Seriál o vaření: smažíme a restujeme

Vydáno dne 19.11.2021

Kuchařský seriál – tentokrát smažíme a restujeme



Smažíme a restujeme

Když v češtině řekneme smažit, často si vybavíme řízky. V angličtině existuje základní sloveso fry/'fraɪ/. To můžeme přeložit jako smažit, osmažit nebo opéct, osmahnout, a to na tuku či oleji, ale spíše na nižší vrstvě.

fried an egg for him and served it with a piece of toast. TTT *1
Fry the fish on medium heat for about five minutes on each side. TTT *2 

Když něco smažíme ponořené v tuku, použijeme sloveso deep-fry/ˌdi:p'fra­ɪ/, které ale také může mít význam fritovat (ve fritéze, což je deep-fat fryer).

His mother brought a large plate with deep-fried chicken pieces. TTT *3 

Další sloveso je stir-fry/'stɜ:fraɪ­/, má význam orestovat, osmahnout (většinou maso a zeleninu).

Stir-fry the veggies for another minute. TTT *4
Heat the oil in a wok pan, add the ginger, garlic and the vegetables and stir-fry for a few minutes. TTT *5  

Pozn.: Stir-fry se také používá jako název (většinou) asijských jídel, jde o maso se zeleninou, narychlo osmahnuté.

Dále máme sloveso sauté/'səʊteɪ/, které také znamená osmahnout, orestovat (na velmi nízké vrstvě tuku a při velmi vysoké teplotě).

Sauté the onions for three minutes and then add chopped garlic. TTT *6
In a heavy bottomed saucepan, heat oil and sauté bacon and mushrooms until lightly browned. TTT *7  

S osmahnutím souvisí i sloveso brown/'braʊn/, které znamená osmahnout dohněda, nechat zhnědnout.

Once you have browned the meat you can add the stock. TTT *8
First brown the onions and then add the meat. TTT *9 

Pokud chceme něco zprudka osmahnout (hlavně maso), použijeme sloveso sear/'sɪə/.

Sear the meat at high temperature until a browned crust forms. TTT *10
After I seared all the chops I turned the heat down. TTT *11 

Překlad:
  1. Osmažila jsem pro něj vejce a naservírovala jsem mu ho s kouskem opečeného chleba.
  2. Rybu osmažte při mírné teplotě asi pět minut z obou stran.
  3. Jeho máma přinesla velký talíř s fritovanými kousky kuřete.
  4. Smažte tu zeleninku ještě asi minutu.
  5. Olej zahřejte ve wok pánvi, přidejte zázvor, česnek a zeleninu a několik minut smažte a míchejte.
  6. Cibuli zprudka restujte tři minuty a pak přidejte nasekaný česnek.
  7. V pánvi s tlustým dnem zahřejte olej a orestujte slaninu a houby, dokud nebudou mírně hnědé.
  8. Jakmile jsi osmahl maso dohněda, můžeš přidat vývar.
  9. Nejprve nech zhnědnout cibuli a pak přidej maso.
  10. Maso zprudka osmahněte při vysoké teplotě, dokud se nevytvoří hnědá krusta.
  11. Když jsem všechny kotlety osmahnul, snížil jsem teplotu.
Přepis bublinkové nápovědy: