Seriál o vaření: prosíváme a cedíme

Vydáno dne 19.11.2021

Kuchařský seriál – dnes budeme prosívat a cedit



Prosíváme a cedíme

Pokud něco prosíváme, používáme sítko, což je v britské angličtině sieve/'sɪv/ – pozor, čteme krátce.

Pour the flour into a sieve and gently shake it into the bowl underneath. TTT *1
Puree the soup and press it through a fine sieve. TTT *2 

V americké angličtině toto slovo popisuje spíše větší síto. Ovšem sloveso sieve/'sɪv/ se používá v britské i americké angličtině a znamená prosít, případně přecedit.

The icing sugar was quite lumpy, so I sieved it. TTT *3
This is the chicken stock after I sieved it. TTT *4 

Častěji ale uslyšíte sloveso sift/'sɪft/, které znamená prosít, prosívat (tedy výhradně suché potraviny).

When the cake has cooled down, sift a thin layer of powdered sugar on the top. TTT *5
She sifted the flour, cocoa powder and all the dry ingredients. TTT *6 

Odvozené podstatné jméno sifter/'sɪftə/ označuje tzv. prosévačku, což je nádoba s držátkem, která má vespod sítko a používá se k provzdušnění mouky a oddělení větších kousků.

I always use a flour sifter when baking. The cakes are more fluffy. TTT *7 

Pozn.: V britské angličtině má slovo sifter/'sɪftə/ také význam sypátko (např. na cukr).

Vedle toho máme i sloveso strain/'streɪn/, které znamená cedit, přecedit, scedit a slít vodu.

Strain the pasta, add the sauce and serve immediately. TTT *8
Use a colander and strain the boiled vegetables. TTT *9 

Od něj je odvozeno podstatné jméno strainer/'streɪnə­/, což je cedítko, cedník či sítko.

The bartender used a strainer to make sure the texture of the cocktail is smooth and silky. TTT *10 

Častější (a obecnější) je ale sloveso drain/'dreɪn/ s významy zbavit vody, nechat okapat, slít ale taky odvodnit, vysušit.

He drained the spaghetti, but left some of the starch water in the bottom of the pot. TTT *11
If there is still some water left in the rice, drain it. TTT *12 

Na závěr můžeme zmínit colander/'kʌləndə­/, což je klasický cedník ve tvaru mísy.

Překlad:
  1. Mouku nasypte do sítka a jemně ji klepejte do mísy dole.
  2. Polévku rozmixujte a propasírujte ji přes jemné sítko.
  3. Moučkový cukr měl v sobě hrudky, tak jsem ho prosil.
  4. Toto je kuřecí vývar poté, co jsem ho přecedil.
  5. Až koláč vychladne, prosijte na vrch tenkou vrstvu moučkového cukru.
  6. Prosila mouku, kakaový prášek a všechny suché ingredience.
  7. Vždycky při pečení používám prosévačku na mouku. Koláče jsou více nadýchané.
  8. Těstoviny proceďte, přidejte omáčku a okamžitě podávejte.
  9. Použijte cedník a uvařenou zeleninu sceďte.
  10. Barman použil sítko, aby textura koktejlu byla jemná a hladká.
  11. Špagety slil, ale na dně hrnce nechal trochu škrobové vody.
  12. Pokud zůstala v rýži ještě voda, slijte ji.
Přepis bublinkové nápovědy: