Vydáno dne 19.11.2021
Kuchařský seriál – dnes slovesa spojená s lednicí a mrazničkou
Sloveso chill/'tʃɪl/ má význam zchladit, vychladit (většinou v lednici).
You should serve the drink chilled. *1
Pour the mixture in a bowl and chill in a refrigerator for two hours. *2
Toto sloveso použijeme, pokud má něco pokojovou teplotu a my to potřebujeme zchladit. Když je ovšem něco horké (třeba to bylo právě vytaženo z trouby) a my potřebujeme, aby to zchladlo, použijeme sloveso cool/'ku:l/.
Once you remove the tray from the oven, allow the biscuits to cool completely on the tray. *3
Let the sponge cake cool for about an hour before topping it with whipped cream. *4
Pozn.: K vychladnutí například sušenek se používá mřížkový podnos či stojan, tomu se říká cooling rack.
Když je něco zmražené, potřebujeme to rozmrazit. Zde použijeme sloveso defrost/ˌdi:'frɒst/.
You can use a microwave to defrost the meat. *5
While the turkey was defrosting, I prepped the other ingredients. *6
Podobný význam má sloveso thaw/'θɔ:/, které znamená rozmrznout, roztát, nebo se používá ve smyslu “povolit” (ze zmrzlého stavu).
The ice cream partially thawed and then was refrozen again. *7
The meat must be completely thawed before you cook it. *8
When I bought the pizza, it was frozen, but it's already thawing. *9
Zde je třeba zmínit i sloveso melt/'melt/, které se často používá pro popis roztavení, rozpuštění nebo rozehřátí něčeho, co původně nebylo ve zmrzlém stavu (můžete třeba rozpustit čokoládu či máslo).
Melt the butter in a saucepan and add the chopped onion. *10
You should melt the chocolate very slowly. You don't want to burn it. *11
Pozn.: Tato slovesa však mají širší použití. Podrobnosti si můžete přečíst v našem článku MELT vs. THAW.
Sloveso freeze/'fri:z/ asi budete znát jako mrznout a používá se i ve významu zmrazit.
If you want to freeze strawberries or other berries, it's best to lay them out on a tray individually and put the tray in the freezer. *12
Tento článek patří do našeho seriálu o anglických slovesech spojených s vařením. Odkazy na všechny články jsou zde: