špatně vykládána, :oops:

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.